用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 建議:請教育局為港人父母調整自行分配學位計分方法 ...
樓主: YIN-MA
go

建議:請教育局為港人父母調整自行分配學位計分方法   [複製鏈接]

回覆:建議:請教育局為港人父母調整自行分配學位計分方法

拍手讚成!

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

推!!

引用:在現行方法中另外加入:父親為港人+=+5分母

百分百贊成!!!! 港人父母都納唔少稅啦!現在將我地hk人資源俾晒d雙非,真係把幾火,雙非小朋友連26個英文字母都未攪掂,仲要為佢地開特別補習班,而hk人d仔女就自己俾錢去補習,公平嗎!

百分百贊成!!!! 港人父母都納唔少稅啦!現在將我地hk人資源俾晒d雙非,真係把幾火,雙非小朋友連26個英文字母都未攪掂,仲要為佢地開特別補習班,而hk人d仔女就自己俾錢去補習,公平嗎!

仲有呢位雙非彭的偉論,我真係想踢去返大陸::
彭太指本港教育制度完善,故堅持女兒在港升讀小一。對有人批評雙非來港搶學額,她淡然道:「你都唔好話呀,我完全唔理解,我哋嚟香港係用自己錢,參加統一派位係公平競爭,都係靠運氣!」她反指:「香港住又細、食又唔好,除咗教育制度好之外,其實我都唔係咁想嚟香港。大家都係中國人,唔好搞到我哋欠咗你哋咁。」

引用:這是無可能的,+如果小朋友係"香港人"就有權

原帖由 Charlotte_mom 於 12-11-26 發表
這是無可能的, 如果小朋友係"香港人"就有權利黎香港讀書, 呢個ISSUE, 一日唔修改國藉法, 一日都會存在:noth ...
所以"正苦"真 喺要正視問題,做d 嘢!

雙非既然在公院生仔都要俾貴D,不如雙非孩子冇免費教育,直至父母成為3粒星才可享香港福利。

Twins 媽咪

Don't know how to delete the reply

唔知大家身邊有無咁ge例子,父母是港人,在香港工作納稅
但仔女有加拿大籍,所以去左加拿大讀書(當地人收費)
咁請問,咁樣的港人,又算唔算蝗蟲?

我不贊同雙非,比佢地來生係一個錯誤,但既然比左,就無理由唔比佢地公平接受教育的機會。如果在教育上分你我族類,我相信對香港唔係一件好事。而且現有的世襲分,已經對港人係一個保障,偏偏仲有人要廢除。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+oooasis+於+12-12-2+20:19+編

原帖由 oooasis 於 12-12-02 發表

唔知大家身邊有無咁ge例子,父母是港人,在香港工作納稅
關於你擧的例子,如果父母都沒有交加拿大稅,他們的子女就算有加藉也不能享受本地學生的待遇。

回復 QQilky 的帖子

If that is discrimination, the current scoring system is also:
the 2nd/3rd... child has lower mark than the 1st child => why it is so unfair.
Similar case happened before.  I can recall that previous the tax allowance for the 1st child is more than the 2nd/3rd child but now it is the same.

QQilky 發表於 12-12-1 11:24
我當然讚成加分, 但係....咁設定的話
會唔會觸犯到歧視條例呢?
請教那一條歧視條例?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

push push push

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題