用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不吐不快
go

不吐不快 [複製鏈接]

真係不吐不快,喺呢度呢幾個月,大家一齊為自已的小朋友努力,有好多人滿囗仁義道德,又話點樣教小朋友英文,禮貌,分享等等,又話自已見左幾多間,有幾多 offer,咁點解要hold 住咁多Offer,唔分享俾其他人呢?我見有好多喊哂囗話仲未有offer!!(申報利益,一間offer)!!!

1    0    0    0

我都係hold左一間咋!

回覆:不吐不快

我hold一間咋,一考到心儀就即刻打去放棄所以學位,連收左嘅都打去話唔留,因為自己都心急如焚,知道到未有offer媽媽嘅感覺加油牙!

引用:我都係hold左一間咋!

原帖由 waiting046 於 12-12-07 發表
我都係hold左一間咋!
me too

回覆:lokhei1012 的帖子

我支持你 個個手持幾個 收左又比較 又甘又甘

唉 冇個d 其實好慘 幼稚園遊戲真想教人想死

faithmum    發表於 12-12-7 13:32

我今日放棄左一閒, 係已經paid留位費,
一共放棄三閒.Hold only one. 都好心痛,不過係 integrity的關係. 希望brings me good luck la. 如果龍校收就都放棄埋那一閒現在hold住的.

醒目開學勳章

唔會咁衰啩... 我諗個個都係騎牛搵馬心態... 我自己都有幾個offer, 一有更理想的就會放棄之前已交留位費的, 我係寫信Fax去學校的, 學校會再打電話俾我comfirm... 我覺得幾花心都好, 最多hold兩間學校好喇... 自己都係媽媽, 明白有唔少媽媽為呢件事心掛掛晚晚失眠, 好痛苦呢!!!

回覆:lokhei1012 的帖子

其實其他人話自己有幾個offer,未必係所有offer而全部交哂留位呀??我仔仔上年考n時都有幾個offer,但前後只交过2间留位,原因係心儀的那间較遲出result.其實我自己都不想浪費果660個大洋,雖然話多唔多,話少唔少. 到最後只会讀一间. 如果同時期知結果的話,大家都会取捨的,是嗎?畢竟660蚊都係錢黎架嘛

karenbabe 發表於 12-12-7 02:28
其實其他人話自己有幾個offer,未必係所有offer而全部交哂留位呀??我仔仔上年考n時都有幾個offer,但前後只 ...

認同, 應該好少人甘無聊, 比錢HOLD曬所有OFFER既學校, 始終每間660, 間間甘比都幾傷....

識人自己讀緊N有直升,再hold了寶血、真光、高主同呂郭am offer, 仲話到出年再慢慢選,我都有D嬲!

係啦。家陣我個女都係得一間offer.(唔係明校)

我自己only hold 一間,好明白做媽媽心情,但我識d 朋友真係hold 幾間,話反正俾左留位費,慢慢揀到明年五月再決定,我都有d 嬲。

路過

明白,但唔駛擔心
位最後會改出黎
好多学校唔會咁快call waiting

所以平常心

利益申報,我個仔讀緊一間區內唔錯幼稚園的N,可以直上K1,但我地都有幫佢搵睇下有冇更好的K1,目前有結果的,一間收左,一間waiting,其他等緊。我明白未有offer家長的心情,但當別人有幾個offer係手,想問下人點揀好呢個係人之常情,前提係佢決定後快d通知學校放返位出來。多人收不是罪,對嗎?佢唔報點知人地收?

我反而唔鍾意一d人,明明已經有更心儀學校收左,又講到明就算其他收都唔會讀,但係又繼續帶個小朋友去都唔會讀的學校面試。原因係當親子活動/小朋友好鍾意玩面試。講真難入的你都考倒,其他學校多數都收你啦,唔讀又要走去「玩面試」,我衰d諗,你都係想同人晒有幾多間學校offer係手。雖然你話冇俾留位費,冇霸住個位,但係好多學校正取唔來,都係等出年四五月先call waiting,咁冇offer的家長最後可能都有位,但要驚好耐。你鍾意玩面試冇人阻你,但唔該玩完同老師講你唔會來讀,唔好霸住個正取生位。

suki9876  agree  發表於 12-12-7 14:40
babychinglok  認同~  發表於 12-12-7 11:42

利益申報,我個仔讀緊一間區內唔錯幼稚園的N,可以直上K1,但我地都有幫佢搵睇下有冇更好的K1,目前有結果的,一間收左,一間waiting,其他等緊。我明白未有offer家長的心情,但當別人有幾個offer係手,想問下人點揀好呢個係人之常情,前提係佢決定後快d通知學校放返位出來。多人收不是罪,對嗎?佢唔報點知人地收?

我反而唔鍾意一d人,明明已經有更心儀學校收左,又講到明就算其他收都唔會讀,但係又繼續帶個小朋友去都唔會讀的學校面試。原因係當親子活動/小朋友好鍾意玩面試。講真難入的你都考倒,其他學校多數都收你啦,唔讀又要走去「玩面試」,我衰d諗,你都係想同人晒有幾多間學校offer係手。雖然你話冇俾留位費,冇霸住個位,但係好多學校正取唔來,都係等出年四五月先call waiting,咁冇offer的家長最後可能都有位,但要驚好耐。你鍾意玩面試冇人阻你,但唔該玩完同老師講你唔會來讀,唔好霸住個正取生位。

引用:利益申報,我個仔讀緊一間區內唔錯幼稚園的

原帖由 cheung_chit 於 12-12-07 發表
利益申報,我個仔讀緊一間區內唔錯幼稚園的N,可以直上K1,但我地都有幫佢搵睇下有冇更好的K1,目前有結果 ...
我真是有朋友這種心態架!唉!佢當親子活動,我當絕境的希望申報:未有offer的家長

我都放左兩間,無左成$1300可以買好多玩具同書了,諗住早放位比人補上,點知學校話儲埋先再call waiting,宜家係你緊學校唔緊咁。

引用:Quote:原帖由+cheung_chit+於+12-12-07+發

原帖由 Toffee888 於 12-12-07 發表
我真是有朋友這種心態架!唉!佢當親子活動,我當絕境的希望申報:未有offer的家長

...
等下添啦,好多學校未放榜,可能有更好的收呢!

我都係hold咗一個offer, 亦係唯一一間
‹ 上一主題|下一主題