用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 到協恩interview 啦
樓主: 春卷
go

到協恩interview 啦   [複製鏈接]

春卷 發表於 12-12-3 10:08
從來只有聽D人話響DGS讀得唔開心,內裡競爭大。但未有聽過讀協恩話唔開心,不用太擔心吧。

...
好視乎個人的自發性。辛苦換來成果,睇下你揀邊樣!協恩叻嗰班都一樣要好勤力架。
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

回覆:到協恩interview 啦

當然當然,DGS/協恩收我女我地卜到去接受挑戰啦;我意思係不用擔心咁多

回復 春卷 的帖子

我冇覺得好唔開心~咁同同學,學業有關嘅事情唔開心實有嘅~

回復 ohnono 的帖子

我同學個兩個表妹咪叻嗰班出嚟。一個讀完博士,一個去了poly讀hotel management! 不過佢大嗰嘅表妹從細讀書就叻。有啲出街飲茶都要攞住本書佢溫。

妳好,我有一事請敎,我和女兒聽完简介會後,女兒很喜歡該校(HY),但又不敢報名原因我哋住公型資助房屋在馬鞍山區學校讀P5,又沒有什麼體育技能,只鍾意游水及畫畫曾得優異獎,而成績屬於B1。我怕HY轉直資後會变成有錢人學校,怕女兒有自卑感!(因為我哋都須要申請學費減免),所以,我都十分煩惱!想請大家給点意見?多謝!

反正係直资,報左先,順便睇吓合唔合乎學費减免。  協恩感覺平實,應唔會太多白鴿眼,自唔自卑其實係睇你女女点諗。

回復 e12340 的帖子

如果女女真的有實力,又何苦去比較?儘管去試就是了。
協恩的訓練方式是讓每個有能力的學生各自各大放異彩,
若女女在該校受到薰陶,發揮所長,那是個人能力表現。
梁振英自揭出身寒微,可誰膽敢否定他?
加油 !

e12340 發表於 12-12-4 14:46
妳好,我有一事請敎,我和女兒聽完简介會後,女兒很喜歡該校(HY),但又不敢報名原因我哋住公型資助房屋在馬鞍山 ...
從兩方面去著手。第一,照報、照考。佢肯收你嘅,佢地有學費減免計劃,或者到時佢收你,你先考慮放棄都未遲。第二,放棄協恩,搵過另一間。而家反為係協恩轉左直資後入學競爭大左,唔容易入。
:verycold: :verycold: :verycold:

多謝各位意見,唔該哂!

laips 發表於 12-12-2 19:24
回復 kuroro 的帖子

請問學生夠竟會因為分數惡性鬥,定係簡介會所講互相幫助

will not 互相幫助

kimberlybaby 發表於 12-12-5 17:43
無法,問題不在學生。
只因有人每天都在學校講「鬥心」,而且揀學生亦講明「最重要係『鬥心』」。
鬥、鬥、鬥、鬥、鬥、鬥....

令人懷念的,是黎太、劉太時代的那間樸實的學校:一間真正的「平民名校」。

longfung  由黎太開始HYS已不平民化了, 黎校長前的盧校長才真正的平民化!由於黎太與DBS的關係, 令HYS變得不同!我更懷念盧校長時代的HYS!  發表於 12-12-6 13:09
like_travel    發表於 12-12-5 23:48

引用:唔識人,又冇特殊功能+今年interview+個個

原帖由 春卷 於 12-12-01 發表
唔識人,又冇特殊功能 今年interview 個個話易,唔知佢點揀人

...
據我去年觀察,First Interview, 應該是用來拔尖去底的,你說今年易,我問了不少同學就說去年中文難,其實都不重要,反正也可達到學校Filtering的目的。加埋你交的成績表和portfolio, 就有Second Int名單啦。

醒目開學勳章

引用:Quote:laips+發表於+12-12-2+19:24+回復+ku

原帖由 kimberlybaby 於 12-12-05 發表
簡介會上大家都被講者說的那種互相互勉,不求個人成就的特質打動呢~~

誰是劉太,黎太?是否HㄚS舊生?

longfung  她們是HYS前兩任的校長!  發表於 12-12-6 13:04

sell2japan 發表於 12-12-4 15:22

如果女女真的有實力,又何苦去比較?儘管去試就是了。

你上半段說的, 我完全同意.  但何以協恩最後拉出個梁振英 ???

梁振英,誰膽敢否定他 ??? 如果今日全民公投, 無二三百萬人出來否定他, 我立即放佢張相上神台叫子孫世代供奉 !

sell2japan 發表於 12-12-4 15:22
...
梁振英自揭出身寒微,可誰膽敢否定他?
以梁先生的所作所為,誰膽敢去肯定他?

春卷 發表於 12-12-5 18:21
簡介會上大家都被講者說的那種互相互勉,不求個人成就的特質打動呢~~
...
這些特質未換校長前的確是有的,而且令人懷緬。

學校所提的"鬥心",相信也可有不同旳解讀,我就傾向相信是鼓勵學生去接受挑戰,超越自己,不怕困難,有堅持不棄的精神....而唔係咁狹窄要叻過A同學, 同B,C...同學鬥過,唔知我嘅理解有冇錯?

至於一間有過千學生的學校,總有一些同學不願意互助互勉吧,但從學校的Fun Fair, 運動團隊等的表現,整體上都發揮出合作,團隊的精神,給我的感覺是正面的。

如果家長們覺得HY是適合你女兒的,大家一起努力吧!

MeMa  I perceive the same.  發表於 12-12-6 11:40
BallBallMaMa    發表於 12-12-6 09:23

引用:妳好,我有一事請敎,我和女兒聽完简介會後,

原帖由 e12340 於 12-12-04 發表
妳好,我有一事請敎,我和女兒聽完简介會後,女兒很喜歡該校(HY),但又不敢報名原因我哋住公型資助房屋在馬鞍山 ...
協恩對低收入家庭的資助比其他直資多。經濟問題學校幫手舒緩了,心理的永遠只能靠自己。「不要怕高攀學校,更無須矮化自己」這是前任校長劉李國健去年七月透過報章對家長說的。我只有一句話 --- 不要以自己的自卑感在孩子的人生道路築牆。

多謝各位支持,我決定下年同小女報HY,成功與否都交由女兒發揮,不要浪費机會!
‹ 上一主題|下一主題