用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 未有offer家長請注意!!嶺小仲有收生! ...
樓主: onepiece
go

未有offer家長請注意!!嶺小仲有收生! [複製鏈接]

回復 chanwendy 的帖子

可使用九江校舍嗎?

Inspectorshk 發表於 12-11-2 11:09
回復 chanwendy 的帖子

可使用九江校舍嗎?

係呀, 今個學年開始會用埋九江校舍.

回覆:chanwendy 的帖子

1:嶺小課外活動多嗎?需要收费?
2:有無拔尖輔導班?
3:除了中文,普通話,数学,常識,体育,美勞,音樂還有没有其他科?英文有無拼音?係咪用外籍人士任教?或其他例如国民科?
4:吾知多吾多內地人仕的小朋友?
5:功課量應不多,考試,默書,測驗多吾多?

mosquito_chu 發表於 12-11-2 15:15
1:嶺小課外活動多嗎?需要收费?
2:有無拔尖輔導班?
3:除了中文,普通話,数学,常識,体育,美勞,音樂還 ...

1:嶺小課外活動多嗎?需要收费?每星期有一堂叫課外活動, 但都係自由參加的, 如果你唔參加, 就會安排你做功課, 最多可以參加三樣.  種類都多的, 球類, 樂器/歌詠, 煮野食, 拼音, 亦有啲科學類的, 詳情可上學校網頁睇舊通告.  要收錢的, 我個人覺得費用合理, 平均都係五十幾蚊一堂.
2:有無拔尖輔導班? 我女只係小一, 暫時唔覺有, 但有功課輔導班, 係外判出面 ngo 做的, 如果冇工人冇長輩又唔想去補習社都係一個好的解決方法.

3:除了中文,普通話,数学,常識,体育,美勞,音樂還有没有其他科?英文有無拼音?係咪用外籍人士任教?或其他例如国民科? 英文有教拼音 (我諗而家都冇咩學校唔教了), 學校有兩個 net, 一星期上 9 節英文, 好似有 5 節係由 net 教. 冇國教科, 但有通識科.

4:吾知多吾多內地人仕的小朋友? 今年一年級只有一個操普通話女仔啫, 其他都應該係本土學生.  其他級別就唔清楚.

5:功課量應不多,考試,默書,測驗多吾多?功課唔多,  so far 我女只係試兩三次有六樣功課啫, 一般都係三四樣啫.  考試一年兩次, 中默暫時只默過兩次, 約十個字左右, 基本上唔需要特別溫, 老師會安排在默書前寫詞語功課至少三次, 所以應該都好記得的. 小一上學期唔會英默, 下學期就未知.  評估 (即 so called 測驗) 反而較多, 通常教完兩三課就會評估, 亦會早一兩星期就通知, 一定有足夠時間溫習.  我女數學評估過三次, 英文四次 (2 次 GE, 1 次 SPEAKING, 1 次 LISTENING, 下星期第 3 次 GE), 常識兩次, 普通話口評一次, 中文一次 (下星期才第二次), 唔知你覺得咁叫唔叫多.

回覆:chanwendy 的帖子

真的謝謝你抽時間解答!宜家了解深很多,這所學校真是令小朋友輕鬆及開心上学!希望会收我个仔啦!不過我就有多个疑問,点解会甘小人讀!D家長嫌課程淺,小功課考試?校網不理想?校園細又舊?

引用:真的謝謝你抽時間解答!宜家了解深很多,這

原帖由 mosquito_chu 於 12-11-02 發表
真的謝謝你抽時間解答!宜家了解深很多,這所學校真是令小朋友輕鬆及開心上学!希望会收我个仔啦!不過我就 ...
好像2011(or 2012) 視學報告一般,是否屬實,請指教

回覆:bryan_csy 的帖子

我剛剛download咗睇過下,覺得都ok ar. 以下是當中總結部分可供參考:
"營 辦 以 來 , 學 校 已 成 功 孕 育 關 愛 校 園 的 文 化 , 獲 得 家 長 和 學 生 的 讚 許 , 亦 能 培 養 學 生 樂 於 助 人 的 服 務 態 度 , 足 證 團 隊 在 實 踐 學 校 辦 學 宗 旨 上 所 付 出 的 努 力 。 學 校 關 注 事 項 能 配 合 教 育 趨 勢 、 學 校 發 展 步 伐 和 學 生 需 要 , 在 短 短 數 年 , 學 校 在 改 善 校 舍 環 境 、 建 立 行 政 管 理 制 度 和 自 評 機 制 等 基 建 性 的 項 目 , 均 漸 見 成 效 。 教 師 努 力 工 作 , 大 都 樂 於 學 習 , 追 求 進 步 。 校 長 盡 心 盡 力 參 與 學 校 事 務 , 除 「 管 理 與 組 織 」 範 疇 外 , 亦 親 力 親 為 參 與 「 學 與 教 」 和 「 校 風 與 學 生 支 援 」 範 疇 的 事 務 , 並 給 予 教 師 許 多 專 業 意 見 。 現 時 「 校 風 與 學 生 支 援 」 範 疇 的 工 作 漸 上 軌 道 , 為 學 生 提 供 適 切 的 支 援 ; 「 學 與 教 」 範 疇 的 發 展 方 向 大 致 明 確 。"

更詳細的可到學校網站download,慢慢硏究。其實我都好欣賞她們的透明度,無論升中派位或教學報告都完全公開,這點很多私小/直資都做不到。

mosquito_chu 發表於 12-11-2 23:41
真的謝謝你抽時間解答!宜家了解深很多,這所學校真是令小朋友輕鬆及開心上学!希望会收我个仔啦!不過我就 ...
佢一級先得兩班, 加埋都係得 50 個位之嘛, 不過今年小一收多咗人,  total 有 54 人.

mosquito_chu 發表於 12-11-2 23:41
我好中意嶺小. 若然不是有另一間一條龍收了, 我會選擇此校. 所以個人認為它是輸蝕在沒有中學. 另到某些家長唔肯定. 我知有些家長覺得校舍細. 不過今年用埋九江應該改善了.

回覆:未有offer家長請注意!!嶺小仲有收生!

3000平方米唔知包咗九江未呢

onepiece 發表於 12-11-4 01:15
3000平方米唔知包咗九江未呢

我諗未喇, 3000 平方米呢個數我之前在小學概覽已經見到, 當時都未開始用九江.

hadwinboy 發表於 12-11-4 00:55
我好中意嶺小. 若然不是有另一間一條龍收了, 我會選擇此校. 所以個人認為它是輸蝕在沒有中學. 另到某些家長 ...

你都可以咁講架, 坦白講我都好想佢開中學, 但應該唔會了, 好似話直資後到而家都仲未 breakeven, 教育局又唔比加學費.

引用:Quote:hadwinboy+發表於+12-11-4+00:55+我

原帖由 chanwendy 於 12-11-04 發表
你都可以咁講架, 坦白講我都好想佢開中學, 但應該唔會了, 好似話直資後到而家都仲未 breakeven, 教育局又 ...
可能收到60-70 個學生會有幫助(break even)

引用:Quote:hadwinboy+發表於+12-11-4+00:55+我

原帖由 chanwendy 於 12-11-04 發表
你都可以咁講架, 坦白講我都好想佢開中學, 但應該唔會了, 好似話直資後到而家都仲未 breakeven, 教育局又 ...

hadwinboy 發表於 12-11-4 23:38
而家用埋九江咪有機會囉, 之前都冇位再開課室, 如果加人數換來大班咪等於教學質素下降.  所以早前有人話學校申請緊來年加開一至兩班小一喎.

等我又黎試答下啦~

"点解会甘小人讀?"

- 每級只得2班, 而且小班教學, 所以人數係小D. 但我猜最主要的原因係, 嶺小今年才有第一年升中成績 (幸好今派位算不錯). 之前數年, 在沒有數據支持下, 我猜很多家長也不想冒險. 加上學校
不算高調, 所以知名度不高.

"D家長嫌課程淺,小功課考試?"

- 對某些人來說, 可能是缺點,  但對與學校理念一致的人來說, 卻是優點. 課程同那些小一教小二的小學比, 確實算淺,  但就合乎小一程度, 唔會深到小朋友完全唔識做, 但又唔算好淺.   
- 功課 - 每日大約3-6樣, 不只側重抄寫. 考試黙書雖然不多, 但評估就差不多個個星期都有一至兩個, 今日仲有3個添, 所以不能不溫習.

"校網不理想?校園細又舊?"

校網我就唔清楚, 我見同學們大多來自不同地區. 其實升中除可選小學的網外, 也可申請選擇自己居住的校網, 可以自行比較一下哪一個較好. 至於校園細, 呢個係事實, 所以好有家庭feel, 哈哈~

希望以上幫到你啦

我又唔覺得課程好淺喎, 只係冇教高一級半級啫.  數學同常識, 一年級教的的都應該大同小異.  我姨甥女都讀另一小學的小一, 之前我都比我家姐睇過我女的英文功課, 其中有份 word express, 要同一個 topic 自己諗相關的詞語, 我家姐話呢份功課算深喎.  中文要寫同一部首的字, 寫滿一版都要九十個字, 我上網問過人, 大部份人 comment 都話對小一而言, 係算深.
‹ 上一主題|下一主題