用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽咪選擇唔讀PN
go

有冇媽咪選擇唔讀PN [複製鏈接]

如題。等到K1才入學,有冇人咁做?
   2    0    0    0

回復 Orangeabc 的帖子

我只報了幾間, 冇特別準備過interview, 打算入到就讀, 入唔到就算 , 其實屋企長輩唔想BB 兩歲返學, 但無奈依家唔讀N班就好似連K1都冇得讀..........但我都諗過, 讀唔到心水N班, 最多等到K1先讀返普通D既學校, 最緊要係BB開心同冇壓力, 始終佢太細個

我老公亦覺得2歲太細,應3歲才返學,又說2歲身體抵抗力太低,當然又想bb開心不想太早逼他,我當然明白,但又覺唔讀PN好似怪怪地,又不知會否影響讀K1,唔知點好?

我屋企d老人家都話2歲太細,吾好讀住!但係依家個個小朋友都2歲報名讀書,吾讀pn,又驚K班好難入到好既幼稚園!依家真係心大心細!煩惱中~

回覆:有冇媽咪選擇唔讀PN

我原本都係甘諗。兩歲讀PN實太細。另外,太易病啦。好多朋友啲小朋友讀兩歲班之後成日病,仲要停學添。但係實在受現在感染,唔讀N, K好難有學位,尤其好嗰啲。所以今朝都去湊熱鬧攞表。抱住心態,有得面試就攞個經驗。有offer 的話就讀,無亦唔失落。

kc0711   同你的想法一樣!  發表於 12-11-3 15:57

引用:回復+Orangeabc+的帖子 我只報了幾間,+冇

原帖由 juneforgbb 於 12-11-03 發表

我只報了幾間, 冇特別準備過interview, 打算入到就讀, 入唔到就算 , 其實屋企長輩 ...
Same case here! Applied 2 PN only.

其實PN讀唔讀都冇所謂,怕影響K1入學先報,逼住做怪獸家長很無奈,BB咁細應該無憂無累,有排捱

回覆:juneforgbb 的帖子

我只係報左4間,仲要有兩間係屋企行過去只係兩三分鐘嘅。有得讀就讀,無得勉強........

there are pros & cons for PN,PN 可以比BB早D適應群體生活, 學習與其他人相處, 學野多元化 (學校資源始終比屋一般家庭多.), 又可以減輕父母負擔.....

但是要睇BB適應能力, 太細, 太大學習壓力有反效果, 而且太細好易培養壞習慣, 如選錯PN, TEACHER無心教又冷淡, BB 唔會HAPPY.

所以選PN:
1. 睇下自己能力及時間分配
2. BB 性格及反應
3. 有心儀PN就報名, 唔收就算, 不強求
4. 唔讀PN, 又擔心BB K1適應力, 可以在K1之前報讀1~2月PRE-GROUP, 睇下BB反應, 同時又可以試下群體活動.

本人BB只報左家附近2~3間PN, 收到IN信, 不過無乜準備, BB未識講野, IN 都係見下家長, 好似健康阮甘睇下BB反應.無PN收,就在家玩下, 間中玩下PLAY GROUP, 已經好好

香港地家長對BB太緊張,又擔心學習成績及學校聲譽及出路, 甘樣比BB/家長好大壓力.

放鬆D, 學習不是求分數,不是求面子, 因應BB能力, 順其自然發展, 會有好結果. 家長信自己, 比D信心自己同BB.

ekhc     發表於 12-11-5 00:53

回覆:heidya 的帖子

真心地認同

我有朋友兩公婆都係老師, 小朋友無讀 PN, 直入 K1.  但間中有同小朋友去玩 baby gym

我同個女報pn,同個大嘅原因一樣:
1.唔想成日對住工人姐姐
2.學校多啲地方走動下
3.消耗下啲體力
4.方便直升k1(而家仲等緊面試,唔知收唔收)

I only applied to two, one already rejected and one will be interviewed on 14/11. If my bb gets in then he gets in, if not, is ok we will wait till K1. Hk early education system is getting more stressful for parents. Back in our days, things were so much more similar.

*simpler not similar.. Sorry. Typo

無報過pn,都無打算讀!我唔想bb兩歲咁細就返學,一味病,其實學嗰d嘢你屋企都教到!都唔係無動搖過,擔心選k1會受影響,但最終都支持自己!唔知有無錯嫁,不過唔想自己咁快變怪獸媽媽!

marshmallowbon  支持你!  發表於 12-11-6 12:54

細呢個唔想佢讀N,舟車勞頓,仲咁細個應該日日開開心心,唔一定要返。所以只係報咗家姐果間,收就讀,唔收就算,要坐好遠車。而家先果一歲多D,真係唔想帶佢去面試。

回覆:skywalker2007 的帖子

係呀,宜家回想,真係寧願當年唔讀PN,日日帶佢近近地去上playgroup就算。

回覆:feiji 的帖子

其實PN學過的東西,基本上K1都會再學多次,所以,如果考不到近近地的,又或者不是十分心儀的,又或者小朋友未ready分離的,又或者有全職媽媽湊的,我覺得可以考慮不讀PN。

‹ 上一主題|下一主題