用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!
樓主: kc_united
go

培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!   [複製鏈接]

回覆:onepiece 的帖子

Onepiece 好喜歡睇你的分析,可否比比意見?我女兒啟思及啟基也有offer收了女兒,那間比較好?介中又如何?真的很煩惱希望女兒愉快中學習。

引用:哈哈!我需不需要改過subject叫onepiece信

原帖由 kc_united 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除

引用:聽完大家既分析,令我更想俾亞囡出年讀培小

原帖由 puipuiyan 於 12-11-28 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
Me 2

回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

Onepiece, 你講到培道很好,攪到我又想揀培道啦!因為我問了德雅小學升band 1事宜,覆都無覆,不停問我考生編號及姓名,感覺不舒服。幸好透過德中老師講了上年約卄幾位小學部學生升上德中。甘便有數得計!97%EMI, 小學有2班,約一班升返德中。即是可能最多50%升band 1? 條數是這樣計嗎?
另外再問聖母媬母車,路線得將軍澳,觀塘,西貢,慈雲山,沙田馬鞍山,黃大仙。真係好可惜,好多九龍人同我荃灣人都讀唔到,少了我們這批優質家長。哈哈!

回復 puipuiyan 的帖子

你有兩個如果要自己荷包攞錢交學費, 都好和味喎, 仲要諗埋雜費, 培道音樂一向都唔弱, 你知啦, 樂器都幾貴的。

回復 onepiece 的帖子

onepiece.....

真的感激及多謝你的分析...

回覆:little_yolky 的帖子

係呀,仲要本身已學開芭蕾舞,鋼琴,每個月都唔小錢,所以真係好矛盾呀!
其實本身彈開鋼琴,係培小都一定要學樂器嗎?

[/url]

係呀,仲要本身已學開芭蕾舞,鋼 琴,每個月都唔小錢,所以真係好

矛盾呀! 其實本身彈開鋼 琴,係培小都一定要學樂器嗎?

[/url]

tung0409 發表於 12-11-27 13:20

ONEPIECE,
觀塘區的band1中學如下:
女:聖潔靈,聖保祿,梁式芝
男:聖言,瑪利諾
男女:順利天主教,觀塘官立,蒙民偉,郭碧鳳
共九間
妳説得對,觀塘很多好學校都是天主教,連梁式芝都係。想揀男女校,唔介意天主教有順利天主教,否則可選觀塘官立。

superman680 發表於 12-11-27 13:36
Onepiece 你既分析真係好勁, 想分析下民生小學vsSFA点揀, 如SFA中學轉回沙田區(家住沙田) Band 1 中学困難 ...
幾好喎,可以揀民小和SFA。SFA 考返沙田,我相信多數ok,當然如果到時是band1邊緣人,就可能要小心D。如果想谷高個分升中考名校,又預咗辛苦,SFA是一個選擇。
不過如果只求band1中學,想考返沙田,民小就可攻可守,因為民中係津校唔係直資,到時升中"自行"部分可以照考沙田band1中學,而統一乙部首志願就填返民中;再唔係用返住址抽沙田又得,選民小彈性其實幾大。正所謂"民小可以選民中,升中自然好輕鬆。"

fionmimi 發表於 12-11-28 01:54
Onepiece 好喜歡睇你的分析,可否比比意見?我女兒啟思及啟基也有offer收了女兒,那間比較好?介中又如何? ...
如果想愉快中學習,愛心培育,以學生為本,我相信啟基不會令妳失望。而啟思在我印象中是英語環境好,學術好似都幾好,是否愉快就不清楚,而啟思中學成績就頗一般。
啟基屬活動教學,孩子開心,不過學術就未必及得上那些傳統功課多的小學,所以可能預咗會幫孩子在外面補吓,當然啟基升中也有若干是band1學生,有些亦會升名校。
介中就不清楚了。

Onepiece,

may I ask how to find out which school is Band One A, or Band Two C, etc?

puipuiyan 發表於 12-11-28 13:41
係呀,仲要本身已學開芭蕾舞,鋼 琴,每個月都唔小錢,所以真係好

矛盾呀! 其實本身彈開鋼 琴,係培小都 ...

係囉, 我囡囡都有學芭蕾同音樂, 但學校話如果自己有學開, 就唔強迫一定要學。但培道管弦樂團都好出色, 一班同學仔練習, 可以培養合作精神, 小朋友又開心, 到時又會唔捨得唔俾佢學了。所以, 我諗住如果响學校學, 到時就唔學出面音樂班了, 反正都係通利而已, 但芭蕾舞就要佢學, 因為佢有扁平足, 跳芭蕾舞可以改善, 但一個禮拜要跳兩日, 培道都唔hea, 怕跟唔上。

回覆:onepiece 的帖子

Onepiece thank you very much 妳真係好好人麻煩晒

我同你一樣,芭蕾舞一星期要跳兩堂,鋼琴現在學左半年,亞囡都好鍾意,我都怕將來唔夠時間練習!同埋哩兩樣野,一路學上去d學費,考試費都唔平!
唔知到時讀培小駛唔駛出去補習呢?仲有車費,午餐費。。。諗緊條數即令我想卻步

little_yolky  唔會掛, 讀培道都要補習? 應該唔駛吧!  發表於 12-11-29 16:37
[/url]

培道小學Vs路德會聖馬太(秀茂坪)

Pls help...!!!!!!!!請幫忙分析下!

阿女讀緊培幼K3,已比留位費。首輪計分,二十分抽到聖馬太!唔知點選擇,好煩惱!家住油塘,仲有個五個月大嘅弟弟跟尾!
喜歡培道一條龍,有中學,老師很有愛心,校風純樸,學生乖,有heart嘅學校,又喺九龍城區校網!
但要比六年學費加校車,又要鋪路比弟弟!
聖馬太,怕好谷⋯但近屋企,升中派位都ok....唔駛$!點選好?!

回覆:puipuiyan 的帖子

我囡都係學芭蕾舞,學了差不多三年,又係一星期上兩堂,真係無哂時間啦!

我個都係1星期跳2堂, 所以選校都幾煩呀!

聖母小學是包小朋友學1樣樂器,
這也是這所小學的優點, 到時就
唔洗煩唔夠時間同就圍找學校
學!

回復 kc_united 的帖子

少班教學,如每班廿幾人最好,照顧到學生,中學有??thx

one piece,
多謝你百忙中為我解答觀塘band 1 中學的問題
我想問多句, 如我小女讀的是觀塘區小學, 但家住將軍澳, (因自行分配入了, 不用同區)
到時升中, 我想選觀塘區的中學, 有沒有問題?
謝指教!
‹ 上一主題|下一主題