用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!
樓主: kc_united
go

培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!   [複製鏈接]

回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

onepiece, 多謝你的解答同分析。我家是沙田區。現在才知道沙田跟九龍城區都一樣咁強。請問培道跟第一城呂明才又點比較? thx.

引用:回復+onepiece+的帖子 多謝你的分析,+真係

原帖由 papajelly 於 12-11-13 發表
回復 onepiece 的帖子

多謝你的分析, 真係講哂我對啟基嘅愛慕同保留嘅心聲
官塘應該幾好,男仔可選聖言和瑪利諾兩間男校,就算抽唔到,之後都仲有好幾間band1英中。

引用:onepiece,+多謝你的解答同分析。我家是沙田

原帖由 3cats 於 12-11-14 發表
onepiece, 多謝你的解答同分析。我家是沙田區。現在才知道沙田跟九龍城區都一樣咁強。請問培道跟第一城呂明 ...
如果單講學術,相信呂明才會強D。如果住沙田,當然唔駛travel噤多對孩子亦好D。不過國教令我對呂明才(無論那間)的行政態度有D保留,唔明點解要老師簽non-disclosure。我覺得培道校長和老師對教育都好有heart亦衷心關愛孩子。

回覆:onepiece 的帖子

謝謝你的意見。我唔係太明中一派位的規則,所以想請問選左培道後,是否很難報讀沙田的band 1中學? 係咪選回沙田時會降grand?  不理國教的問題,你會選一呂還是培道?

引用:謝謝你的意見。我唔係太明中一派位的規則,

原帖由 3cats 於 12-11-14 發表
謝謝你的意見。我唔係太明中一派位的規則,所以想請問選左培道後,是否很難報讀沙田的band 1中學? 係咪選回 ...
升中分"自行"和"統一派位","自行"用30%位,"統一"用70%位,"自行"無分區,所以在這部分讀培道定沙田津校無分別,統一乙部有分區,一般用學校地址,不過亦可轉用屋企地址,所以只要住沙田,就可抽沙田學校。由於九龍城是強區,所以轉到沙田相信唔會跌band 。
比我就會選一呂,因為唔駛travel,學術亦相信強D,仲唔駛錢(哈哈,我好衰,又講錢)。

onepiece 你好強!!!   好多學校你都分析到....勁!!!

jessielui2004  絕對認同, onepiece 真係好犀利!   發表於 12-11-14 15:19

好喔, 搬去官塘都係可以考慮嘅, 謝謝你!

想澄清你話之後仲有幾間英中係邊幾間?

回覆:papajelly 的帖子

是順利天主教、觀塘官中和蒙民偉,而區內部分女仔會被分流至梁式芝。

Onepiece,我囡囡K2,想請問德雅丶培道丶聖三一小學,如要三揀一,邊間會較大機會升讀band 1中學呢?
謝謝^^

引用:天主教母佑會蕭明中學係band1;聖母小學的姊

原帖由 chung222 於 12-11-12 發表
天主教母佑會蕭明中學係band1;聖母小學的姊妹學校,但唔知升中有無l着數
關於母祐會蕭明,其實我都想講下。母祐會在港開辦共有4間學校,除聖幼、聖小、聖母書院外就是蕭明。
在升中收生上"自行"部分的30%位,其實很tricky,學校可以自行決定收那個學生,於是我地就會聽到一些説法:聖公會某些中學會在自行prefer聖公會某些小學的學生,而保良局某些中學亦會prefer保良局某些小學的學生。這種隱藏的prefer無需要特別列出,要證實亦很難。
我估如果有人可以去到蕭明的簡介會,私低下問吓校長,可能會知多D。我們現在唯一知道的就只是在聖母那份powerpoint中,學生升讀中學是包括蕭明的。

引用:Onepiece,我囡囡K2,想請問德雅丶培道丶聖

原帖由 MuiMuiQQ 於 12-11-14 發表
Onepiece,我囡囡K2,想請問德雅丶培道丶聖三一小學,如要三揀一,邊間會較大機會升讀band 1中學呢?
謝謝^^ ...
如果講學術,我相信3間之中無人會反對德雅最強。據我所知德雅英、數都會教快,如果妳喜歡多功課、谷、會補習,那就合妳要求,同類同區還有SFA和禮賢。九龍城區更一線、評價更高的有KTS 和宣道。

One piece, 唔睇升中網,培道同禮賢,你認為邊間好d? 謝謝

引用:One+piece,+唔睇升中網,培道同禮賢,你認

原帖由 blue-blue 於 12-11-15 發表

培道是愛心培育、愉快學習;而禮賢就學術較強。

One piece,我想請教你小女讀培道k3,可直升培小,現九龍塘聖若望英文書院(小學部)收了她,請問應選那間小學好呢?

本人考到禮賢,但不知好不好,住將軍澳,但有何文田住址,
應該讀禮賢好定將軍澳天主教好?將天比較谷,所以喜歡!
讀禮賢可否用何文田地址抽中學?

回覆:blue-blue 的帖子

一定唔揀培道,揀培道不如讀津小,又要比錢,又無作為!

請問培道點樣無作為法?
如果派到自己根本無選到的津校, 是否繼續讀? 死都唔讀培道?

引用:一定唔揀培道,揀培道不如讀津小,又要比錢

原帖由 cleokiko 於 12-11-18 發表
一定唔揀培道,揀培道不如讀津小,又要比錢,又無作為!
系啦,請講下培道點樣旡作為法,我都想知!

回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

Onepiece 你既分析真係好勁,我想請教你聖母,禮賢和高主教,這三間都有offer 俾我小朋友,以學術和升中,應如何選擇?Thanks!

回覆:sidneychan 的帖子

當然,留位費照交,用作後備啦!
有朋友讀培道中學說不好!幼稚園老師也說培道不是太好,男仔揀會影響升中學!
中學是女校,男仔無得讀,中學是Band2英中!
程度一般,係九龍城區競爭大,升中機會比例會變差。
又係中文小學,又要比咁貴學費!
仲有它百分保證幼稚園升小,已拉低了小學水平!
培幼,程度淺,容易入!分析下就明白。
有朋友為了將來小學唔使東奔西跑,由一間課程較深的幼稚園轉了培幼!
現在極為後悔,明明可以直升培小,也嚷著不讀培小,寧願返去佢住那區大抽奬讀津校了。
有得揀,點解要比錢讀?
油天或馬官 同培道,你揀邊間?我意思係咁
陳瑞祺比你又點揀?
什麼愉快學習,不付出怎能有收獲?
萬丈高樓從地起!要唔谷唔多功課,津校多的是!
總之都係果句,揀培小只是作為後備!
我話無作為意思只係覺得它不值得$2800

天長地久  培道學費係$2250  發表於 12-11-19 00:05
‹ 上一主題|下一主題