用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘天主教華德學校 放棄舊油天, 揀新華德, 是否很傻??
go

放棄舊油天, 揀新華德, 是否很傻?? [複製鏈接]

有 25 分, 放棄舊油天, 用 20 分抽新華德, 雖然知道 20 分都要抽, 但因為想揀活動教學, 唔想只顧名氣+催谷成績, 但似乎屋企+老師覺得呢個決定係好 stupid.........
   3    0    0    0

唔好意思我多咀講下 因為我有個屋企人 佢爸爸係喇沙仔 所以佢好想個仔入喇沙 但佢媽媽就唔想佢入喇沙 反而好想入你呢間 最後問左啲朋友同做老師既親人 佢地都話華德教學好 校風又好 所以佢仔仔就入左呢間學校 今年巳經係第三年  所以如果你覺得佢決定冇錯既就照你自己意願去做啦 ^^

a_for_apple 發表於 12-10-26 16:15
有 25 分, 放棄舊油天, 用 20 分抽新華德, 雖然知道 20 分都要抽, 但因為想揀活動教學, 唔想只顧名氣+催谷 ...

唔好咁講, 有個白痴(我)同你一樣, 有20分抽舊華德唔抽, 用15分抽新華德, 因為老公鐘意新華德。已問校長, 今年15分全部無入, 所以正在整緊portfolio去叩門。我想撞頭埋牆死咗去, 點解要聽老公話, 好白痴。

引用:唔好意思我多咀講下+因為我有個屋企人+佢爸

原帖由 devilbabybaby 於 12-10-29 發表
唔好意思我多咀講下 因為我有個屋企人 佢爸爸係喇沙仔 所以佢好想個仔入喇沙 但佢媽媽就唔想佢入喇沙 反而 ...
thank you devilbabybaby! 你朋友嘅決定,比我更難取捨,話晒喇沙有埋中學,如果唔太差,升中唔駛煩。好佩服佢哋嘅氣!

引用:Quote:a_for_apple+發表於+12-10-26+16:15+

原帖由 little_yolky 於 12-10-29 發表
唔好咁講, 有個白痴(我)同你一樣, 有20分抽舊華德唔抽, 用15分抽新華德, 因為老公鐘意新華德。已問校長,  ...
thank you little_yolky!

想請問,你係指 2012-13, 定係 2013-14 冇 15 分入到呢?

有朋友話,新華德搬新校舍後,都想谷起啲成績,已經唔再係活動教學,究竟係咪呢?我暫時未有 offer, 所以都等自行結果。

希望你都入到心儀嘅學校!

回復 a_for_apple 的帖子

我是去年已參觀學校, 當時主任說2011-12是有兩人15分自行抽到。我剛去過,校長說去年2012-13根據他的記憶,自行15分好像是沒有,但是今年(即2013-14)只有15分就一定沒有了,表示可能20分都要到教育局抽,不過機會當然是很大的。

我認識一位家教會人士,說近一兩年明顯地新華德也偏進取了。當然,跟舊華德及油天比較,根據我的觀察,仍然是以全人教育為主導方向的。他必須有自己的定位,我想他不會那麼笨改變為催谷學校去跟舊華德硬碰的,畢竟,舊華德是催谷了50年的經驗催谷學校。

反正你有20分,機會是很大的。希望我叩門成功。

引用:回復+a_for_apple+的帖子 我是去年已參觀

原帖由 little_yolky 於 12-10-30 發表

我是去年已參觀學校, 當時主任說2011-12是有兩人15分自行抽到。我剛去過,校長說 ...
大家都努力呀!!

little_yolky    發表於 12-11-5 10:01

回覆:a_for_apple 的帖子

引用:係咪女呢? +

原帖由 motherqqq 於 12-11-09 發表
係咪女呢?
今年係哥哥,有妹妹細兩年

little_yolky 發表於 12-10-30 10:00

我是去年已參觀學校, 當時主任說2011-12是有兩人15分自行抽到。我剛去過,校長說 ...
請問出左叩門結果未呢?

引用:Quote:little_yolky+發表於+12-10-30+10:00

原帖由 sophie_mama 於 13-06-14 發表
請問出左叩門結果未呢?
sorry,我冇叩門,你要問其他家長

到三年級中文都有100分,仲唔止一個,我自己接受唔到,你哋接受啲到嗎?

攞滿份咁勁?!我是來緊P1家長,個個話呢間是happy school...是否因為太淺才攞100分呢?關於呢間校,我都好想知多些學術性方面嘢。

引用:到三年級中文都有100分,仲唔止一個,我自

原帖由 978212 於 13-06-20 發表
到三年級中文都有100分,仲唔止一個,我自己接受唔到,你哋接受啲到嗎?
你指太淺?定啲人太勁?

我諗大家自己會分析。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D2&page=3

978212 發表於 13-6-20 22:12

如果你接受唔到, 可以轉去舊華德, 舊華德比較催谷, 你小朋友唔會攞到100分的, 到時你一定可以接受到了。其實考試有90-100分之間的小朋友, 水平都是不樣的, 全份卷肯定都是識答的, 分別只在於粗心程度。不小心, 就被扣掉幾分了。你的小朋友很小心, 恭喜你, 不過, 看來你是不太滿意有一位謹慎的好孩子。就叫你小朋友下次考試故意漏掉一兩個, 扣掉一兩分, 讓爸媽可以放心接受吧。

致其他家長, 新華德程度唔可能差, 只是無舊華德咁進取而已, 但新華德的全人教育做得好好, 請放心入讀吧。

回復 little_yolky 的帖子

冇人話佢唔係好學校,只是小朋友受谷型讀起來就覺得淺,所以家長選校前要了解清楚自己小朋友既能力和學校相配程度,畢竟係6年時間

978212 發表於 13-7-26 14:11
回復 little_yolky 的帖子

冇人話佢唔係好學校,只是小朋友受谷型讀起來就覺得淺,所以家長選校前要了解清 ...

如果谷得, 轉去舊華德或油天。

引用:到三年級中文都有100分,仲唔止一個,我自

原帖由 978212 於 13-06-20 發表
???真係唔係好明你意思,可唔可以講清楚小小呢

古惑晴晴:(我最錫型爸、第二豬媽......)
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0438m.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0441m.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0351xx.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0827x.jpg[/IMG]
‹ 上一主題|下一主題