用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 由半年前開始的體會, 一步一步的面試經歷 ...
樓主: hktbaby
go

由半年前開始的體會, 一步一步的面試經歷 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+gigayan+於+13-1-3+15:26+編輯

原帖由 gigayan 於 13-01-03 發表
Totally agree!

ha8mo 發表於 13-1-3 15:33
有D人唔會怨,佢地話你傻仔,花咁多錢去學哩樣果樣,逼死個細路

別人笑我太瘋癲, 我笑他人看不穿......

四隻貓    發表於 13-1-3 15:54

而家世界吾同左,有d小朋友真係叻得好緊要,中英數常強之餘,
仲要有些體藝都精,但真係吾係每個小朋友係5、6歲都達到果個水平。

同埋,都吾係要勁成咁先入到好學校。

上年朋友完成小一面試後, 有感而發, 小學老師校長非常專業, 可以透過短短一個面試去揀選合適的小朋友.

今年, 我有一樣的體會, 小一面試是一個配對過程, 學校自會挑選合適的小朋友, 到目前為止, 小兒得到的offer 跟他的性格大致配合.

回覆:由半年前開始的體會, 一步一步的面試經歷

回想以前讀書年代,邊有甘煩!我阿媽拎住身份正去看小學派位,我派了不知名鄉村小學,呢家摺埋Tim ! 小六去考派位試,升中都唔知考到定派到一間b1英中,再去大學!冇學野,冇補習,呢家算不錯!時代唔知可唔可以返轉頭!其實我對我家兩小妹,都係見人考我考,人讀我讀,驚自己未俾我能力範圍可以俾到最好既野佢!驚佢輸在起跑線!有時都諗,放手順其發展、但我又冇膽!唔知有冇媽咪可以夠膽甘樣做呢?

gigayan 發表於 13-1-3 15:53
別人笑我太瘋癲, 我笑他人看不穿......

不過, 我都係事先聲明先, 我都無迫我個小朋友, 亦都無操fit佢, 只係由細到大教佢要注意禮貌, 唔好怕羞唔出聲, 但又講野不能太大聲..... 我覺得學校面試係配對搵岩既學生, 同時, 我個小朋友都係搵緊岩佢既學校...... 佢對個間學校無好感, 面試係會扮唔識, 佢好鐘意個間學校, 又會答問題答得好出色。

Jane1983  咁鬼馬!  發表於 13-1-3 17:36

cautionchan 發表於 13-1-3 16:19
回想以前讀書年代,邊有甘煩!我阿媽拎住身份正去看小學派位,我派了不知名鄉村小學,呢家摺埋Tim ! 小六去 ...

我自己覺得, 人生係長跑, 唔係叫你唔理個小朋友, 而係量力以為囉, 俾你贏左個起跑線, 輸左個賽事, 都係無用...... 有時你覺得你俾最好個小朋友, 小朋友又係唔係咁認為先?? 如果佢性格唔鐘意鬥, 你迫佢去跑, 盞大家都辛苦........

回覆:gigayan 的帖子

所以米就係煩,唔做,好似過唔到自己,做左,又未必得,叫做心𥚃好過D,嚴格來說,我只係為了自己!

ha8mo 發表於 13-1-3 16:41
我覺得人生不是長跑,而是很多個短跑,今次唔得下次又來過,最緊要還有一顆拼搏的心 ...

你咁諗都岩, 但我唔敢咁諗, 因我本身個人hea 底, 真係怕完左一個賽事就長抖....... keep住長跑既心態, 係提住自己時時刻刻都跑緊.........

cautionchan 發表於 13-1-3 16:38
所以米就係煩,唔做,好似過唔到自己,做左,又未必得,叫做心𥚃好過D,嚴格來說,我只係為了自己! ...

唔水煩, 做左先囉, 唔得先再算, 見步行步, 無事既!!

ha8mo 發表於 13-1-3 17:01
做project base工作的人一定是短跑,有鐵飯碗的人才可以慢慢長跑

爆炸力勁d就岩短跑, 耐力強既人就岩長跑......

睇下你對事情既看法, 例如你將考小學係一次賽事黎睇, 佢係一個短跑; 我就將佢當成人生入面一件事項黎睇, 我會覺得佢係長跑, 沒有對錯, 只在乎自己自己看法!

回覆:cautionchan 的帖子

Agree, 有能不叫佢去學野又驚佢跑輸,學得多又驚迫死佢!

ha8mo 發表於 13-1-3 16:41
我覺得人生不是長跑,而是很多個短跑,今次唔得下次又來過,最緊要還有一顆拼搏的心 ...
用十項全能賽做此喻更好. 好少有一個選手瓣瓣滿分. 跑得未必跳得, 跳得又未必擲得. 一世人又扮演好角色, 又未必個個角色都勝任. 盡力做好, 問無愧足矣.

回覆:魚王 的帖子

係囉,學D非常另類:如golf , 騎馬,西班牙文,唔知填表個時填呢D係高貴D,突出D,定係我背,呢家好command ?

回覆:gigayan 的帖子

:唯有係甘啦!

cautionchan 發表於 13-1-3 21:11
係囉,學D非常另類:如golf , 騎馬,西班牙文,唔知填表個時填呢D係高貴D,突出D,定係我背,呢家好command ...
你講果d而家都吾算好另類!d人話走偏鋒先突出wor,好似樂器都揾d無也人玩的。

‹ 上一主題|下一主題