用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青善德vs長沙灣天主教,邊間好D?
go

葵青善德vs長沙灣天主教,邊間好D? [複製鏈接]

2    0    0    0

唔同宗教. 我選長天.

我選善德

引用:善德和長天,論校風、學術、師資、學校設施

原帖由 emilylamlw 於 12-11-21 發表
善德和長天,論校風、學術、師資、學校設施、老師對學生關愛,邊間好D?請比D意見!Thx
(小朋友係男仔) ...
善德是女校

kwongck  是男女校.  發表於 12-11-21 22:15

我 CHOICE 善德 (boy and girl school)

引用:Quote:原帖由+emilylamlw+於+12-11-21+發表

原帖由 林嬌嬌 於 12-11-21 發表
善德是佛教男女校

引用:我+CHOICE+善德+(boy+and+girl+school)

原帖由 WongWong 於 12-11-21 發表
善德好過長天嗎?公開試成績較好?

fion6406 發表於 12-11-22 00:42
善德好過長天嗎?公開試成績較好?

善德係葵青區六間傳統既band1英中之一。

佢校風純樸,老師用心。

例如,升中既中文暑期作業,係揀是旦一本金庸武俠小說做閱讀報告。咁如果小朋友有興趣,分分鐘未上中學已經睇咗幾套金庸啦

該校既升中講座,校長既演講對象,係對住同家長黎既小六學生講既。佢會話俾學生聽,入黎善德,唔係輕鬆既。不過,校長亦對家長強調,日後唔好要求學校俾多D功課佢地子女,善德功課係唔多,但請相信老師既方法,唔多功課未必係唔有效既教學。

我自己接觸過一男一女善德既學生,佢地都好乖好純,最有趣既係:叫佢地作比喻句,佢地寫出黎既句子都係十分正,有形象有境界既。之後女既話男既句子係背補充既,男既冇否認,所以得唔到分,結果女仔果句響互選下攞到最多分……不過就我睇黎,女既句子都係背既,不過冇人知吧了。

真係唔知老師用咩方法令佢地咁做??我囡有位鬼妹仔朋友揀咗善德讀(佢阿爸係本地NET,很清楚學校情報),都讀得好開心

redkoni  我覺得善德唔錯,不過家長可能對佛教辦學團體有些保留,又或者可能對校服顏色有點意見,哈哈。  發表於 12-11-23 01:02

請問有無人知知,如果自行想揀佢,小學級名次要幾多以內會穩陣d呢?

善德的小朋友真是幾好的.其實佛学只到中三,中四打後沒了.我仔今年先洗禮,老師開明,講明念佛經時你可心中念天主經或聖經.我唔知係未看順眼了呢?我覚得黃色校服幾醒神啊,好过白色啊!

回復 jk923 的帖子

覺得小學十零名到三十名都很大機會.

dobbybabie 發表於 12-11-23 14:03
回復 jk923 的帖子

覺得小學十零名到三十名都很大機會.

唔該晒你呀!我仔岩岩考完第二次呈分,希望佢有好成績啦。
‹ 上一主題|下一主題