用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 到協恩interview 啦
樓主: 春卷
go

到協恩interview 啦   [複製鏈接]

我個女的兩個同學上星期巳經收到信了

回復 leewongchoillin 的帖子

你女成績好唔好的過兩位同學?我女都有同學IN咗!

回復 ildorothy28 的帖子

希望仲有希望

希望係咁啦!

like_travel  那女孩肯定in 黎玩!  發表於 13-1-30 13:47

肯不肯定侅同一間小學group埋一起????

..........

.........

我女都一樣

我女全級第八都未收到信LA, 好失望.

我個女考全級頭三甲都一樣無啦!

like_travel  不用擔心! 而且最重要的是, 協恩收生不一定看成績, 看排名 !  發表於 13-1-30 13:45

不過我最心儀都係英華女學校, 我個女話好想著旗抱喎! 所以佢話是旦一間收都好!

irisyan  我個女都最心儀YWG,我地系觀塘區,只能靠自行入,唔知會不會同你女女做同學呢  發表於 13-2-2 18:23

引用:我個女考全級頭三甲都一樣無啦!

delete

講得好

有沒有家長知道有多少個小朋友shortlisted, 可以有2nd IN?按照協恩德網站,應該總共用了20天來2nd IN。不曉得一天會有多少個小朋友面試?

真係唔知佢用咩去分second in 次序, 我個女既同學大約係全級20-30 , 同我個女一樣完全冇sport 的, 佢係第一個星期已經收到信, 我個女全級約10鬆d , 未收到.

其實大家對自已個女女都有信心既, 只係好心急想知究竟in 先果批係邊方面叻.....

大家努力!

回覆:到協恩interview 啦

家長緊張第二次面試的時間和次序很正常,人之常情,但現在未收到信的,其係唔駛咁緊張,咁快打定輸數,甚至吃不到的葡萄。

分享一下自己上年的經驗,最熱門的幾間直資學校女兒都考了,之前也有朋友說convent上午面試的機會大些,協恩聖誕新年前先見較好的同學,女拔要留意校長拿什麼顏色筆等等,賽後檢討,問過一些成功的落選的不同學校同學,我只有一個結論 -- 果然我們活在一個不科學的年代。參考孩子小學幾年數據,唯一百分百準確,就是每年校長親自推薦的一位,都預先收入Co-Ed。

其實,大家不用估為何同學排名比自己小朋友低但先面試,如果所有好學校只看校內排名,其實也沒有面試必要。大家也不用問其他同學有什麼「特技」,身懷絕技也未必要向你表演。只擔憂可改變的事,對家長小朋友也好些,況且即使進不了幾間名直資,也不是世界末日,還有大把好學校在後。

不過話說回頭,協恩整個面試很長,對家長確做成壓力,聽朋友說協恩今年除了加入運動測試,還要看呈分成績,不知是否屬實,如果係,真係有排等。但作為孩子榜樣,自己心理也要調整一下。

yiphalook    發表於 13-1-30 12:17

引用:家長緊張第二次面試的時間和次序很正常,人

原帖由 JustAParent 於 13-01-30 發表
家長緊張第二次面試的時間和次序很正常,人之常情,但現在未收到信的,其係唔駛咁緊張,咁快打定輸數,甚至 ...
Good points and advice.

大家可唔可以分享下first in考咩? 我只知有個人英文presentation和中文小組討論, 但請問題目是甚麼種類? 因為我朋友女兒現在小五, 明年想報協恩!  感謝大家!

請問協恩係咪就算冇得second in都會收到信通知已落選? 因為德望落選都有信通知.

Yes, they will send you the letter even your daughter is rejected finally.

hagupit 發表於 13-1-30 13:21
大家可唔可以分享下first in考咩? 我只知有個人英文presentation和中文小組討論, 但請問題目是甚麼種類? 因 ...

The first interview of last year, is not same format as this year. Therefore, they may also change the 1st interview of next year, and it is not so meaningful to know the format of 1st interview.
‹ 上一主題|下一主題