用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 點樣先知小朋友係資優或發展遲緩?
go

點樣先知小朋友係資優或發展遲緩? [複製鏈接]

如題,如果要評估,有咩機構係會平啲

3    0    0    0

回覆:jkbabe 的帖子

政府排期,平d不過要排好耐。

引用:政府排期,平d不過要排好耐。 +

原帖由 maths 於 12-11-18 發表
政府排期,平d不過要排好耐。
怎樣排?要轉介嗎?

回覆:Dragon_waiwai 的帖子

去健康院預約,首先見姑娘,然後再約,見醫生,然後先會轉介去評估中心。大約一年時間 !

maths 發表於 12-12-30 23:53
去健康院預約,首先見姑娘,然後再約,見醫生,然後先會轉介去評估中心。大約一年時間 !

...

係咪同佢講想做評估得架啦?

回覆:jkbabe 的帖子

係,你打電話去健康院,講吓小朋友嘅情況,咁健康院就會同你預約。

可以私家醫生轉介的.
不過真係好奈. 看完姑娘, 6個幾月,  7個幾月先有幾會見醫生.
如果情況比較嚴重, 可能看私家好d

我估計阿仔有d 過度活躍, 有d情緒問題.
私家醫生因~3yr看病時十分抗拒, 大叫大嚷, 唔講野(當時從來冇回醫生講過野...因佢好怕看喉嚨), 而比轉介信我.

建議去做評估之前, 我地作家長可以準備下先:
1. 搵些參考書可以睇下了解下
2. 再加入平時對小朋友既觀察, 可能會有幫忙

評估時, 專家會講出一些比較專業既用言詞 (參考書可以補習一下)
而且更會問你一些日常生活習慣/細節 (有咗一些觀察所得既資料, 可以多角度了解小朋友)

去做評估既家長, 都希望可以幫忙小朋友既發展, 大家努力!!

我們早前去左評估, 過程都好簡單順利.
個醫生叫阿仔雙腳跳, 行上行落樓梯, 單腳企 (應是看佢大肌肉).
阿仔行樓梯可以唔扶, 因KG日日行.
之後入房坐下面談...房另一邊勁多玩具, 仲有阿仔至愛屋仔...ADHD大考驗

醫生話先同佢玩左檯上d 先玩果d.
過程有d似 K1 interview, 不過多D野, 測既時間都幾長.
有砌積木, 砌圖, 顏色, 物件, 記憶, 邏輯, 看圖話講內容 etc

仲有畫畫, 折紙.

阿仔砰估中左郁右郁, 得閒望下我反應,又多次玩野, 又挑戰醫生底線.醫生都甘講)   砌圖砌左1st, 醫生話要再砌多次, 他已經唔肯做, 第2種玩法.
拎左個樽唔肯比返醫生 .(醫生講正常一叫就比...不過我的對杯, 樽有偏愛)
晝畫不肯畫直線(好在功課有)
結論, 發展合年齡, 有d活躍&專注力較弱. 因年紀小, 未confirm ADHD, 先來 3P parenting 教家長管教方法.

政府評估, 只60個大洋. 不過輪候很長, 我覺阿仔不算遲緩, 是行為要tune才慢慢等

回復 麥兜MaMa 的帖子

你好, 我已打電話去健康院作評估, 想請教, 你小朋友個case 是直接見醫生? 是否要填一份長長的問卷? 謝謝

sorry 遲左覆. 1st 次去, 填一份問卷, &姑娘先做評刻...試&玩好多野. 之後要等~半年先見醫生作評估. 再過1,2個月職業治療師評估大小肌肉.

1st 姑娘評估時都有叫阿仔雙腳跳, 行上行落樓梯, 單腳企. 疊槙木, 認顏色, 簡單對答反應等.

我的職業治療師發現小肌肉有d遲(平日姐姐太就, 我之前講極唔聽), 用剪刀握筆差, 佢教左我們如何訓練, 而家進步左好多.

回復 麥兜MaMa 的帖子

謝謝, 即是

見姑娘 - 見醫生(半年) - 見職業治療 (2個月) ... 共8個月?

除肌肉, 我個囡仲有情緒問題, 學校叫帶佢睇醫生, 但沒有學校文件, 希望可以快啲見到醫生la
‹ 上一主題|下一主題