用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀校如揀餐, 免費餐、中餐、西餐定自助餐? ...
go

揀校如揀餐, 免費餐、中餐、西餐定自助餐? [複製鏈接]

揀校如揀餐, 免費餐、中餐、西餐定自助餐?

免費餐:
我們的那些年, 名校就是那些歷史悠久的資助學校。但隨著香港教育漸走向市場/商業化, 很多歷史悠久的學校已轉為直資/私校,既要付幾千蚊學費, 又要面對5000人爭150個位的競爭! 餘下的有名氣又不用交學費的學校, 學位都是留給那些「藍血」的小朋友,又或是校工的孩子(最近入睡小學請校工就是一個好例子)。至於等大抽獎? 那倒不如去買六合彩了! 中獎機會可能更高!

我對免費餐亦存一個疑問, 香港的填鴨教育制度, 讀書只為考試, 死背難背得高分又如何?不曾經過實際應用的知識, 我很快便忘記了,既找不到讀書的樂趣, 又浪費了時間! 工作了這麼多年, 當年能夠學以致用的知識, 不外乎是中英數…..

中餐:

有人話身為中國人及預期中國會挖起,一定要學好中文, 不如揀中小、中中吧! 但母語是廣東話的香港小朋友, 不論什樣學, 中文程度也不能追及母語是普通話的那些小朋友, 人家是我手寫我口啊! 滿口詩詞歌詩副,出口成文, 我的孩子憑甚麼去比呢?

西餐:

有人話身在國際都會的香港及預期全球經濟一體化, 一定要學好英文及外語。而且IB課程及國際學校的教學法好像很靈活、具創意及世界觀。但國際學校的收費, 根本不是一般家庭可負擔的, 據聞大部分學生都是國內的官二代/富二代…….天啊! 我爸不是李剛! 憑甚麼去讀呢?

自助餐:

能是因應市場的需求, 有新冒起的直資/私校, 以活動教學及重視外語見稱, 小一已需要學中、普、英、法、德、日、西……等等。但每日幾小時的課堂, 真的可以掌握這麼多國語言嗎? 如此重視外語的背後, 會否意味著輕視其他學科的發展呢? 看他的入大學率又好像不是太高………

呆望餐牌, 如何點餐?

ANChan59  可以禁食或食斎。  發表於 12-12-6 21:29
OSCAR-SHIRLEY    發表於 12-12-6 14:39
comemon999    發表於 12-12-6 12:24
   2    0    0    0

balanced diet, 自小養成好飲食習慣,不要加糖味雞精,最重要係屋企個餐。

四隻貓    發表於 12-12-6 15:00

有錢些可食星加坡餐 (識兩個朋友係sing 讀書), 冇錢的便考慮印度咖哩

回覆:cherrycsw 的帖子

量力而為,睇送吃飯!

回復 cherrycsw 的帖子

想吃但已sold out又如何?

可惜有錢都未必有得吃

引用:回復+cherrycsw+的帖子 想吃但已sold+out

原帖由 bee918 於 12-12-06 發表
回復 cherrycsw 的帖子

想吃但已sold out又如何?
揀過另一樣吃。 學識多角度選擇, 呢個世界好大的。

ha8mo 發表於 12-12-6 12:05
等候吃有錢佬的廚餘

廚餘.... 好IN 呀!!!!

回覆:786 的帖子

睇餸食飯,量力而為!現今的教育制度,真是有點問題,可惜也要跟隨。

PPLUI    發表於 12-12-9 00:45
Shirley Chan

回覆:cherrycsw 的帖子

我就自己慳啲都比個仔食好啲,最後擇左個自助餐比佢食,抽到免費中餐都唔敢要

mandycat 發表於 12-12-6 13:08
可惜有錢都未必有得吃
Exactly,你想比錢,都吾比你食呀!
‹ 上一主題|下一主題