用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA對油天點簡
樓主: daphneleung
go

SFA對油天點簡 [複製鏈接]

日後的小一遊戲只會愈來愈難玩, 我自己就選Play safe, 始終你一仔一女, 油天適合both boy and girl, and sfa is better for boy

回復 daphneleung 的帖子

How is the ability of your girl?  Unless your girl is very top, otherwise I will choose 油天 for elder brother.  

其實年年都有家長問同樣既問題.  其實兩間學校都唔係一條龍, 升中都係要搏多次. 與其要俾學費, 點解唔考慮讀津貼? 油天程度及資源以及升中都唔差, 而且細女又可以直入.

以我知有2 cases:
DPS, 家姐P4; 弟弟P1
Old Yau Tin, 兄P3; 妹P1
一帶弟妹入即插班HY & LS走了
叻人几時都無問題

醒目開學勳章

揀油天啦, 幾年後到妹妹考, 競爭更激烈。你知, interview, 都講運氣的。在我角度, 兩間學校差不多。

DucklingYau  Agree! 進可攻,退可守!  發表於 12-11-27 10:11

每次有"Vs"的主題,可否先拿開$學費因素,才有比較餘地.......
因為間間私校直資都要比錢,唔想交學費就應一早放棄諗私校直資,
咁就問題簡單化了.

‹ 上一主題|下一主題