用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢資料
go

禮賢資料 [複製鏈接]

我見到有些家長想知多D關於禮賢,所以分享一些對禮賢所知的資料:
1. 一些家長的看法是:愛心培育,德育及學術並重,孩子讀得開心(沒見過負面comment)。
2. 成績:64%band1(所知的是區內私小直資中第二,第一是SFA)
3. 2012/13 student list 有3班 每班38~39 人。

其他注意地方:
1. 沒有直屬中學,如果擔心孩子是band2成績那找一間有直屬英中的可能安全D。
2. 如果是男仔,由於深水埗網對男仔不是太好,可能要考慮埋用住址抽中學是否ok。
   4    0    0    0

回覆:禮賢資料

朋友個囡之前讀禮小,中學去左華英。小學讀得好開心,家長亦非常正面評價,老師非常好。

如果是男仔,由於深水埗網對男仔不是太好,可能要考慮埋用住址抽中學是否ok。
亦听聞KRS的老師有愛心& 重德育. 但雖可轉用屋企地址, 也要考慮由SSP區轉會否跌band.

我想女女響個有愛心,注重品德教育的小學,想請教,我不是住ssp或kln city, 小朋友是女仔,相信她不會是band 1 料,但不想她中學讀女校,邊間小學適合小女呢?

blue-blue 發表於 12-11-24 21:58
我想女女響個有愛心,注重品德教育的小學,想請教,我不是住ssp或kln city, 小朋友是女仔,相信她不會是ban ...
如果單睇小學,講愛心、品德培育、愉快學習,我就會想起培道、啟基和聖三一。如果想有一條龍,播道也可能是個好選擇,教學形式也活動D,其實應該有其他直資會適合的,不過暫時就想唔起邊間較佳。
想補充小小,雖然培道的聯繫中學是女校,不過唔想讀女校,到時升中選另一間男女校就可以了,而聖三一,唔想讀其聯繫中學,也可到時選過另一間(當然這就及不上一條龍直資,唔駛煩升中)。
至於地區問題,由於不知blue-blue住哪區,所以在這方面就無特別考慮了。
唔知其他家長會唔會有多D建議呢(特別在直資方面)?

引用:如果是男仔,由於深水埗網對男仔不是太好,

原帖由 Yanamami 於 12-11-24 發表
如果是男仔,由於深水埗網對男仔不是太好,可能要考慮埋用住址抽中學是否ok。
*************************** ...
轉網有機會升跌,但SSP亦屬強網之一!有SFA同KRS頂住,整体成績高,故屬强網之一!大兒子升中時從SSP轉到另一强辋沙田亦没有跌band!

Yanamami  That's good news.  發表於 12-11-25 11:01

如果SSP網轉到kwun tong網?有沒有跌band?

咁SSP轉油尖旺又点呢?

2. 成績:64%band1(所知的是區內第二,第一是SFA)>> YW, TT and MFS ?

onepiece  有家長報說崇真<50%band1(本人無數過那個student list),YW無資料(教學報告無寫,只說131/163入了書院)如大家有多D料可以更新。  發表於 12-11-25 18:58
onepiece  可能説得唔清楚,所指是私小直資當中第二,官津就無特別硏究過,已更新。  發表於 12-11-25 13:27

引用:咁SSP轉油尖旺又点呢?

原帖由 bbforever 於 12-11-25 發表
咁SSP轉油尖旺又点呢?
以我所知油尖旺比SSP強,但根據老師所講KRS學生只要不是b1尾或邊緣人,即使轉至強網亦不需擔心會跌band!

回覆:onepiece 的帖子

得知未來禮賢大禮堂會拆卸重建,施工約2一3年,之後小學部有机會搬至新禮堂大樓暫作小學部,接着又會重建現有小學部,整個工程大約6年,末知會否影响上課時操作或環境?

其實嗰個唔係禮賢的大禮堂,會拆卸重建嘅係禮賢教會個教堂,重建後會係一棟7層高的大樓,地下仍然是教堂,二樓以上好似係學校擴建嘅部份,會用作教學用途,施工期約3年,而現有的小學部,如有需要擴建,會响新大樓落成嘅2-3年後,才會在現有的小學加建,所以暫時所知應該唔係接住。

回覆:maktszching 的帖子

那麼對来届小一,噪音問題校方有何良策?謝謝你!

onepiece 發表於 12-11-25 09:39
如果單睇小學,講愛心、品德培育、愉快學習,我就會想起培道、啟基和聖三一。如果想有一條龍,播道也可能是 ...

Onepiece 請指引, 小兒已有禮賢offer,家住荃灣, 將會在星期五往禮賢註冊, 但怕ssp網男孩有風險, 升中選荃灣還是ssp? thx

回覆:christinac 的帖子

恭喜妳,有禮賢這樣好學校的offer。不過老實説,中學選網可能有點兩難,由於荃灣網band1位少,所以男仔無論選深水埗或荃灣都不算很理想。
如果和荃灣的官津相比,就要睇抽到邊間,如果是荃官或何傳耀,那些會有小許聯繫優勢,否則,選禮賢都無乜損失,因為讀荃灣官津,只可選荃灣網,如果選禮賢,就可用選深水埗或荃灣(多了一個選擇),至於6年後選深水埗定荃灣網,過幾年再想也可,其實也有一些人會考慮到時搬屋。當然如果妳有其他心怡私小直資offer,那就要再比較禮賢好定另一個offer好。如果有細佬妹跟尾,那就可能要再考慮多一些。
站在妳的情況,相信很數人的做法會是先註冊禮賢,抽獎就進取D,看看抽到那間官津再想。

onepiece 發表於 12-11-26 15:14
恭喜妳,有禮賢這樣好學校的offer。不過老實説,中學選網可能有點兩難,由於荃灣網band1位少,所以男仔無論 ...

你好啊!onepiece,我覺得你的意見很好啊!想請教一下啊!我的是女兒,我們住葵青,現在禮賢和培道都收了,兩間我也很喜歡,都是很有心的小學,你覺得應該如何選擇比較好呢?

回復 onepiece 的帖子

[size=12.727272033691406px]onepiece您好,兒子明年升小一,兒子性格活躍,坐不定, 專注力和耐性比較弱,富好奇心和空間感,家住何文田,有一個細佬,父母都是在職人仕.

一輪面試後,有幸得九龍禮賢會小學取錄, 在自行有陳瑞祺(喇沙)小學取錄, 應如何選擇? 那一間比較適合? 我們希望他能在小學階段, 培養對學習和追求知識的興趣,和禮貌.更希望學校可以和家長保持緊密的聯繫,亙相配合, 教好小朋友. 謝謝.

回復 kaka2341 的帖子

校長好老實咁話噪音和沙塵一定有,不過學校話會盡量做到最好,減少對學生的影響,其實我曾經都因為重建教堂e個問題,諗過自己個小朋友會唔會繼續响度讀(我個小朋友係禮幼生,亦有幸被小學部取錄了),但我同老公+小朋友都好鐘意禮賢,雖然之前有其他offer,但都放棄咗,因為我哋都好喜愛D老師,老師帶給我小朋友不只是知識,而是人最基本的一顆有愛嘅心,和正確嘅價值觀,所以我哋一心留返响度升小一了~

回復 maktszching 的帖子

thanks ar!

onepiece 發表於 12-11-26 15:14
恭喜妳,有禮賢這樣好學校的offer。不過老實説,中學選網可能有點兩難,由於荃灣網band1位少,所以男仔無論 ...

onepiece, 多謝你的意見,終於有d 安慰。我得一個仔,所以不用想第二個小朋友的問題,唯一是因為今天自己有20分也抽不到區內津校令我十分傷心。

著實我十分認同禮賢是一間很好的學校。在九月的開放日中,我同仔仔只是聽了一場簡介會及略略參觀了禮賢一層樓,但眼見所有同學仔都十分有禮及好熱心助人,令我感覺良好。再者,聽完簡介會後,我覺得呢間學校比較「親民」,不會令我覺得好像是我「高攀」了學校的感覺。

唯一令我擔心只是ssp網的問題,onepiece 不知你小朋友是否在禮賢讀呢?有無同學仔會像我「可能」會選自己住址來報抽中一呢?

‹ 上一主題|下一主題