用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!
樓主: kc_united
go

培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!   [複製鏈接]

cleokiko 發表於 12-11-18 23:55
當然,留位費照交,用作後備啦!
有朋友讀培道中學說不好!幼稚園老師也說培道不是太好,男仔揀會影響升中 ...
油天、馬官同德雅,你又點睇?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:當然,留位費照交,用作後備啦! 有朋友讀

原帖由 cleokiko 於 12-11-18 發表
多謝你的意見

引用:Onepiece+你既分析真係好勁,我想請教你聖

原帖由 bearho 於 12-11-18 發表
妳的孩子很叻喎,這3間都有offer,真係開心哂。聖母和禮賢學術水平都很高,band%都有65%上下。而直屬中學就高主教成績較佳。禮賢唯一是沒有直屬中學,所以要確保孩子有band1成績先得。我覺得如果有信心孩子是band1,那主要看住近邊間,但唔確定孩子能力的話,選高主教可能好D。不過高主教好似要簽undertaking,揀了就無得玩大抽獎。

引用:本人考到禮賢,但不知好不好,住將軍澳,但

禮賢學術很好,應可滿足你要求。如果你有何文田地址,就無論禮賢定將天都可用地址抽九龍城。

Onepiece:

我家女兒k3
我想請教你: 如果禮賢和德雅, 那間會好些(我會考慮升中派位, 家中有一個弟弟和升中區分) ?
比較起來是否禮賢學術好些? 而德雅有中學,同屬天主教, 雖然兩者都是同一區中學(深水埗),
我家住紅磡,是35區, 大抽獎會選, 紅馬.不過我知道派到機會好微.
Shirley Chan

回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

多謝你既意見!

引用:當然,留位費照交,用作後備啦!有朋友讀

有兩點我想補充小小。
1. 其實聨繋或直屬中學只是小學的value-add,如果覺得中學唔夠好,只要當無就可以了,無需要影響對小學的印象。而且聯繫中學只有約20個保留位,如果聯繫中學是band2A,作用主要是幫助了一些成績無噤好的學生,成績好的自然會升至其他band1中學。
2. 培幼必收,唔等於很多培幼的學生會入培小,因為區內官津很好,亦是免費,所以到最後會accept offer 入培小的只是小數。

一個孩子成績好壞,主要同孩子是否適合學校教法,有否得到老師的關愛和鼓勵有關,而band1%有時反映的是學生家庭背景和資源,未必全是學校教得好唔好。
同一個孩子,讀間100個學生有65個band1的小學,他可以是第66個,而讀間100個學生只有30個band1的小學,他卻可能是弟29個,所以讀間band1%高的小學唔代表升band1幾會率就一定高。反而有很多case是孩子在名校排名低,變得無自信、無心機,後來轉了間普通學校,得到老師的關心和幫助,排返前列,後來亦上返band1中學。雖然我也會拿一些數字出來作比較和分析,但其實太依賴數子都不是一件好事,數字只是方便將事情實體化,參考吓就算了。

講返培道,關愛孩子是校內的重要文化及師長的理念,放孩子入去,孩子的需要會受到老師的重視,性格及能力亦會得到培育及發展。同時,只要留意返培小學生,你就會發現他們的精神面貌都很好,充滿喜悅和自信,這是很多香港學生所沒有的。

estherlai    發表於 12-11-27 10:13

引用:Onepiece:我家女兒k3+我想請教你:+如果禮賢

原帖由 HIULAM997 於 12-11-19 發表
禮賢升中資料齊全,給人信心較大,如果相信孩子是band1成績,我會喜歡禮賢多D。不過如果擔心孩子只是band2成績,德雅就安全D。
如果抽到紅馬,有細佬就應該是紅馬最好,因為細佬必收,亦唔駛travel,除非妳覺得家姐最多只是band2能力,想入德中。

回復 onepiece 的帖子

Thank you so much! 你分析得好好
Shirley Chan

無錯, 我個女係培幼讀得好開心, 老師好有愛心, 但勁課少, 好似唔夠競爭力, 所以好矛盾, 又想佢讀得開心, 但又怕佢將來唔夠人爭, 真係好

Onepiece:你的分析好好呀。可唔可以都幫我分析吓呢。就係聖母vs德雅,我的囡囡其實係一個比較慢熱人,所以唔想係主動學習的人所以我自己都唔知點選擇好加上仲有一位妹妹兩年後就會跟尾喇!所以可唔可以幫我分析吓應該點選擇

Onepiece, 你好勁呀!真係幫到很多媽咪。你認識荃灣大熱浸聯小學嗎?如果抽中的話,我應該讀浸小定選擇德雅/聖母/九真呢?(仲有個妹妹)

另培道也不差,我見學校播放學生片段, 感覺很warm. 小朋友真的很開心。有此間offer朋友,不用worry. 大抽奘後才決定也可以。

回復 fannyshing 的帖子

其實德雅和聖母主要分別是校內文化和氣氛,聖母學術好的同時,學生都讀得很開心,和諧的同時亦有一家人的感覺。德雅比較很谷,聽說高年級多數都有補習,有些家長會很著緊孩子成績,所以競爭氣氛較濃。另外就是升中選區,如果仔細考慮,黃大仙區在某幾方面會比深水埗較有利,詳情可參考本人此blog:
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=566823&do=blog&id=3515

引用:+本帖最後由+onepiece+於+12-11-21+11:45+

原帖由 onepiece 於 12-11-21 發表
麻煩你幫我比較一下,thanks!
本人女兒有培道offer, 家住觀塘區。15 分,大抽獎第一志願德田李兆強。
其實我好喜歡培小的愉快學習,但有一細佬跟尾,現在先1 歲多,問過培小,佢話就算家姐係小學部讀,細佬考Kg 唔一定有優勢!哩樣我最擔心,怕細佬跟唔到尾!
如果用區域黎計,九龍城定觀塘區好呢?雖然我知未必一定抽中德田李兆強,但都想比較一下,認清目標。麻煩你!

[/url]

回覆:kc_united 的帖子

一般來說,有妹妹最好還是揀區內官津,因為私小不知會否收妹妹,到時萬一唔收,東一個西一個就麻煩了。另外有個細,travel少D照顧亦易D。當然荃灣區細,band1學校選擇少,不過區小考生也較小,所以情況未必很壞,還有跨區及用他區地址等因素,6年後情況亦好難講。至於那3間私小,九真只是聯繫,保障遠及不上另外兩間,學校太細亦唔知資源分配是否有影響,所以如果抽唔到浸小,主要還是考慮德雅定聖母就簡單D。
(補充:據這裏資料,王少清upgrade了,是band1C英中,所以荃灣共有4間band1英中)

子子家  無論3間定4間,相對荃灣19間小學對band 1中學的分餅制,荃灣是嚴重不夠分。不少人為多些band 1 選擇而想盡辦法跨區  發表於 12-11-21 20:19
子子家  雖則有人認為王少清已upgrade為band 1,但對於荃灣人來說不少認為它仍未入流,target band 1 的仍只有那3間。  發表於 12-11-21 20:14
子子家  荃灣考生少未必唔夠位?荃灣有18間官津1間私校,但band 1 中學只得3間。荃灣出名band 1唔夠位分  發表於 12-11-21 13:58

回覆:puipuiyan 的帖子

都是那個想法,如果有細佬妹,而抽得又唔差,最好還是讀原區官津,以免將來有機會東一個西一個,亦唔駛孩子travel噤辛苦。至於九龍城和觀塘,兩區都有足夠及不錯的中學,不過由於九龍城是強區,競爭劇烈,所以如果在九龍城區讀愉快小學,爭band1成績就比較辛苦了。

onepiece 發表於 12-11-14 09:15
或者可以講如果成績是band1頭或中應該安全,如果是band1尾的邊緣人就有機會跌band。不過坊間對強弱區的估 ...
謝謝你的回覆.  

回覆:onepiece 的帖子

thanks.
雖然真係好喜歡培小的愉快學習,但好怕幾年後又要再煩多次,還是寄望大抽獎有運啦!

[/url]

覆返之前LuckyYiu0517和Jen123的問題:
"我係觀塘區的,要考慮的主要是將來升中學揀邊間中學好?看到你對各小學的分析,覺得你分析得很精闢.
對於藍田聖保祿,聖母書院&聖母玫瑰書院......的升學情況,你又有什麼心得?可以分享一下嗎?"

如果家住官塘區,我覺得最好用返官塘地址,而唔好用黃大仙或深水埗,因為官塘有聖保祿和聖傑靈兩間band1A女校,就算抽唔到這兩間,下面亦有幾間band1英中。
聖母書院和德雅中學一樣,會因全收小學band2學生而拉低成績,所以成績只屬安全網英中,而聖母玫瑰在深水埗的位置(很像協和同何蔭棠在黃大仙的位置),比不上上智,但比黃棣珊好;不過就及不上協和同何蔭棠。
都是那個想法,如果覺得學校差不多,就看遠近和孩子的喜好吧。
祝各位孩子讀得開心。

回復 onepiece 的帖子

非常感謝你給的意見!其實我大女讀緊藍田聖保祿的(今年中一),你認為讀聖母還是德小可以入返我大女讀緊藍田聖保祿的機會率高D?
‹ 上一主題|下一主題