用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一第一次考試唔理想?
go

升中一第一次考試唔理想?   [複製鏈接]

中小升英中最低要求是合格,但都做唔到,點樣才可另他溫習,升中科目由六科變十幾科,一大堆知識要記,不可以像小學不用溫習已考得不錯了
   3    0    0    0

男仔是否中三才識發力?現在不是合格為目標 ,是升班為目標 (T_T)

smallfoothk  咁深,合格率...是band 1 那校?  發表於 12-12-29 16:43

事實有大部都份未必跟到,但只安慰又未到最差,但當老師派卷會跟同學考得好既卷一齊顯示示範答案就知自己個仔差好遠,最主要他沒有儘力

中一女仔比男仔叻,人數又多成十人

kolun  大家加油啦.   我仔成個假期都玩, 無睇書, 咁的心態去讀書不知點會成績好.  發表於 13-1-2 13:15

希望佢第一次挫敗,自我檢討後有進步,還有兩次測驗一次大考,大考範圍是否考整年?咁就非常頭痛了
但想當年自己升中,b5校差不多全肥,中二已考到前幾名了,但佢升b1中學有幾科合格已比我叻了

smallfoothk  math一定全年的,佢升b1中學有幾科合格已比我叻了 ,咁你不太用擔心,很多b1合格率超低,連2成都冇  發表於 12-12-31 09:30

我仔強項懂融滙貫通,記憶力強,但選擇性記憶,弱點不肯串字(默書經常不合格,有甚麼方法呢?)睇題答題較慢,要進步一定要靠他

回覆:nc2000 的帖子

當佢話比你知得10%合格你可以接受,但若得10%唔合格咁就

回覆:htts 的帖子

他們的壓力估唔到,我仔派了幾份成績,我返工點到唔肯講,直到補習老師分析完立即報告,可能解開心結,自己都接受唔到結果。

nc2000 發表於 13-1-3 00:17
你講法當真,我就放心D!今晚心情忐忑,不太好受,今日阿仔派左3科卷都不合格,雖則早已知他學校卷深,亦比 ...

如果程度深,六年後雖然在校是中等成績學生,DSE都會考得唔錯,現在是否拉CURVE
看全港考生水平我記得當年自己會考,會計答得兩三成都有D,一定其他人比我差

Ceci333  系呀!  以前我地學校出得超深, 全級沒有幾多個合格, 結果會考都有不少credit. 呀sir專登深的等我地習慣, 出去考就不會比題目嚇怕.  發表於 13-1-3 17:40

回覆:overview 的帖子

女先會,仔你緊佢唔緊

helenting  totally agree...  發表於 13-1-4 10:28
hw1115  AGREE.  發表於 13-1-3 17:59

回覆:oscarmama 的帖子

19號派成績表,肯定部份唔合格,若在班中間已滿意

引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+13-1-16+23:41+編

原帖由 杰杰媽媽 於 13-01-16 發表

好開心阿仔第一次中學考試,一次過考十科都全部合格........ ...
咁叻仔,我都想我仔全部合格,星期六拎成績表知無可能,但希望有十几個墊底已經開心了

回復 Hipposum 的帖子

我是中一家長不是小六家長,新開始多了幾科,轉了英文,程度又深了,以前八十幾分,現在有部份唔合格才開個論題。

但我仔從失敗中,知道讀書方法,失敗原因,希望佢加油,黎緊測考有進步,我好開明,沒有責怪他,有時份卷過深好似中文閱讀理解得幾個人合格,佢肥但排中間已經滿足了,但好似英文有20%有範圍詞語運用都可全部棄權唔溫,成績都唔差咁就不值得原諒,佢好清楚知地理溫少少可以好好成績,IS要勁溫,但唔易攞分,咁米知到下次點做,但最主要佢同我講佢無咩溫,仲唔激死你

其實佢小學係精英班考尾,但現在上B1中學在中間已是好開始,我小二開始已放手,無本事迫佢,要佢有自覺性,佢開始有了

回覆:杰杰媽媽 的帖子

係啦中文第四個合格米差不多成班留,老師會開會決定

上年得兩個留班,升中成績差異咁大,第一次好多同學肥,下學期可能已適應追得上

上年得兩個留班,升中成績差異咁大,第一次好多同學肥,下學期可能已適應追得上

今天派成績表,他平時分影響下,結果徹底失敗,學習態度,本質評語是好的,期待下學期進步,因為他已開始改進

woodst  加油   發表於 13-1-19 11:33

回覆:hw1115 的帖子

比重學期初以有,主科300,副科100,宗教50,每科都有全級名次,但他校會計平時分,考試已對卷成績心中有數,但平時他升中初期,自理能力較弱,加上他有作文困難,欠很多堂課,引致拖累總成績。他本質乖,經過今次失敗檢討,希望下學期有改進,始終b1中學程度不淺,我不會怪他,下次努力

引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+13-1-19+11:00+今

原帖由 hw1115 於 13-01-19 發表
想問吓會不會SHOW 全級排名呀 ? 成績已分數 / GRADE A, B, C. ?
是否每科的比重都一樣 ?
分數是用數字再列明每科滿分,很仔細

回覆:kenken1 的帖子

他升中才發現有學障,如果不是b1中學唔會知他問題,已做了教育局評估,希望他很快進步

回覆:hw1115 的帖子

他分析力及記憶力強(但只限有興趣),iq test屬high average,小學已知完成卷比較慢,中作,中英文默書有困難,背書更大問題,但他成績對呈分影響不大,慶幸入到這間學校,社工很快關注並安排教育局評估,希望專家能夠幫到他,因欠很多堂上作文,引致平常分成績中作老師比0分,英作得11分,考試英文合格也被拖累,他問題也影響通識答題,好彩他乖希望努力衝破障礙,入了b1雖然辛苦,但不是這樣可能永遠唔知他是有問題

‹ 上一主題|下一主題