用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田培橋的優點與缺點
樓主: chanivan
go

沙田培橋的優點與缺點 [複製鏈接]

sillyding 發表於 12-12-12 17:00
我摰親及朋友孩子都讀此校, 他們的成長/學習/家長會過程都清清楚楚.......  當天我見到個理念, 亦贊成入讀, ...

sillyding,
可否具體講一下你摰親及朋友孩子咩原因要轉校? 跟唔上學業? 太多功課或是其他原因?

我真係唔明, 唔係家長既人係都要講到好似第一身咁, 講到尾都係道聽途說 !
學校係一個環境, 努力都係要靠自己囉 !
可能佢既摰親及朋友都係不理會子女讀書成效的家長. 但係都無理由一竹篙打一船人.

真奇怪!

我信身體力行 ,他朝曾主席、吳人大、眾愛國人士的兒孫們都湧到愛國學校讀書時才考慮這些小學。

michelletang11  what do u mean?  發表於 12-12-14 15:10

四隻貓 發表於 12-12-12 15:22
之前有一位培僑家長講得好好,原文找不到, 佢大概係話: 其實無論傳統定活動教學, 想小朋友學習得好, 家長都 ...

嘩,你好眼利!個POST係我出嘅! 係培橋專頁果邊出架!不過我怕自己讀得太多所以就CANCEL左!!

一直以黎都見到好多對培橋嘅聲音,不過我一直覺得自己揀間岩自己小朋友嘅學校,唔係揀間最好嘅學校,對於負評好評都無乜感覺,所以無乜出聲,不過見你分享我嘅分享,我就分享下以下本人嘅經驗

小朋友K1嘅時候,我幫小朋友揀左間區內傳統及有名氣嘅幼稚園,小朋友係呢間幼稚園讀嘅時候,自問都跟足小朋友功課和溫習,但種種原因下,發現小朋友上學唔開心,唔係學校問題,係錯配嘅問題,即係學校嘅教學方式唔適合我嘅小朋友,大家做父母好清楚,有時唔係你唔教佢,係佢生性好動,你搵野綁住佢佢都會走會動(只係比喻),所以要一個好動嘅小朋友入一間統傳學校係一個錯配,經過K1嘅經驗,好辛苦K2幫小朋友轉校。

去到新學校,活動教學,唔代表小朋友更加坐唔定,反而我小朋友比以前傳統學校讀書更定,因為搵岩佢嘅學習模式,小朋友好鍾意返學(鍾意嘅程度係放假都想返學),老師對我呢個坐唔定嘅小朋友,用獎勵及鼓勵嘅方法,我嘅小朋友由情緒到學習比以前大大改善,而對於我作為家長,要跟嘅野比以前仲多左,因為以前只要陪小朋友溫書本同做功課,練下學校教嘅字,但轉左活動教學,要同小朋友一齊學習,例如教食物,佢返屋企就要搵食物圖片,而搵嘅過程中,我小朋友同我講要搵食物金字塔嘅圖片,一邊搵佢一邊教我邊D食多D邊D食小D,還有新學校重閱讀,中英文均重視,加上我地都鍾意同小朋友讀讀書,小朋友漸漸會主動閱讀,係閱讀,唔係攞住本書睇圖畫,會讀字。我小朋友轉學校後,K2嘅功課比K1舊學校嘅功課還少,到而家K3做嘅功課都係十分鐘之內完成(寫字功課,唔包括搵資料),但佢地係學校會做小圖書,所以係屋企我嘅小朋友會自己攞D鍾意嘅書自己抄,而我地作為家長嘅,唔止跟功課、仲要陪佢地搵資料、陪佢地閱讀、陪佢學鍾意學字。由於功課唔多,小朋友可以學嘅野更多,例如我地訂左外國小朋友嘅雜誌,等佢知邊下香港以外嘅地方,帶佢地去超級市場邊買邊學計數,每日天公園玩一個鐘。仲有一樣,學校活動教學,好多時教一樣野唔係攞本書出黎講講講,佢地會做實驗,上個主題教落雨,老師用左個加熱水,有水蒸氣遇到冰(類似,我聽小朋友講)做實驗,我小朋友上次落雨時講我知點解天空會落雨,好多例子,都係小朋友透過活動學嘅。

我想講嘅係,無論傳統學校定係活動式教學嘅學校,小朋友都會學到野,要睇返小朋友性恪,而小朋友咁細,作為家長想小朋友學多D,讀邊類型嘅學校都係要跟(係小朋友面前又要扮唔跟,交返個責任俾佢),我都知培橋未必係最好嘅學校,而我小朋友都未讀,但係作為父母,只可以從客觀嘅條件揀一間適合小朋友嘅學校。

我係透過身邊嘅朋友、小朋友嘅同學、同屋苑嘅人去了解呢間學校嘅,聽完佢地嘅意見,我覺得重閱讀同語言係我想要嘅野,而品德,我覺得唔會有一間學校係唔重視,只係要求唔同,同埋處理手法,所以我地放棄區內自行好多人想入嘅小學而揀培橋。

個人分享,岩睇就睇,唔岩睇無必要俾意見我

学究    發表於 12-12-14 11:38
四隻貓    發表於 12-12-14 11:02

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請各位會員能冷靜及理性討論, 如因發違規回覆, 管理員會將該違規會員禁言, 以作冷靜, 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

我覺得不是CURRENT PARENTS, 都可以講某校的事情, 只要回應者相信事情係真的.
唔係真呢! O甘又掂? 網上討論預左家長自己去過慮, 而加又有甘多正面COMMENTS. 大家理性討論咪好囉.

CURRENT PARENTS有幾多會講自己學校負面既事情, 只有唱好多.
一個學校can't please everybody 就真.   

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... pui_kiu_college.pdf
以上是培僑書院在2010-2011 的全面評鑑報告,也許可以幫助大家瞭解學校!

有留意培僑的家長一早就知呢個報告,一點都不新鮮,反而學校最近公開了公開試成績。
‹ 上一主題|下一主題