用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生階段選校犯了嚴重錯誤,求教解決辦法。 ...
go

自行收生階段選校犯了嚴重錯誤,求教解決辦法。 [複製鏈接]

我第一志願表格已交到所選學校,而且我深信那間學校會必收我的女兒。但是我後悔了,因為女兒其實想讀另一間,我準備第二張表格會填女兒心儀那間,但問題是第一志願那間如果收左佢,第二志願那間就算收都冇用。我真係想喊,點解我咁衝動。而家唔知點算。其實第二選擇那間會收女兒的機會也非常高。我應該點樣補救? 我真係想求第一間唔好收我個女。
   2    0    0    0

簡單, 去第一間學校拎返張表.

回覆:adrian媽咪 的帖子

唔去第一間面試咪得囉.

我問過學校,一經交表,不能收回。

khmama 發表於 13-1-5 11:36
唔去第一間面試咪得囉.
我都係咁唸。唔面試應該唔會收。不過果間唔係搶手學校。始終有風險。

Yanamami  What sort of risk?  發表於 13-1-5 11:45

我竟然選了一間叩門都會收既學校做第一志願。冇辦法原諒到自己。

有中學真係唔會比番份表你, 如果中學收唔足表, 還會首輪即收所有申請者.

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

首先你應和孩子商量一下,静一靜、想一想。真的後悔?還是可以接受?不要再衝動!

你自已的預算有多大把握?真是十拿九穩?除非你是降 band 選校不然很難是必收!而且還有面試,你不去或在面試時向老師表達便是!不過一切都要三思而行!不能再後悔! 如你所願 A 聽了不收你, 但 B 又考不進便是 totally lost

交了表是不能拎返張表的....表上有註明...不過試吓無妨...鬼叫你衝動咩...魚D都試吓

三思三思!祝好運。

醒目開學勳章

adrian媽咪 發表於 13-1-5 11:43
我都係咁唸。唔面試應該唔會收。不過果間唔係搶手學校。始終有風險。

都冇辨法, 唔去A 學校面試係唯一的方法.
第二間 ( B 學校, 妳女女心儀的那一間 ) 一定要入表. 另 2ND ROUND 大抽獎時一定要放這間 (B) 在 1ST CHOICE.
就最後就算 A 收了妳女兒,   可去B 叩門.
另外, 既然入了表, 這段期間可跟女兒一起多暸解 A 學校, 可能妳女兒後來會突然喜歡 A 學校呢 ?
Good Luck !  
hello hello ~~

adrian媽咪 發表於 13-1-5 11:28
我第一志願表格已交到所選學校,而且我深信那間學校會必收我的女兒。但是我後悔了,因為女兒其實想讀另一間 ...

其實第一及第二都沒有百份百話收(因為兩間都是你估會收). 兩間都應全力去面試, 到時真的是第一間收咗咪去第二間扣門, 若果第二間都在自行想收你的, 都有機會扣到. 真是扣不到都有第一間在手.

而在中央派位時, 第一位亦填上女兒心儀的一間以作保險.

不過你亦要女兒好好溝通, 適合她的不會只得一間, 森林是有很多棵樹的!

回覆:adrian媽咪 的帖子

咁你當初選第一間總有你嘅原因,可否分享下你鍾意同唔鍾意嘅理由,或者你再三考慮仍然覺得間學校值得考.

回覆:longfung 的帖子

唔好噤就後悔啦。 升中選校要到七月中至有結果, 如果叩門到九月開左學都會call 你轉校。
你當日將果間學校放在第一意願, 一定有你嘅原因。估計唔會太過離譜嘅, 就算入讀, 都應該唔差。一家人, 有商有量就得。希望一切順利啦。

回復 adrian媽咪 的帖子

They can accept your daughter even she did not go to interview.  My friend had this experience.

Yanamami  How come?  發表於 13-1-5 14:48

交完表之後,睇落就似安樂晒,其實樓主呢種心情存在每一位家長的心中。

聽到人家說這間好,又會覺得自己揀的不好,又相轉,但又已交表,怎辦。

就算未交表的,立即改,改好了才交。誰知交了又後悔,都係之前的一間較好。

不論自行是這樣,統一派位也是一樣。心情起落很大,成日懷疑自己的決定有沒有錯,覺得錯了又後悔。自己保守看見別人進取又覺得太保守,到自己進取別人保守又驚太進取變成四大皆空!

發完一輪惡夢,起身再四圍打探下可能又會覺得自己之前所揀的原來就是最好的!回想自己的孩子原來也曾在這段時間擔當起這探子的角色,每日回校收風,回家就逐一回報。

冷靜下來再重新部署,在這時候沒人知道每一決定是對還是錯,拼命去填補之前的決定,真係要小心會totally lost。

QuestionMa  完全中哂      舊年嘅我就係咁    發表於 13-1-5 16:13
黃巴士  冷靜下來再重新部署,在這時候沒人知道每一決定是對還是錯,拼命去填補之前的決定,真係要小心會totally lost。 ----   發表於 13-1-5 15:13
:verycold: :verycold: :verycold:

wksin 發表於 13-1-5 13:49

They can accept your daughter even she did not go to interview.  My friend had this experience.

對。只要收到自行申請表,學校就可以收學生。

adrian媽咪 發表於 13-1-5 11:40
我問過學校,一經交表,不能收回。

你會用激D的方法, 讓學校怕咗你, 佢地一定會攞番比你。

我會咁..... 做 ..... 例如 : 賴死唔走, 死同佢理論講道理 ..........
如果仲唔得, 我會 ............. 帶理個tent 會同佢理論, 一於係埋學校過夜 .講道理........
如果仲唔得, 我會 .............  放個臭屁蛋去攪事。

引用:回復+adrian媽咪+的帖子 They+can+accept+

原帖由 wksin 於 13-01-05 發表

They can accept your daughter even she did not go to interview.  My friend h ...
如果係有案例,唔去都收的話,不如照去面試,但in到令學校都怕咗係你個女,唔敢收佢。

試下問多學校幾次,表現一下決心,也動之以情。正常學校一般吾會浪費時間同唔會去讀的家長糾纏。但俾5俾,主動權仍在學校。

beywat496 發表於 13-1-5 15:16
你會用激D的方法, 讓學校怕咗你, 佢地一定會攞番比你。

我會咁..... 做 ..... 例如 : 賴死唔走, 死同佢理 ...
英皇曾經面對靜坐、訓街甚至跳橋的家長,一樣無動於衷!
小心這類搞事和激烈的行為只會引來社會的討論甚至譴責,於事無補。

Unclejt  要人家收你的小朋友和要人家不要收你的小朋友是兩回事。  發表於 13-1-5 19:03
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題