用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南vs崇真(主流)
go

迦南vs崇真(主流) [複製鏈接]

若不是學費問題

請問各位意見:
迦南小朋友讀緊N1,讀得幾開心,有NET teacher,普通話老師。由於已脫離學券,學術上應該會upgrade。迦南應該會在中、英、數上較平均。

崇真,以學券幼稚園來說是很不錯的學校,學校安排的課外活動多,也有NET teacher,普通話課。雖然有小學back-up(明白不是100%),但學費也頗貴。

各位會如何選擇?語言環境哪間會較好?哪間NET teacher同普通話老師的課會較多?小學考直資的話哪間會較有優勢呢?

0    0    0    0

回復 saladfavour 的帖子

間間迦南或有不同的。以我認識的迦南,崇真好得多了。Net同普通話老師以有學券的幼稚園一定係最多!
雖然我唔知脫離學券的迦南會變成點,但同崇真比,一定唔值得比果個學費囉。

回覆:迦南vs崇真(主流)

但崇真主流英文/普通課只有15mins,迦南還比佢多.....唉,如果中英部的"英"可以長點,可以好似英普咁有一小時就好啦, i.e. 一小時英文,加兩小時廣東話,先再加課外活動,唔洗係課外活動到加英文比佢,等佢可以學下其他範疇的活動,咁就唔洗諗喇.....

我真心請教崇真(主流)家長的意見,你們覺得小朋友的英文可以嗎?我很在意這點

醒目開學勳章

引用:但崇真主流英文/普通課只有15mins,迦南還

回復 saladfavour 的帖子

崇真課堂以外提供一小時英文興趣班或phonics,$6x一堂,都係net teacher教。咪即係兩小時英文,兩小時廣東話囉。

回覆:迦南vs崇真(主流)

崇真會比較好,除了有崇小外,課餘上興趣班也很平。

‹ 上一主題|下一主題