用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中華基督教會香港區會協和學校 揮手區
go

中華基督教會香港區會協和學校 揮手區 [複製鏈接]

今日收到信小女已取錄下午班, 2013/14 K1 bb 下年開學見 請多多指教!
   0    0    0    0

回覆:cheukyinbaby 的帖子

我都係收左阿囡下午班,雖然仲有幾間會in,但我諗讀這間的機會都好高!

Hi Koge,

我都係呀, 黎緊都會IN多幾間, 睇下有冇其他選擇
你會唔會交留位費先呀?? 我諗我交左先, 有其他學校收阿女先再決定
其實我唔係住深水埗區, 呢間係我朋友細個讀過, 師資各樣都係估估下...
你點解會揀呢間既??

我都會交留位費,因為驚其他唔得起碼都有這間讀。我揀這間學校係因為近,同埋諗住第時就算派唔到協和小學叩門都可能易點。仲有阿囡比較active,我見佢地的聲情教學同埋奧福音樂教學法好似幾適合阿囡。
你知唔知佢地下午班有幾多班同埋每班約幾多人啊?

好似total收50-60人左右, 詳細我冇多問, 等我聽日問下先
佢地用聲情教學同埋奧福音樂教學法?? 咁都OK喎, 我個女好中意聽歌唱歌架!
協和小學會收返幼稚園學生? 我見老師話同小學冇關係既, 呢個就係我擔心既問題, 因我朋友細個係住太子, 佢讀協幼派返協小的, 但我唔係附近住, 所以有D驚協小唔收阿女升小一, 頭痛

協幼強調同協小冇關係,所以唔會好似半龍或一條龍幼稚園咁收番學生。因朋友教協小說的。

我都知佢地唔係一條龍頭,不過諗住睇下有冇機會,而且好似好多人都識這間學校咁,我一話同阿囡去in這間個個都話幾好,咁就算唔係一條龍都好都讀得過........哈,其實我都係搵學校個陣先識佢!

回覆:中華基督教會香港區會協和學校 揮手區

收咗阿囡讀上午班。已有3間都收阿囡,不過讀呢間機會大,鐘意佢教學方式同有小童軍。更可以叩門協小會有幫助。

唉!仲以為有一條龍,諗住小一吾使再煩!

其他一條龍學校競爭好大, 千幾人爭百幾個位, 有d更誇張到幾千人報, 就算個小朋友in時表現幾好都好, 我覺得都係睇彩數…暫時in3間都收左阿女, 協和係九龍區第一間收先, 如果冇其他九龍學校收的話, 就決定讀協幼…我都係上網揾幼稚園先知協幼既, 都多人讚, 所以先試下面試。

回覆:中華基督教會香港區會協和學校 揮手區

有人話攞到form就實收?係唔係呢?

當日我拎表既時候, 個幾鐘內上午班既表已經派晒, 得返下午班既表...
我都唔知係咪拎到表就等於實收架, 但總算有位...

囝囝playgroup老師聽協和家長講,協和今年會行大班,所以會收多d學生。

我都是報下午班,上午冇位,但由於仔仔面試十問九唔應,只能做後備, 到時有冇位都成問題啦

我個女OK喎, in左3間答得最好就係協和, 全中!面見前我同阿女講入去同老師傾計, 入到去老師問咩叫佢做咩佢都肯答肯做, 連屋企地址都講到, 老師都好驚訝…

今日收到信協幼收左阿囡讀下午班K1, 應該會交左留位費先, 因為都有IN崇真, 但系要等多兩個星期崇真先知收唔收! 穩陣D都系留左個位先! 而且我聽朋友講協幼都唔錯, 多數派位都可以派番協小. 如果崇真都收, 咁我就唔知點揀好? 其實, 崇真系我1ST心水學校, 協和系2ND.........

崇真都係我first選擇, 但我仲未收到信幾時in呀, 學校話太多人要分多幾日in, 叫我等下喎!如果崇真收左阿女, 我會揀崇真, 因為有得直升小一唔洗煩嘛…聽講有幾千人報崇真, 唔知堅定流…

TT唔係真升嫁,要面試同考筆試

因為老師見阿囡讀緊n班,所以個日考佢的題目都幾深,好彩阿囡都識答,只係疊高個度錯左一個顏色,所以in完我都只係有一半信心。

收咗阿仔K1上午班,大家多多指教!
‹ 上一主題|下一主題