用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 呢間學校大家有乜意見?派位好嗎?
go

呢間學校大家有乜意見?派位好嗎? [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆:dodomakeup 的帖子

幾好的!有好多都入都直資的!

回覆:呢間學校大家有乜意見?派位好嗎?

派位還是自行投考

果日interview見到個派位表 太少時間係咁'蠟'下咋 有冇媽咪知......??

考直資私小成績吾錯嫁!

引用:考直資私小成績吾錯嫁! +

原帖由 mosquito_chu 於 12-11-07 發表
考直資私小成績吾錯嫁!
請問係有邊幾間呀?

回覆:kaitathk 的帖子

土瓜灣林文x今年好多人入到!另外見陳x仁,九龍塘小學都有!

啱啱呢屆派位及考小學結果分別::
男 拔,女拔、 拔小、英華 2個以上、喇沙x幾個、St.paul 、
瑪利諾、宣道、聖方濟各(好似x2)、 St.mary x 2  、聖家x 2、
真光、呂明才x 2定3 、油天、 音小、陳瑞祺喇沙、培橋、聖若望;
而陳守仁、九龍塘小學、蔡繼有、林文燦、聖若瑟都分別各有幾個;

以上是約數,因沒有mark低我自己就覺得考/ 派得好好,
話哂細校都有唔少學生入一線學校。

回覆:manmanchubb 的帖子

大家好,我仔是去年k3,今年小一生,我們這屆升小整體都不錯,自行和統一派位獲名校津校取錄與所讀幼稚園雖無關,但考到直資、私校的學生也很多,而不少同學在最後叩門階段也得到不錯的津校offer, 我覺得金巴倫的家長都很重視教育,學習氣氛很好。另外要一提是小朋友上小學後適應得很快,幼稚園的教導功不可沒。

引用:大家好,我仔是去年k3,今年小一生,我們這

原帖由 helenli 於 12-11-10 發表
大家好,我仔是去年k3,今年小一生,我們這屆升小整體都不錯,自行和統一派位獲名校津校取錄與所讀幼稚園雖 ...
真心想問,想問sn k2同k3家長是否課餘谷小朋友學很多嘢,否則點解小一考得咁好?定靠唒學校就得?因本人有friend的小朋友在st cat讀,日日課餘係咁學嘢,而york個位k2同k3讀全日班亦係咁學嘢.  謝謝。

回覆:winnietingting 的帖子

當然有出去學嘢,除非你對小朋友無咩要求,出去學嘢不一定是催谷,家長要因應小朋友能力和實際需要幫孩子做好準備。

引用:Quote:原帖由+helenli+於+12-11-10+發表大

原帖由 winnietingting 於 12-11-10 發表
真心想問,想問sn k2同k3家長是否課餘谷小朋友學很多嘢,否則點解小一考得咁好?定靠唒學校就得?因本人有f ...
其實我相信大部分小朋友而家都會學幾樣野旁身 根本唔關讀邊間學校事 就算屋邨幼稚園學生都會學野 所以無得咁比較

回復 winnietingting 的帖子

應該話現在有不少家長對小朋友有一定要求;與讀边間幼稚園無乜關係,
谷與否因家庭及小朋友而異,讀邊間都好,一樣有人另外再學野
有d 小朋友係好受得不斷吸收知識的

考得好一定係家庭教育與支援加埋學校教學一齊得出來成果
但至於上到小學pick up 得好,一定是學校的功勞^^

回復 winnietingting 的帖子

依家好多中小學收生都希望學生至少有一體一藝,所以,初階段要讓他接觸多些,讓他隨自己喜好選定後,才集中到某些項目上。
至於學術方面,就看你對他有多大要求了~

我個仔今年K3,除自行派位的成績理想外;被私小直資取錄都很不錯;不過應該仲有得執位,因為仲有大抽獎!小規模及同其他名氣大的幼稚園,真是算有交代!

學校最近內聯網通告, 公佈自行同私小直資初步結果, SP co-ed有2個, 男小拔有一個, 女小拔暫時未有, 小拔有一個, 其他考到TT, 林文燦等都幾多, 蔡繼有都有3個小朋友考到, 仲有LS/MARYKNOLL/ST MARY/聖家呢D41校網學校都有人考到。

回覆:winnietingting 的帖子

學野在所難免,起馬我嗰班大部分都有出去學數,普通話...而家小學競爭甘大,又點會有人唔學甘si抵...我個仔科科A都話佢考得唔算差嘅(老師話),甘你話班入面啲人幾强!至於語言環境就一般,要靠自家日日講先得,學校幫唔到幾多!

kiki1chitchit 發表於 13-3-20 01:11
學野在所難免,起馬我嗰班大部分都有出去學數,普通話...而家小學競爭甘大,又點會有人唔學甘si抵...我個仔 ...

語言環境一般? 我選金巴倫就係因為佢係英文幼稚園及聽其他人講英文幾好, 如果連語言都麻麻, 咁我係咪選錯呢 >.<

回覆:Mymelody33 的帖子

剛剛睇完今年k3的派位,直的不錯呀!起碼一半有真資私校offer

引用:學野在所難免,起馬我嗰班大部分都有出去學

‹ 上一主題|下一主題