用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會vs香港大坑真光vs聖三一vs陸慶濤 ...
樓主: ctlmama
go

港大同學會vs香港大坑真光vs聖三一vs陸慶濤 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

常樂 發表於 12-12-7 00:01
個人較喜歡真光. 想請教港同課程和國際學校課程相同嗎, 家長需否要額外給練習孩子做,活動教學是什麼意思呢 ...

有活動教學, 唔重覆了
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2150704&extra=page%3D1

港同係活動, 學本地課程同本地學制, 一樣有呈分, TSA, PRE S1, 中六考既係文憑試, 不過教法中滲入左活動同所謂國際元素(多元化D, 活D)
額外練習: 我想反問, 邊間學校家長唔駛做額外練習? 老實講, 係家長都緊張架WOR

引用:Quote:常樂+發表於+12-12-7+00:01+個人較喜

原帖由 Charlotte_mom 於 12-12-07 發表
有活動教學, 唔重覆了
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2150704&extra=page%3D1 ...
如果咁講!即所謂填鴨式就搬番家裏做?學校就繼續所標榜開心快樂學習?

醒目開學勳章 王國長老

bowling123 發表於 12-12-7 12:30
如果咁講!即所謂填鴨式就搬番家裏做?學校就繼續所標榜開心快樂學習?

我無講過出去學/做練習=填鴨, 坊間學習中心邊間sell自己填鴨丫, 而且點開心點愉快, 學校一樣要做功課exercise, 你要咁唸我無辦法

回覆:港大同學會vs香港大坑真光vs聖三一vs陸慶濤

如果家長鐘情傳統教學,我諗港同就唔適合了,但我很應同港大同學會小學的教學方針!

chiutszki    發表於 12-12-7 23:39

引用:如果家長鐘情傳統教學,我諗港同就唔適合了

原帖由 aleelee 於 12-12-07 發表
如果家長鐘情傳統教學,我諗港同就唔適合了,但我很應同港大同學會小學的教學方針!

...

引用:Quote:原帖由+aleelee+於+12-12-07+發表如

原帖由 momoy1172 於 12-12-07 發表
x3

‹ 上一主題|下一主題