用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Greenfield The Long Beach
go

Greenfield The Long Beach [複製鏈接]

請問PN 課程怎樣?是不是全部用英文和普通話溝通?會不會有教小朋友自理,守秩序?
學費全年大約六萬四千!幾貴!是不是物有所值?
大部分讀完PN 會不會繼續上K1 ?

9    0    0    0

回覆:Greenfield The Long Beach

有offer?

i also want to know apart from tuition fee, any other extra fees that need to be paid?

回覆:hosuper 的帖子

我囡囡讀緊pn。係全英普。每班有兩位班主任(1 native English + 1 native PTH),仲有廣東話助教(但我見廣東話助教大多數時間會用英文同小朋友溝通)。教嘅嘢都偏深,差不多每日都有功課。每星期都有親子閱讀,借一本圖書你回家,然後做book report。學費$59xx一個月,冇其他雜費、茶點、書簿費。個人覺得,佢係貴在class teachers 係native speakers,語言環境一流;其他幼稚園多數係,一學校幾位native teachers,輪流教哂咁多班?

請問一級有幾多班?一班幾人呢?thanks

有教小朋友自理、守秩序。返學頭兩日,家長可以陪同,我見,食茶點時,小朋友坐好哂之後,老師會拎不同的食物、飲品來,問小朋要唔要呢樣食物,小朋友要say yes才會俾,如果小朋友say no,咁老師就繼續問下一位小朋友,到另一款食物時,又再問小朋友要唔要,要先至俾。食完茶點,小朋友要自己拎餐具出去,先將吃剩的倒入一個盤,再將餐具放入另一個盤。然後再排隊等老師俾濕手巾(每天自備的)自己抹咀抹手。

Potty time時,排隊,男仔一行,女仔一行,手仔踏住前面小朋友肩膀。

學校9月開課,而我囡10月插班。我見其他返咗一個月嘅小朋友都好似幾乖、幾守秩序咁。

我囡囡嗰班24人。3位老師(English + PTH + Cantonese ).

至於升唔升K1。我諗因為學費唔平,考到其他更好(又冇佢咁貴的)的,都轉其他K1。

一級有幾多班?我只知上午有4班。但PND班人數較少,不足一班(聽其他家長講大約10人,課室比其他3班細D)

PND 係細仔班, 係十分十分值得推介. 上年我個囡讀的時候係2 對7. 返左兩個月識諗國語詩 , 英文SENTENCES 又好左, 好過同抵過返PG好多. 唔知點解PND 的老師好似真係有愛心D, 對細仔來講係一件好事.

由於滿意其進度, 又近屋企, 終於今年繼續讀PN. 相比之下三對廿幾就梗係學野無咁快,  同埋無同老師咁CLOSE. 但係大少少班又可以比佢有多少少集體生活, 都係好事.

SO FAR 我都滿意學校的教學進度同鐘意GF 的老師. 但係始終係新校, 佢地的行政都係爭少少, 但係都可以接受.

Tam_bb  Thank for your sharing !  我面試當日,見到班房門口的每班人數好少!我擔心會不會太少機會和其他小朋友溝通!我希望小朋友讀PN能培養守秩序和主動和小朋友溝通!

引用:PND+係細仔班,+係十分十分值得推介.+上年我

原帖由 golfmama 於 12-11-20 發表
PND 係細仔班, 係十分十分值得推介. 上年我個囡讀的時候係2 對7. 返左兩個月識諗國語詩 , 英文SENTENCES 又 ...
Hi golfmama. 會唔會繼續俾小朋友讀GF K1?

引用:Tam_bb++Thank+for+your+sharing+!++我面試

原帖由 hosuper 於 12-11-20 發表
Tam_bb  Thank for your sharing !  我面試當日,見到班房門口的每班人數好少!我擔心會不會太少機會和其他 ...
唔駛客氣。出咗interview result未?

Not yet !

係GF 讀K1 問題不大, 但係如果考到龍校都會轉

教嘅嘢都偏深,差不多每日都有功課。每星期都有親子閱讀,借一本圖書你回家,然後做book report。

請問Tam BB 你所講啲偏深,大約怎樣?小朋友究竟可以應付嗎?我好認同親子閱讀。點解小朋友只得兩歲,個book report 其實只是家長做!小朋友有何得著!麻煩你可不可以分享多少少以上兩方面的情況!

引用:教嘅嘢都偏深,差不多每日都有功課。每星期

原帖由 hosuper 於 12-11-20 發表
教嘅嘢都偏深,差不多每日都有功課。每星期都有親子閱讀,借一本圖書你回家,然後做book report。

請問Tam ...
教嘅嘢偏深:例如,我見alphabet book內的「D」字,有相關的字,不單是「dog」,而且有「dinosaur」,但for一個2歲返pn嘅小朋友,我覺得算深。至於親子閱讀,其實我覺得係鼓勵小朋友養成睇圖書的習慣,又鼓勵家長同小朋友睇書,親子吓。個book report好簡單,tick番小朋友對睇本圖書有乜反應、家長問小朋友關於故事內容人物圖片時有否回應⋯⋯

未打完,按錯掣⋯⋯同埋叫小朋友以文字或圖畫表達吓睇完故事嘅感受。當然,2歲小朋友只會亂畫、塗鴉~~

‹ 上一主題|下一主題