用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請大家抽d時間俾d意見我!!
go

請大家抽d時間俾d意見我!! [複製鏈接]

我仔經過兩次呈分試之後,得出嚟嘅Band係B1尾-B2頭,
小5有進步獎、操行獎、傑出風紀獎,小6就依舊有管弦樂隊同公益少年團
依家煩惱緊填邊兩間中學好,因為就嚟要交自行派位表喇!!
以下有幾個選擇,你哋話我應該揀邊個好
1)揀港島民生書院同埋衛理中學--------一間進取d要博,一間啱自己個band
2)揀衛理中學同埋柴灣劉永生中學----兩間同屬band2,但兩間是但一間收咗,大抽獎就無得揀港島民生

我應該點做好??請大家俾d意見我,感激!!
   0    0    0    0

有冇報中華基金?如果收就可以離埸。

如果第三次呈分試後 keep 到在 Band 1, 不論是頭定尾. 大抽獎是有機會中民生的, 衛理放第二就十拿九穩.

首論劉永生都不容易, 因太多人申請及只有30個位.

回復 ellang 的帖子

咁..我想再請教一下...我自行申請時填唔填民生好??

回復 CHAN-2 的帖子

暫時無諗

band 1 尾 民生自行不大有機 in.

如有信心上 band 1 , 自行博便是 大不了等抽奬!

不過邊缘人要小心寫抽奬排位,不可太博以防變了 band 2就死得 。

引用:我仔經過兩次呈分試之後,得出嚟嘅Band係B1

原帖由 Vin仔媽 於 12-12-28 發表
我仔經過兩次呈分試之後,得出嚟嘅Band係B1尾-B2頭,
小5有進步獎、操行獎、傑出風紀獎,小6就依舊有管弦樂隊同公益少年團
依家煩惱緊填邊兩間中學好,因為就嚟要交自行派位表喇!!
以下有幾個選擇,你哋話我應該揀邊個好
1)揀港島民生書院同埋衛理中學--------一間進取d要博,一間啱自己個band
2)揀衛理中學同埋柴灣劉永生中學----兩間同屬band2,但兩間是但一間收咗,大抽獎就無得揀港島民生

策略一確實較好

回復 elbar 的帖子

多謝你意見

但如果大抽獎放衛理第二,可能有D危,因好多邊緣學生放衛理係第一志願,好可能比第一輪要入哂。

回覆:Bettyperry 的帖子

選民生,除非你小朋友數學好突出,甚至攞過公開試𡘾.因band 1尾,band2頭,自行面試機會不大。
反而你搏中華基金,還有面試機會。

‹ 上一主題|下一主題