用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2012-2013我的小朋友這麼差的成績點選屯門中學請大家教 ...
go

2012-2013我的小朋友這麼差的成績點選屯門中學請大家教路 [複製鏈接]

小兒就讀屯門李金小學現是小六生,成績非常差全級145人,小兒考130名,小五下學期分己報
小六上期報分些還有一次,還有下學期報分,本人好希望大家幫幫我指教一下本人應點選BAND2-BAND3中學,還有如果現在開始補習追得到成績,那可有機會選間BAND2頭嗎?THX ALL
   2    0    0    0

請大家幫幫忙

平均分多少?

五年級下學期平均分第一次是43.58,第二次是40.67  六年級上學期第一次考試平均分是51.32  謝謝幫忙

屯門區一定冇叩門位,好好用自行選band 2 school,直資天水圍有幾間可選,boy多在中學才開竅,還有如果現在開始補習追得到成績,那可有機會選間BAND2頭嗎?可但難,因屯門區冇叩門位BAND2頭定很搶手,要找好私人補習為上.

謝謝你的解答啊!可有屯門BAND2學校名單好讓本人作自行參考嗎?謝謝 勞煩了你 ^^自行本人可幫小兒考BAND2頭或尾!!

李金約有50%嘅學生係band1生,即係頭70名。而band2生約有30%,約在70至110名。要考band2頭學校似乎困難D。就算入到都好辛苦。現在首要係考好餘下嘅試,然后試下band2c嘅學校。

謝謝你的回答,那自行時都是選2C好一點?不要選2A?又要勞煩解答.好對不起我是一個很多問題你家長,望見諒!!

妳小朋友有無特別叻的技能, 如音樂或運動等, 有些學校喜歡收這些學生。

cindysky 發表於 12-12-14 00:23
謝謝你的回答,那自行時都是選2C好一點?不要選2A?又要勞煩解答.好對不起我是一個很多問題你家長,望見諒!! ...

試下屯門祟真和呂祥光,雖然機會唔算大,但試就有機,唔試就一定無.
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

好多謝你的解答請問崇真書院校風好嗎?自行本人是不是不好博[size=15.333333015441895px]譚伯羽中學,可選兩間,大家覺得我可博嗎?thx

譚伯羽是屯門區緊接四大成績最好的中學,啊仔band 3成績,自行去等同自殺。你搵間band 2尾band 3頭校風好的中學,希望佢中三前唔好學壞算la

回復 VanessaMeMe 的帖子

只有在學校成績表上體育科是全級第一,專題研習15/146

回復 mirage 的帖子

多謝你解答

cindysky 發表於 12-12-14 03:51
好多謝你的解答請問崇真書院校風好嗎?自行本人是不是不好博譚伯羽中學,可選兩間,大家覺得我可博嗎?thx ...
或者試下聖公會呂明才,我有親戚係到教書,話同學都幾乖,成績應屬b2中.
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

回覆:2012-2013我的小朋友這麼差的成績點選屯門中學請大家教路

過路一問,點解可以咁快知屯門無扣門位?

smallfoothk  之前報紙登,屯門全區校長一致協意無扣門位.  發表於 13-1-18 08:48

回覆:2012-2013我的小朋友這麼差的成績點選屯門中學請大家教路

你哋唔好咁假啦!樓主唔係要揾安慰下化,平均分唔合格,band 3頭自行都唔會要啦!仲叫人試band 2:;pppp:要讀書後來追上,band 3學校一樣可以!咩成績入咩程度中學,係最適合!建議樓主唔忿氣入band 3的話,可放棄自行派位!等第三次呈分考好d,博升到band 2尾,到時統一派位頭兩志願填band 2c!
如果呈分無信心upgarde,咁自行搵間校風純的band 3試下

昊昊媽  你這才是有良心的回應,好!  發表於 13-1-18 13:10
Charlotte_mom  如果平均唔合格都建議BAND TWO頭, 真係愛佢變成害佢  發表於 13-1-18 12:06
abcd0001  面對現實,務實之作!痛定思痛,破釜沉舟!  發表於 13-1-18 10:50

有位舊朋友個女,她小學小四時,由荃灣一名校,因成績未理想,所以轉左入來繼續(唔記得校名),現升左中二,在平安福音就讀。她說該校校風唔差,老師亦有愛心。她女在此校重拾了不少自信,個人識諗左。
建議樓主在未交表前,午餐及放校時段去了解下d校生既表現。我自己就沒有留意,以上都是同朋友傾開先知。
希望樓主亦要了解,小朋友除讀書外,有時自信、社群都好重要。

two2c  非常同意  發表於 13-1-19 12:53
****未經本人許可, 不得轉載****

cindysky 發表於 12-12-13 21:27
五年級下學期平均分第一次是43.58,第二次是40.67  六年級上學期第一次考試平均分是51.32  謝謝幫忙
...
你亞仔六年級d成績都有進步, 我覺得鼓勵下佢再加把勁, 吾好放棄, 吾好灰心,

下次呈分試考好d有好多學校都鍾意有進步既學生,加上你亞仔鍾意運動,
應該係有一股鬥心, 只係未發揮出來, 加油啊 !!

謝謝大家的意見,謝謝大家分享心得,也謝謝大家的鼓勵,現在我和兒子都一起加油向下一次呈分試上呀!!好衷心多謝各位
‹ 上一主題|下一主題