用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不吐不快
樓主: lokhei1012
go

不吐不快 [複製鏈接]

回復 melody228 的帖子

絕對認同!

回復 cheung_chit 的帖子

咁次選有幾間都可以只hold 住最心儀的一間, 唔明點解要hold 哂咁多間呢...?? 反正都係等最最心儀的, 只hold一間比較好的不是ok 嗎...??
again.. 我報左3間, 有2間收我只係hold一間, 等最心儀的出result.. if 佢唔收我讀已hold 的.. 不是很簡單嗎??

martialartsmum  我有同感  發表於 12-12-7 21:02

blueskywen 發表於 12-12-7 14:39
回復 cheung_chit 的帖子

咁次選有幾間都可以只hold 住最心儀的一間, 唔明點解要hold 哂咁多間呢...?? 反 ...

所以咪話有幾間offer上來問下好正常, 但決定左就算俾左留位費, 唔讀都早D同學校講, 唔好hold到出年五月人地話交學費時先話唔讀。

當然有D人覺得我有本事hold幾個offer有權慢慢揀, 但睇到呢度有D媽媽話一個位都冇, 確定唔就早D放位, 當做下好心。不過學校有時為免煩都唔會即call waiting, 等埋出年先一次過call, 但都叫做左本份。

回復 melody228 的帖子

好認同。至於視interview 為親子活動,我絕對贊成。所有父母都希望好學校會收自己小朋友,未必一定係心儀,但口碑好,環境設備好,家長讚多過彈,教學理念清晰各方面都係構成一間好學校嘅因素,家長帶住小朋友去interview,好自然都會緊張埋一份,有時小朋友表現未如理想,家長可能會失望,從而遷怒埋怨小朋友(我親眼見過父母interview後怒罵小朋友表現唔好...),令一個三歳都無嘅人仔無辜辜受罪,究竟小朋友做錯D乜?你父母花多少時間心機,小朋友都會全力接收。
既然心機已經花左,interview只係一個過程,唔會因為衰左個interview, 小朋友就突然變蠢,小朋友interview其中一樣最講就係mood,家長都咁緊張,可能不自覺地同小朋友講嘢時嘅表情語氣重左,成個氣氛令小朋友好唔自然,佢都有感覺,所以用「親子活動」去令一家人輕輕鬆鬆interview有何𣎴可?好過下下好似打仗咁做乜呢?

心儀學校當然會報,但好學校一樣會報,有offer就會從新考慮同比較學校條件各方面,仲要睇上午定下午班呢?就算我真係hold offer考慮,第一round放係「人情」,唔放亦並無「道理」,某部分有幾個offer嘅家長,謙虛就答妳個女「好彩」,唔通數比妳聽佢連份工都辭埋,全心全意喺屋企花光心血去教授小朋友各方面嘅知識,所以個B有offer唔出奇咁?

melody228  台上一分鐘 台下十年功  發表於 12-12-7 15:37

回復 sallyksleung 的帖子

好過份!錢多都唔好咁自私呀!

回復 sallyksleung 的帖子

呢D家長唉 真係唔知點講好

对不起,我交左3间,原来有咁情况,我马上同太太商量,决定留一间算了。

martialartsmum    發表於 12-12-7 20:57

引用:对不起,我交左3间,原来有咁情况,我马上

原帖由 hipohoma 於 12-12-07 發表
对不起,我交左3间,原来有咁情况,我马上同太太商量,决定留一间算了。
佢哋好似你咁就好了,多謝

引用:Quote:melody228+發表於+12-12-7+11:23+請

原帖由 cherriehahaha 於 12-12-07 發表
非常同意!!!
我見到好多人都唔係追求名校嘅…但求有間似樣小小架姐…

‹ 上一主題|下一主題