用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 叻得只剩下分數?
樓主: shadeslayer
go

叻得只剩下分數?   [複製鏈接]

引用:Quote:shadeslayer+發表於+12-12-14+14:07+

原帖由 Submarina2012 於 12-12-14 發表
打國際級公司時,有流利英語口語十分重要,即使不是打國際級公司,對英語口語要求沒有那麼高,但對書寫要求 ...
最近一個外國後生女見工,睇 CV 經驗淺,但佢一開口,頭頭是道,口浪過油,立即分數大加。

又見過另一個星架坡人,見工對答如流,要點全中,我心裏想,全是老闆想聽的答案。請了後發覺完全沒工作能力。

把口真係好有用。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 12-12-14 15:16
Annie,

在服務性行業主導的社會,溝通最重要。語文好著數一定不少。不過學校除了學語文外,還有太多其他東西學習:學術的,處事的,思考等等。所以我反對家長以語文為選校的最高標準。

其實成班校長夠膽排排企要求小班,  點解唔乘機要求將會面臨殺校既學校逐漸變成多d小組討論形式的教學方法(起碼學生溝通能力都高d, 吸收國際學校教學方法好既一面), .........講真, 如果band1同band3既學校除左俾家長標籤左既校譽分別之外, 其他的完全冇咩分別, 甘band3學校點吸引學生去佢間學校讀呢?

csy_ma  不過我囡間學校係band1唔係band3  發表於 12-12-15 11:57
csy_ma  唔係,我囡間學校就非常注重學生講既能力。而家就算唔去到極高層,你能唔能夠公開演講亦好影響你既職業前途  發表於 12-12-15 11:56

回復 Submarina2012 的帖子

要学好中文, 在港也是可以的.  难度我们的孩子想学好英语, 必定要往英美乎?

Good!  Definitely English is not my religion , and my middle name.

Annie123  我仔說,明明蜜蜂毛公仔,是比啤啤熊毛公仔大

我估一般的小學生都系甘答......好似廣告果位小朋友甘答好明顯系"年齡與思想不對稱"啦,  如果甘都叫"excellence", 間幼稚園真系唔入都罷啦......

Annie123  死囉,我仔中學喇,13 歲。似乎我仔先係有問題。哈哈。  發表於 12-12-14 16:24

回復 shadeslayer 的帖子

shadeslayer,

同你算是岩key, 话时话英语也是小女的的mother tongue, 这边的不少孩子也是, 真想不通世界上何种民俗会时刻提醒自己的强项是流利母语的. 又写地两手 ,  blabablaba..........blabablaba......我用英文大你, 再大你,  沙栏.......... 死未?  

Bruce Lee 的英语一般, speech却非常charming,  迷倒众生! 开会时咪鬼蛭佢!  

annie

csy_ma  係我既母語同你既第二語言比,但係從來唔會倒轉用我既第二語言同你既第二語言黎比喎,因為英文大晒  發表於 12-12-15 12:00

唔好甘嫌虚! 仔仔爸话唔好妄自菲薄啊! 你教仔已经是强项啦! I have a lot of survial tools, not English only!

不少英中的中文水平很高呢(特别是名校)!  ISF 的中文高水平的孩子又比一般LS 学生高啊!  不用念中中学中文的!

我的中文差, 英文又唔好, 唔关香港事, 唔关学校事, 更唔关爸妈事, 是自己事吧!怨不得的!

引用:回復+shadeslayer+的帖子 shadeslayer,同

原帖由 annie40 於 12-12-14 發表
回復 shadeslayer 的帖子

shadeslayer,
令千金相信不會有甚麼語文𥕞礙,可是國際學校生,家長又有心有力有時間的是少數。香港要維持競爭力要靠大多數。香港教育如何是好?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

csy_ma  不過我囡間學校係band1唔係band3  發表於 1 小時前

csy_ma  唔係,我囡間學校就非常注重學生講既能力。而家就算唔去到極高層,你能唔能夠公開演講亦好影響你既職業前

我意思系band3學校應該著重將學校轉型攪好, 例如加入小組討論形式的教學方法吸引學生報讀自然唔使殺校......

正正因為現今社會,溝通最重要。學術好一定唔夠band1學校既學生, 班band3校長點解唔諗其他出路, 只系夠膽企出來要求教育局強制band1學校收少d學生, 等佢地夠學生開小班唔使殺校.....

同意,香港重視中文如中台,英文不斷下滑,我看不到國際大都會,只看到等同東莞、惠州,或桃園而已。更加被邊緣化!

shadeslayer  It is so true.  發表於 12-12-15 14:46
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

//問題是是否有需要提高香港的中文平均水平達致或接近中台?那方向才是對香港整體有利?

我個人意見是認為香港應維持自己的獨特性,與國內城市有明顯的分別(differentiation),找出自己的生存空間,例如繼續保持為國際大都會,而語文教育的政策也必須配合這策略性方向,即應以英文繼續為主要之學術、商業及專業用語。香港大部分是中國人,子女也應學中文,但不需要追求達中台之程度,但英文方面,現在之平均程度明顯未如理想,必須再加強,募求超星(星加坡)趕英美。//

香港又要維持自己的獨特性,英文又要超星趕英美。如中文有一定水準,英文又勝新加坡,又有祖國支援,咁超現實理想、高難度你都想到,應怎麼辦呢?

再過十年八年中國當道,李光耀都想緊坡人中文怎樣超港趕中台,就算立即將新加坡官方、學習、社會語言中文化,相信花一代人時間都未必見效。我想還是維持新加坡本身的獨特性吧!

亞洲經濟興起,幾個亞洲經濟強國英文不如香港的,都未想過英文要超港趕新菲馬,因知自己的成功獨特性不只在於語文,外文更加其次。

香港的語文獨特性就是,香港學生,無論初等、高等教育到中台歐美升學,很快都能適應,比中台日韓到歐美、或日韓歐美到中港台升學學生,優勝得多!香港的大學學生,近年到歐美交換學習也多,可參考一下。

‹ 上一主題|下一主題