用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "近"係咪大家揀學校的優先考慮????? ...
go

"近"係咪大家揀學校的優先考慮????? [複製鏈接]

好似我咁,自行的時候選左一間要搭短程車再行少少路至去到的學校,不過都屬於網內的,但好多時同其他家長分享的時候佢地會問點解要揀咁遠??又話如果天雨/風球/小朋友唔舒服再接走就好麻煩,當然佢地係有佢地的道理我絕對明白(有D係依靠老人家湊/有D又湊住個細的),不過都有少少動搖我的想法,因為當時覺得心儀的學校好啱阿囡,再加上自己湊,個人黎講又唔介意搭多程車再行少少路返去喎,當傾下計都唔錯呀,而且到升中的時候總無可能跟埋去掛,她FING甩你都FING唔切啦,唔知大家點睇呢??????
   0    0    0    0

yes

你講的路程絕對係接受範圍之內。

我唔一定要好近,但順路同短車程是我的考慮,現在大兒子小一,上校車至到校約20分鐘(因每天拍咭所以我知道時間),小兒子k2也是類似的車程,但如車程需超過30分鐘我又覺得有點太長了

補充:搭車15分鐘左右再加上行5分鐘路程,一係搭另一架車就直頭落車對面就係啦,兩個方法我都OK喎!!!!!!(哈哈,好似講到已經入到去讀咁樣^^)

Jane1983  ok 啦,邊度咁好話心儀學校係屋企樓下  發表於 12-12-11 23:11

引用:好似我咁,自行的時候選左一間要搭短程車再

原帖由 野人好索子 於 12-12-11 發表
好似我咁,自行的時候選左一間要搭短程車再行少少路至去到的學校,不過都屬於網內的,但好多時同其他家長分享 ...
我同意妳的講法。
我女出年小一我都諗住唔搭校車自己送,之後先返工。原因都係想有多啲親子時間。
妳唔駛咁擔心住,真係翻風落雨,有病接送,搭的士都可考慮。

唔係, 但唔係太遠.  eg 我住九龍, 我一定唔去屯門元朗同港島, 就算沙田對我來說都唔近, 但可以接受.

小學我覺得要就近返學, 因太細個了, 返風落雨真係幾辛苦, 再加上住得遠好多課外活動都冇得參加. 就算參加左都會好遲先返到屋企, 返到去又要做功課, 溫習, 食飯, 沖涼等等, 搞到好夜先有得瞓...
反而我覺得到左中學就可以返遠d, 畢竟6年後都大個仔/女好多啦...
lok lok 在2007年2月21日出左世啦~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

我揀學校係:有校車到!
而我地亦响近年由郊區邊沿,搬到極近市區(如果有校車到附近,就必到嘅屋苑)

其實車程同距離未必成正比,我地新居同舊居之間,大約$100 的士,但現時返學上車時間,相差5分鐘!
不過落車就好好多...
恐龍家

我住旺角,所以九龍灣,將軍澳,港島的學校都唔會考慮

回覆:"近"係咪大家揀學校的優先考慮?????

The objective is not always the same, but 30 minutes will be acceptable. I hope I am right with it.

近就當然好啦!  但15分鐘我個人覺得絕對可以ACCEPT, 而且你自接, 唔駛坐校車, 我就更加覺得冇問題囉.

回復 siutingto 的帖子

AGREE, D校車時間真係可以好誇張嫁.

Commute 短些多些時間作息和做其他野,30mins對我來說都acceptable, 比佢地發下白日夢。

我唔會揀太遠, 30min車程可以接受!

Within 30 mins travel time is acceptable to me.  Thus, I live at mid Kowloon, I won't go for NT or HK Island.

回覆:"近"係咪大家揀學校的優先考慮

新界出九龍,校車要兜成個鐘。

野人好索子 發表於 12-12-11 22:36
補充:搭車15分鐘左右再加上行5分鐘路程,一係搭另一架車就直頭落車對面就係啦,兩個方法我都OK喎!!!!!!(哈哈, ...
OK呀. 唔遠oY. 大把人由新界出九龍/ 由九龍過HK讀.

我很幸運, 心儀學校就係屋企樓下.  "近"絶對係很大的因素. 樓主二十分鐘內到校, 我覺得可以接受喎..
‹ 上一主題|下一主題