用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!
樓主: kc_united
go

培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!   [複製鏈接]

引用:Quote:onepiece+發表於+12-11-12+12:28+荃

原帖由 kc_united 於 12-11-12 發表
onepiece, 你所講的. extractly 係我煩惱! 如果top tier小學收, 當然唔洗想, 跑到去讀啦! 但現實不是, 2線 ...

德雅的直屬中學只有一間,就是德雅中學:

http://www.chsc.hk/psp2012/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=282&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D9%26sch_type%3DPrivate%26page%3D

而德小要用德中的保留位亦必須在統一乙部填首志願。由於聖母玫瑰沒有保留位,所以德雅學生在統一抽聖母玫瑰機會率同區內其他小學如啟基、崇真、嶺小(同學會)等完全一樣。如果真的有"德小band1直升聖母玫瑰"的話,就唔駛話有band1德小學生因為抽得差而派到第三志願的德雅中學。

回復 kc_united 的帖子
--DELETE--

引用:回復+kc_united+的帖子我兩個姪女讀德雅,

- deleted message

回復 onepiece 的帖子

不好意思,我已DELETE 之前的POST. 姪女舊年由德小上聖母玫瑰. 我問她最叻的學生入那一間.
她真的是這樣說. 當然,有個別學生報考其他地區英中.

回覆:kmmum 的帖子

不要緊,我也delete 了我的message, 請不要介意。

引用:Quote:onepiece+發表於+12-11-11+18:38+選

原帖由 anan2007 於 12-11-12 發表
可否請問一下,我住覲塘,小兒有陸慶濤及培道選.請問應如何選呢?Thanks in advance.
...
唔好意思,陸慶濤真的不太清楚,知道的只是一條龍,據其他家長所説沒有呈分試,所以如果升中不想讀羅氏的話,可能有點問題。

我個係女, 德雅近家, 小班(20+人); 但如打算谷P2/P3插班名津校, 是否SFA較好? SFA是否MATHS較勁?
THANKS

引用:我個係女,+德雅近家,+小班(20+人);+但如打

原帖由 eggmama 於 12-11-13 發表
我個係女, 德雅近家, 小班(20+人); 但如打算谷P2/P3插班名津校, 是否SFA較好? SFA是否MATHS較勁?
THANKS ...
聽聞德雅數學都有教快,其實小一、二唔會有實際數字評估到德雅定SFA數學好D,由於以往SFA男多女少,相反德雅就女多男少,好易給人SFA 數學好D的印象,我相信對同一個人,兩間分別不大。如果可以travel少D,我相信對孩子會好D。

引用:Quote:原帖由+eggmama+於+12-11-13+發表我

引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-11-13+發表聽

原帖由 ailimama 於 12-11-13 發表
本人住沙田區的,請問若小學時讀他區小學(eg 深水埗、九龍城),到小六升中時想用屋企地址報番沙田區可以 ...
可以用屋企地址。妳説得對,要考慮跌band問題。如果是九龍城,由於九龍城區很強,所以九龍城轉沙田應該無問題,但深水埗就未必及得上沙田噤強,會有跌band風險。

引用:Quote:原帖由+ailimama+於+12-11-13+發表本

引用:Quote:原帖由+ailimama+於+12-11-13+發表本

原帖由 onepiece 於 12-11-13 發表
可以用屋企地址。妳説得對,要考慮跌band問題。如果是九龍城,由於九龍城區很強,所以九龍城轉沙田應該無問 ...
九龍城是很強的,但是數年前教會有一小女孩,網內超谷官津前十,自行選了中西一很看重全港排名的學校,結果只能入回自行第二選擇,九龍城網內band one 頭津校。眾人百思不得其解,難道九龍城轉中西跌band?

多謝你的分析, 真係講哂我對啟基嘅愛慕同保留嘅心聲
如此, 如果男孩子深水埗網(因自行大抽獎都係深水埗), 中學冇乜出路, 如中學想轉網不跌band, 去哪區好一點呢? thanks

onepiece 發表於 12-11-13 09:37
可以用屋企地址。妳説得對,要考慮跌band問題。如果是九龍城,由於九龍城區很強,所以九龍城轉沙田應該無問 ...

沙田區是強區嗎? 但我見深水埗d 小學也很強! 如 SFA, YW, etc.....  甘深水埗同荃灣區, 那區較強???

另外, 剛收到信. 請問聖三一vs培道.  那間較好? 幫我2選一!

如果由中西區博返入沙田區甘咪有機會升 Band?

回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間 ...

強區定弱區除估估吓外,是有數據可作參考的。方法是利用不同區band1B中學入學的平均Pre-s1 成績作比較,如果是大區,有2至3間的數據,基本上可信性都幾高。根據這些數據,所以相信九龍城和沙田成績接近,都是強區。但深水埗D中學無Pre-s1 成績發佈,所以好難確認實際情況。
唔好意思,今日比較忙,遲D再傾。

好, 等你!

Hi onepiece,
Thanks for your analysis.BTW, pls advise where can get the Band 1B school list and different region's Pre-S1 result for comparison.  It seems no official website to get those details.

Many thanks.

引用:回復+onepiece+的帖子Hi+onepiece,Thanks

原帖由 cctung 於 12-11-14 發表

Hi onepiece,

Pre-S1 成績可參考這裏:
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=2551
如果compare九龍城vs沙田 ,可參考:開平(75)vs沙官(74.14)
當然只是參考。

引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-11-13+發表可

原帖由 ailimama 於 12-11-13 發表
即係如果小朋友在深水埗讀到間較top小學而自己成績都要好好,否則深水埗的band 1並不等於沙田的band 1, 我 ...

或者可以講如果成績是band1頭或中應該安全,如果是band1尾的邊緣人就有機會跌band。不過坊間對強弱區的估計只是靠可得到的數字粗魯估計,實際情況就只有教育局先知。

‹ 上一主題|下一主題