用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 回顧番.......小朋友參予多興趣班對面試有冇幫助? ...
樓主: Babemama
go

回顧番.......小朋友參予多興趣班對面試有冇幫助? [複製鏈接]

有無直接關係真係唔知,我只知參加活動和比賽可以訓練小朋友的自信和積極主動的態度! 如果咩都唔參加就直接去考小一, 好難好似其他小朋友咁健談和主動! 不過都好睇個別小朋友!
我而家反而係cut晒所有學術班/面試班,留番d興趣班! 本來老師話阿仔可以考mover,但我都覺我唔洗太快,遲d考都未遲! 因為要讀書的日子真係好漫長! 我打算將來追唔上先再諗,而家都係享受下親子快樂!

四隻貓  我都cut 晒d學術班.係小一前等佢盡情玩下.  發表於 12-12-17 09:17

參加比賽可以看到小朋友哪方面擅長,哪方面不足。

healthybaby 發表於 12-12-13 09:07
有無直接關係真係唔知,我只知參加活動和比賽可以訓練小朋友的自信和積極主動的態度! 如果咩都唔參加就直接 ...
我都好同意參加比賽可以訓練小朋友的積極主動態度及毅力. 我個仔學琴9個月, 一向練琴都是求求其其, 練熟了便當自己彈得好. 自從幫他報名了明年的校際音樂節比賽, 他練比賽曲目要跟足拍子, 起手動作等等各樣要求, 佢初時練到發脾氣, 喊, 話好辛苦唔學. 但到現在彈得理想了, 他便很滿足笑嘻嘻. 我同個仔講, "媽咪便是要這些, 不是要比賽名次". 更加談不上要用獎牌報小學, 因為時間上已過了.  

gwengwen  Agree! 比賽係比佢哋學識欣賞其他人和知道外面大把人好叻, 唔會樣樣嘢都自己叻的, 但也可以學習人哋既長處去努力進步~  發表於 12-12-16 00:26

回復 Jane1983 的帖子

哈哈,真系有你陪我!

回復 gwengwen 的帖子

甘學術完全靠學校?定系屋企都會谷吓?

我冇CUT過, 因為當初有好多都係希望培養佢興趣.  而普通話同英文ORAL, PHONICS 係為小一鋪路.  應該大多會KEEP到佢小一再REVIEW.  不過珠心算應該會CUT, 因為好多人話會影響佢小一學MATH.

回復 sammilcm 的帖子

"珠心算應該會CUT, 因為好多人話會影響佢小一學MATH." -- what is the reason, I am planning to enrol it for my kid. Kindly share the view.

回復 6321 的帖子

d 人話佢地會唔明老師講咩, 因為用咗珠心算嘅理論喎.  不過珠心算真係會計得快d.

幼稚園同playgroup都係比小朋友同同齡小朋友玩,升幼稚園cut playgroup唔算目標為本。

Jane1983  但都未返K,考到K就幾個月真空期吾使同人相處。  發表於 12-12-13 20:05

回復 gwengwen 的帖子

gwengwen, 想請教 ...
鋼琴點樣自己教? 有無beginner琴書可介紹?
我完全無印象自己點起步, 彈D咩, 當時太細.
我有嘗試叫亞女陪我彈琴, 但佢興趣不大.  可能是我的方法問題.

我哋學校係完全"愉快學習", K3首兩個月仲係寫AaBbCc。

屋企我哋無"谷"佢, 都係嗰句, 培養小朋友學習的習慣最緊要。

每日持續比啲exercise佢做, 得閒又有精神就教佢多啲, 忙或者累就點都要做少少, 等佢知道佢有責任。但唔一定係關於現在學習既嘢, 例如會教下佢一般常識, 比個example: 在公園見到"洋紫荊", 會教佢係香港巿花英文名係bauhinia (英文), 咁中國國花係咩? 日本國花係咩? 又係引伸到中國首都/日本首都/各國首都在哪? (常識/地理) 日本/中國點寫?(中文) 其實一個topic就可以引伸各科一星期的教材, 不知不覺就學到好多。有時又會去飲茶, 教佢點心紙上的字, 都有百幾個字, 等點心時又寫下字, 又學到近新知識

小一面試其實無話識得字多計得數快就係叻, 我覺得出去"操"創世紀、珠心算, 不見得小一面試用得著。

Jane1983  謝謝呀!  發表於 12-12-16 00:42

回復 creamsicle 的帖子

我自己係part-time鋼琴老師, 所以鋼琴、小提琴也自己教佢。

Beginners可以考慮"輕鬆學鋼琴"及紅色版"John Thompson", 同時用"幼兒樂理練習"既貼紙書定期溫習音符, 呢幾本書會令小朋友學得好開心。強烈反對用Michael Page或Everybody, 悶得要死!

如小朋友有一級程度, 推介最近在Tom Lee 有售的Disney Songs (Easy Piano Version), 彈佢哋喜歡既歌一定最有心機。
面試唯一有影響的是, K2已彈緊六級歌, 佢哋會問係咪好谷小朋友, 我哋解釋係因為自己教可以跟得緊不會練習時走了冤枉路, 浪費了練習時間, 這在音小和CoEd的面試我們也留意到老師/校長的欣賞眼光, 應該有幫助。

小朋友不用push每日循序漸進其實小朋友就學得好快, 音樂和學術也如是, 所以我們都反對成日谷小朋友出去上堂, 一個鐘頭課堂硬塞好多嘢入佢個腦咁...

creamsicle  Thx for your practical suggestions! Your girl is so smart!  發表於 12-12-16 17:27
Jane1983  K2六級琴又確系幾impressive!  發表於 12-12-16 01:29

sammilcm 發表於 12-12-13 17:47
回復 6321 的帖子

d 人話佢地會唔明老師講咩, 因為用咗珠心算嘅理論喎.  不過珠心算真係會計得快d. ...
我地剛剛join左添!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:回顧番.......小朋友參予多興趣班對面試有冇幫助?

好似早陣子有報導中美小孩在做什麼。昨天當孩子去學琴,打開門見到鄰居同年齡外籍小孩真的在吸塵抹地。平日放學後那些外籍鄰居又真的經常在playground 玩。最大contrast(不說極端了),是讀大家稱為神級女校的小妹,平日兩三個private tutors 至晩飯。想起一個情景,一班外籍小孩在屋苑樓下奔跑,樓上幾家本地小孩在隔空演奏。冇話好壞、對錯,what a life!

I just let my kid choose the interest classes himself - not particular for purpose on interviewing kinder, primary or even secondary in future.  Even learning the piano and the violin, I never asked him to take exam (unless he requests for).  My friend said "ha, no exam!!!  How do you examine his level?"  I said to my friend it's all for fun.  Uptil now, my kid still like playing the piano, but he will not practice every day.  

You know what, my neighbour kid really practice the piano at least 3 hours every day.  It's not a joke.  It's true as I heard the sound of piano every day (even till 11:30 pm at night)

回復 tws2010 的帖子

吾系講功利考學校,到時到候都建議你幫小朋友報考試,甘將來in case他想加入學校的音樂團都有大d機會。

Thanks for your suggestion.  Really appreciate it.  I will take into serious consideration.

回復 bigboss 的帖子

I also cut the Enopi and choir in Sept when my boy went to P.1.  It's not because these classes are no longer "useful", but the primary school keeps my boy very busy and there is not sufficient spare time to cater for all his ECAs.

我諗興趣班係可以比小朋友開開心心學多啲嘢, 例如sports去強健體魄, 美術或音樂去比佢哋學識欣賞藝術等等, 但唔係為咗攞奬考級而學, 考到當然好, 考唔到都應該appreciate小朋友有堅持去學一樣新事物, 不斷進步。

不過既然係興趣班, 我諗都係non-academic既好, 段估都唔會有小朋友當"Enopi", "公文數", "創世紀中文"係興趣卦...

仔仔錫錫你  事實上有好多家長當公文中英數,cambridge班,珠算,英普會話,enopi 係課外活動  發表於 12-12-17 07:50

回復 virgokaren 的帖子

唔怕啦. 比佢TRY下囉.  同埋珠心算有要背埋成數表, 都OK, 我個女已經背晒了.
‹ 上一主題|下一主題