用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇X小學真的收回70%自己幼稚園生???????????? ...
go

崇X小學真的收回70%自己幼稚園生???????????? [複製鏈接]

校長話收70%自己友,真的嗎??有實質數據嗎!!!还是隨口說,打算入崇X幼稚園家長....三思!!!!!!!!!!
   1    0    0    0

你這是勸告??好像應該到幼稚園forum果邊傾啊...
名字是sadparent,民房....你是不是有苦要訢?
我是祟x家長,小兒自問不是沒能力亦只得祟小的waiting~~~皆因老師知道我至不在此,故把學位留給了其他有需要的人
我很相信如果祟幼生的的確確會入讀祟小的話,校長一定會按個別學生再考慮
但是, 的確有很多家長都視之為水泡...
當然,學校只收$400留位費亦是另1問題....

回覆:崇X小學真的收回70%自己幼稚園生????????????

説話可以有不同的理解方法,這句説話又可理解為,如幼稚園有100個學生,會約派70個offer給崇幼學生(可能報的約有70個), 但由於很多時有offer的孩子會讀其他官津或私小直資,到最後讀崇小的可能是20~30個。換句話説,最後會收很多街外人也不定,當然我不是崇小家長,我也不知實情,我只是提供另一個角度去理解這句説話而已(我只是路過多口)。

70%是講崇小上基崇吧?! 從來無聽過學校話有幾多%崇幼保證可以上崇小喎! 諗都諗到啦, 崇幼加埋有9班, 崇小得4班, 有乜可能收到70%呀?! 從來學校只係講過如果2個學生考入學試同分, 會優先取錄崇幼生, 係咁多咋喎.

Michelle_Hung 發表於 12-10-26 20:46
70%是講崇小上基崇吧?! 從來無聽過學校話有幾多%崇幼保證可以上崇小喎! 諗都諗到啦, 崇幼加埋有9班, 崇小得 ...
我都祇聽過深崇中學個校長講頭70名可上中學,無聽過崇幼7成上崇小。

引用:Quote:Michelle_Hung+發表於+12-10-26+20:4

原帖由 kitkitlo 於 12-10-26 發表
我都祇聽過深崇中學個校長講頭70名可上中學,無聽過崇幼7成上崇小。 ...
對,七成係講上基崇。祟幼上崇小我只聽到校長喺簡介會猛咁強調誠意啫。

回覆:崇X小學真的收回70%自己幼稚園生????????????

講開又講,崇真同時又有直屬,又有2間聯繫,D位可能係:
1. 基崇(70)
2. 沙田崇真(20)
3. 崇真書院 (20)
由於遊戲玩法是必放第一志願才可獲得保留學位,所以是三選一

我相信較多人想入的可能是沙祟instead of 基崇,而深水埗區較多人喜歡的中學是兩間名女校,對男生未必是個很好的區。
大家可能要弄清楚70是不是單指基崇,還是三間加埋呢?沙崇又有多少位呢?

唔明我講乜,歡迎討論,不過唔好插我,我只是想指出模糊和大家要注意的地方,並無惡意,崇小上中學的架構和遊戲規則,的確比較complicated, 有些地方我也不太確定。

引用:講開又講,崇真同時又有直屬,又有2間聯繫

原帖由 onepiece 於 12-10-26 發表
1. 基崇(70)
2. 沙田崇真(20)
還有一點,就是那些預留的中學學位,有無其他同一辨學團體的小學去分。

onepiece 發表於 12-10-26 23:47
1. 基崇(70)
2. 沙田崇真(20)

唔係啦, 得基崇係講明70%, 但一定要報佢+註冊, 你係唔會有機會去到6月派彩果一刻.
沙崇應該唔多位, 最多十個八個位, 必定要係成績top 10先有機會, 但其實又唔係真係咁多人選, 因為唔係個個住沙田, 唔會特登去沙田讀囉, 又唔係真係好勁. 至於崇真書院, 我估無咩家長有興趣知有幾多位俾崇小生...

崇小學生來住不同區, 未必會選SSP校網, 可能跟返住宅區都唔出奇. 但哩幾能確實好多父母唔想煩俾佢地上基崇就算了, 等派彩始終有風險, 講真如果我仔到時成績一般, 我都會合埋眼俾佢入基崇

carolmum  agreed!!!沙祟其實已經係band 1頭既中學!
但係吾多位比祟小的~因為呢間吾係直屬中學!  發表於 12-10-27 01:06

回復 onepiece 的帖子

我聽講座時所理解係:

1) 基崇提供70%學額予崇小, 只要成績及操行逹到基崇入學要求便ok, 基崇是直資, 所以要自己考自己交表
2) 沙崇及屯門崇真是津貼, 分別提供30%自行學額予崇小學生

引用:回復+onepiece+的帖子 我聽講座時所理解係

原帖由 emmazlo 於 12-10-27 發表

我聽講座時所理解係:
我相信實際情況和一些人的理解有點出入,
程序應該是:
1)成績最好的70%學生會得到基崇offer
2)只有放棄基崇offer才可參加政府派位(換句話説,不放棄offer,就無得玩自行)
3)放棄基祟offer後,可參加派位(問題是,一般聯繫學校是同區的,所以得到保留學位的時間是"統一派位"的乙部,但沙崇和崇小不同區,給位的時間只能在"自行"部份)而30%,只是按規定把30%位作自行用,但當中有多少會給崇小,就只有沙崇才知道。

我本身最初對崇小並無負面印象,只是覺得其直屬及聯繫架構比較有趣,才走來看看。但看完後感覺非常負面,主要原因是直屬關係原意是照顧最弱一群,但她竟只給70%offer予最好成績學生,換句話説,真正要照顧的band3學生全部kick out!
其實有offer的70% 是band1和band2 學生,根本無需要基崇offer, 自己玩自行及派位,得到的官津應更好!

(我只是平心而論,不喜勿插。)

基崇是直資學校, 如接受offer便不能玩自行, 情況同升小一樣, 升中也是用相同制度, 接受了直資offer便要放棄玩自行及統一派位, 所以這個安排唔關學校事
睇番中學深水埗區的網, 原來沙崇是可選擇的他區中學, 即換句話統一時可選他, 所以他可提供30%統一學額比崇小

引用:回復+onepiece+的帖子 基崇是直資學校,+如

原帖由 emmazlo 於 12-10-27 發表

基崇是直資學校, 如接受offer便不能玩自行, 情況同升小一樣, 升中也是用相同制度,  ...
統一派位的保留學位只適用乙部第一志願,甲部是沒有保留學位的。最好方法還是打去教育局或學校check清楚,我只是將容易誤會的部分提出。我知有D野可能會令一些人失望,不過現在失望總好過誤會後6年後失望,我並無惡意。

emmazlo  我都冇惡意, 我只是將知道的資料說出來, 一齊研究下呀!!  發表於 12-10-28 19:23

引用:Quote:原帖由+emmazlo+於+12-10-27+發表回

原帖由 onepiece 於 12-10-27 發表
統一派位的保留學位只適用乙部第一志願,甲部是沒有保留學位的。最好方法還是打去教育局或學校check清楚, ...

Ar,剛剛想起有一個case是可以的,因為St. Rose 的小學和中學是不同區的,不過透過的做法是怎樣就不知了。不過崇真的case(就算可以在乙部做,聨繫保留的%是25%, 0.7*0.25=17.5%),實情是怎樣,家長還是check清楚好D。

onepiece 發表於 12-10-27 01:57
我相信實際情況和一些人的理解有點出入,
程序應該是:
1)成績最好的70%學生會得到基崇offer

下? 咁又唔好咁講就算其他津小有直屬中學都係收85%, 都係要講成績, 咁又好正常喎, 如果唔係就係結龍學校啦.
其實一向直屬都係對中間果班有保障, 叻果班會再考其他, 低果班自己都心中有數, 俾你入到未必讀得掂, 崇小算係咁啦, 老師亦唔會為了怕影響派位結果而"大力勸諫"家長要揀咩學校, 都係就住學生成績俾意見(我都係聽現在家長講咋, 我仔小一only).
老實講, 如果想小朋友將來名列前茅高中狀元, 崇小其實唔係對的選擇, 論成績, 好多津小好過佢多多聲

引用:Quote:onepiece+發表於+12-10-27+01:57+我

原帖由 Michelle_Hung 於 12-10-27 發表
下? 咁又唔好咁講就算其他津小有直屬中學都係收85%, 都係要講成績, 咁又好正常喎, 如果唔係就係結 ...

孩子能夠就讀一間有互信的學校,我也替你們高興。對於直屬學校的看法,或許是我留意過的那些很好,令我有這種感覺吧了,或許我説説幾間我有留意的。小學A是私校,直屬中學是官津, 小學是小班(both班數和人數),所以85%己可把所有學生收哂(當然最top的學生都升到其他名校)。學校B是官津,由於有兩間直屬小學,無法以85%收下所有學生,結果索性轉做一條龍,連能力最弱的也不放棄。學校C,小學是私小,中學是直資,關係雖是直屬,但實際上也是差不多全收,以上説的中學全是band1A~band2A的英中。

老實説,我覺得70%真的比較少,85%比較合理。就算是只想收70%自己學生,留30%收外人都無所謂,但是如果成績好有offer的放棄了offer, 那些offer都不放給餘下的學生,我就覺得有點欠缺承擔,我唯有覺得這是教"好學生",而不是教好"學生"。當然這些政策完全和當中老師無關,不可抹去當中用心培育學生的老師的努力。對不起,我還是説得太多了。

我囝囝今年小五,當初小二插班入讀此校時一心諗住可以上返中學,後來開學時班主任話基祟只收70%+操行B+或以上。其實,基祟本身只是Band2級別,佢收70%亦即只收返Band2學生。主流班有三班,每班大約有35人,合共:105人。

引用:我囝囝今年小五,當初小二插班入讀此校時一

原帖由 yingtsun 於 12-10-27 發表
我囝囝今年小五,當初小二插班入讀此校時一心諗住可以上返中學,後來開學時班主任話基祟只收70%+操行B+或以 ...
基崇係band2相信係時間問題,因學校重係新,佢軟硬件都OK.  相信祟小home grown多D人上左去後會有機move上去band1.
短期內最大問題係崇小最top嗰D學生唔肯上基崇。所以要中學把band2生增值上去。我地主觀地惗,希望六年後阿仔上中學時基崇已是band1.  Given佢個校舍設施咁正,校長同老師又有heart,我地覺得博得過,所以比左留位費。不過強調係我地主觀意願。唔想影響人地惗法。

睇返崇小公佈上年成績只有49%入第一志願,是否比率低呢?如果基崇收返70%崇小的話,應該唔止得49%,是否崇小開始跌watt呢?連基祟都唔收返崇小學生?

睇返崇小公佈上年成績只有49%入第一志願

吓!派位成績不太理想, 但係國際班的派位成績怎樣呢? 本人覺得祟小的課程設計很好, 師資高, 為甚麼派位成績一般呢? 請指教!
‹ 上一主題|下一主題