用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請幫忙比意見
go

請幫忙比意見 [複製鏈接]

請幫忙,係親戚個女,因為父母都係大年紀,真係唔識,我又唔係佢果區。女仔,住黃大仙,小學係四十一網,成績一般,一定是band two 老師建議胡兆熾(有錯請指點),好嗎?還有別的嗎?因要自行兩間。如不介意女校,培道可以嗎?而聖母是否沒可能?

0    0    0    0

最好知道是band 2頭定中、定尾,都有影響架!
胡兆熾是band 2頭學校,如果個小朋友是band 2頭至中都可以試,而當然band 2頭會機會大d。如果老師叫報胡兆熾,我相信個小朋友有機會是band 2中,搏高一線係正常。

培道和九龍真光都係band 2頭至中的熱選。培道因為校舍新和設計新穎,好多band 2女仔都喜歡這學校。

聖母屬band 1尾band 2頭學校,但因為縮了一班後仍可開足四班英文班。如果是band 2頭的同學,勝算不太高,但仍可以一試,但因九龍城區的學校始終有優勢,在自行不受區域限制的選校,跨往黃大仙的聖母,在全港的排名上,有機會變回band 1尾的學生,在排名次第上都有著數。所以你最好問問個小朋友知唔知自己屬band 2頭、中還是尾。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

謝謝你,我聽日再問下佢。

jovychan95 發表於 13-1-2 23:26
請幫忙,係親戚個女,因為父母都係大年紀,真係唔識,我又唔係佢果區。女仔,住黃大仙,小學係四十一網,成 ...
自行或試 1. 培道 2. 九龍真光/胡兆熾

回覆:elbar 的帖子

真光不是band one 嗎?

jovychan95 發表於 13-1-3 17:37
真光不是band one 嗎?

band 1那一間是真光女書院,在窩打老道廣華醫院正門斜對面。band 2那一間是九龍真光位處九龍塘地鐵站傍。
上年聽到有爸爸說九真都幾谷,上課的氣氛較嚴肅,對追不上的同學會較辛苦,後悔女兒入了九真而放棄女兒喜歡的培道。校長特別注重同學的英文科,亦在不同場合表達要提升學校的英文程度。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

但佢地要自行培道同聖母,但聖母真係大冒險,不過佢意願係咁。佢想我幫佢問問老師。但試填表時,她填了培道和真光,老師睇完就刪左真光,填左胡兆熾,咁其實係咪老師都覺得真光是讀不到的?

jovychan95 發表於 13-1-4 17:54
但佢地要自行培道同聖母,但聖母真係大冒險,不過佢意願係咁。佢想我幫佢問問老師。但試填表時,她填了培道 ...
如果你寫真光,老師應該當係band 1的真光女書院了。這間學校在自行時會收band 1較頭的同學,如果band 2生選恐怕連面試的機會都沒有。
培道和胡兆熾就穩穩陣陣,老師的選擇都希望同學能成功在自行時被取錄。

聖母就有少許搏的成份,正如我上面講,九龍城區的同學有條件用一個自行的志願去搏高一線。但若要選聖母的話,最好先清楚自己的banding是否屬於band 2頭,否則都唔建議了,因聖母始終是英中,雖然有人話降呢,但越兩級或以上的就未必夠別人的排名前。
‹ 上一主題|下一主題