用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道小學和路德會聖馬太(秀茂坪)點選擇?help ...
go

培道小學和路德會聖馬太(秀茂坪)點選擇?help [複製鏈接]

阿女讀緊培幼K3,已比留位費。首輪計分,二十分抽到聖馬太!唔知點選擇,好煩惱!家住油塘,仲有個五個月大嘅弟弟跟尾!
喜歡培道一條龍,有中學,老師很有愛心,校風純樸,學生乖,有heart嘅學校,又喺九龍城區校網!
但要比六年學費加校車,又要鋪路比弟弟!
聖馬太,怕好谷⋯但近屋企,升中派位都ok....唔駛$!點選好?!
   1    0    0    0

回覆:培道小學和路德會聖馬太(秀茂坪)點選擇?help

嘩,我同你處境一模一樣!只係官津果邊唔知有冇!一樣係培道,一樣係細佬跟尾!
幫你推一推,希望有人解答!

[/url]

回覆:puipuiyan 的帖子

我知道以前牛頭角聖马太派到不少band 1中學,請问近年派去什麼中學多呢?

回復 chikuchu 的帖子

我覺得其實你選左.
始終細佬係龍B中仔(5,6月), 一定要同咁多龍B爭, 係一件好辛苦的事.
既然聖馬太派位已經好好, 谷就全家努力囉.
而家谷左, 細佬跟就無咁辛苦.
又唔見得培道超好, 就聖馬太啦.

回覆:evacalbee 的帖子

刚看過去年派位結果,真係好唔錯喎

培道是中中&band2

回覆:chikuchu 的帖子

聖馬太

chikuchu 的帖子

睇家姐性格,谷得就聖馬太。聖馬太上到去有精英班,如入不到就無法入band1,而學校資源只放在精英班

chikuchu 發表於 12-11-29 03:26
阿女讀緊培幼K3,已比留位費。首輪計分,二十分抽到聖馬太!唔知點選擇,好煩惱!家住油塘,仲有個五個月大 ...

我都係揀入聖馬太住藍田, 因為又係有亞妹跟尾, 唔想再煩 , 昨日已去左註冊~
愛是恆久忍耐、又有恩慈、愛是不嫉妒、愛是不自誇、不張狂、不作害羞的事、不求自己的益處、不輕易發怒、不計算人的惡、不喜歡不義、只喜真理、凡事包容、凡事相信、凡事盼望、凡事忍耐。愛是永不止息~哥林多前書13章4-8節

longlokma 發表於 12-11-29 08:19
我知道以前牛頭角聖马太派到不少band 1中學,請问近年派去什麼中學多呢?
  ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2414180&extra=page%3D1

我會揀聖馬太, 至少唔駛煩學費, 通常有細佬細妹跟尾, 梗係揀津小!

BigPig 發表於 12-11-29 09:22
睇家姐性格,谷得就聖馬太。聖馬太上到去有精英班,如入不到就無法入band1,而學校資源只放在精英班

...
如果學校資源只放在精英班....如果係真...間學校值唔值得讀???....

當然你肯定你小朋友成績谷得....當然讀得過....
但.....如果小朋友唔谷得,讀書唔標青,又比較文靜....又點呢???...會唔會開心呢???

但又有小弟弟跟尾....

你做多D聖馬太和培道的資料分析....會比較好....

回復 HLY 的帖子

家姐讀津小,跟尾弟弟有幾多分玩大抽獎??

回復 chikuchu 的帖子

如細佬妹申請小一時, 家姐仲讀緊那小學, 細佬妹在第一輪自行收生階段已是必收生, 唔洗計分都收硬的了

我係你, 一定選聖馬太啦, 升中又好, 細佬仲要係龍b...

chikuchu 發表於 12-11-30 01:42
回復 HLY 的帖子

家姐讀津小,跟尾弟弟有幾多分玩大抽獎??

如揀返家姐讀緊的津小, 細佬係必收生
愛是恆久忍耐、又有恩慈、愛是不嫉妒、愛是不自誇、不張狂、不作害羞的事、不求自己的益處、不輕易發怒、不計算人的惡、不喜歡不義、只喜真理、凡事包容、凡事相信、凡事盼望、凡事忍耐。愛是永不止息~哥林多前書13章4-8節

回覆:培道小學和路德會聖馬太(秀茂坪)點選擇?help

有冇15分收左?

‹ 上一主題|下一主題