用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿女被同學話白痴
樓主: karen2323
go

阿女被同學話白痴 [複製鏈接]

我個仔也不識時下流行新歌或明星, 佢最鍾意懷舊歌, 佢都揾到鐘意聽舊歌的同學, 大家成日分享心得, 好攪笑.所以你可以話俾你阿女知, 若要俾人話"白痴", 一定有人墊佢底.

請問你會唔會同呀女睇Youtube? 或者你有沒有Iphone?

如果呀女想知邊個, 睇一下Youtube都只可能係幾分鐘的事, 唔須要買牒, 我呀仔四年班時問我邊個係Justin Bieber, 我都要即刻上youtube 比佢睇, 因為當時學校英文老師以Justin的英文歌教學生, 到左今年, 呀仔問我邊個係psy, 我又上網比佢睇邊個係, 只需幾分鐘睇下, 比佢有個知字, 呢d我已經當係一種常識, 今時今日, 真係無可能有人會唔知甚麼是"騎馬舞"?而且, 我都有興趣睇, 仲好想知點解一位上了年紀的肥呀伯, 可以有過億的點"激"率

minijelly  ...共通...  發表於 12-11-14 17:47
minijelly  good,我同你一樣係海綿家長,盡量潛伏係仔女身邊,吸多D新資訊,投小朋友所好,不至於outdate/無公通話題  發表於 12-11-14 17:47

這些不是新鮮事,我自己初中時也遇過,還不只一次,傻瓜,on居,花名都試過。物以類聚,有些人是不能和他們合得來的。他們的行為讓我知道他們的為人,就不做朋友也不主動撘訕,他們挑釁當時運高睇唔到,沒有什麼可惜。

我當年之所以可以做到,是因為有一班合得來的朋友,大家互相支持。到現在還常常見面。

其實我當時也沒有和朋友說被人欺負,只是大家在一起心情就能好起來,我也不想說人家是非。後來長大了和其他同學談起,原來那班人對很多人也做過同樣行為,一早已犯眾憎...當然舊生聚會也沒有人會找他們。

現在樓主最重要是讓女兒能放開心情上學,人開朗自然得人喜歡。留意她是否能交到一些合得來的朋友,有的話就好好珍惜那份友誼,很可能會和她一直走下去。

很多謝各位家長的意見和鼓勵,我會和阿女好好分享。

樓主其實都唔駛太介意,呢D同學friend唔friend都擺,無你我囡又唔係無朋友,話不投機半句多,大家咁話啦:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題