用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真能入到DGJS, 又有何要準備?
樓主: momochiu
go

真能入到DGJS, 又有何要準備? [複製鏈接]

其實我最担心的也是中文科! 自己中文都唔係好好, 加上近年D中文筆劃同我以前學既已經唔同咗, 就更加教唔到。所以大女都只可以依靠佢自己
DGJS的中文正正是我最最最担心的科目。唉!

回復 momochiu 的帖子

MSC not suitable for your little girl?
May I ask the rationale behind? Would you pm me if you have time?
Thank you.

momochiu  我自覺她的水平在女拔比較有挑戰性, MCS就簡單咗小小,可能上堂會有少少悶。  發表於 12-10-27 23:59

回復 momochiu 的帖子

Yes, Chinese is the most difficult subject to handle. We are still struggling it.

There are different kinds of tests and assessments in each school term and these keep gals and parents extremely busy though the workload of homework is not heavy.

momochiu,個人意見認為你小朋友如果有積極學習態度, 自動波, 喜愛挑戰, 熱愛閱讀, 最好加埋做事有條理, 你不妨考慮讓囡囡入讀此校.  

現在是我怕跟唔上多於她無自信! 年紀大已無精力去面對太多太深的中文。單是大女的小四中文已無眼睇。
一個決定便是6年, 唔收無得好說, 收的話12月便要放棄MCS, 所以現在才覺得要考慮得非常清楚。
很多謝BoBo-mum妳的鼓勵, 但自己真的覺得很老, 很無精力去陪跑, 很想放棄.......
女拔是否在P.1已經要自己會寫中英文文章? 有多深多長?

回復 woyj 的帖子

I heard from my friend that MCS is already very heavy loaded and difficult too when compared to other local schools. Your daughter must be very brilliant!!

中英數都無教高一年, 數學由0-10開始,幾年前 P.1-P.2每日都是5-6樣功課(一張paper都算一樣功課), 傳聞中好似好深, 現實中是很輕鬆。

回覆:Mukchilee 的帖子

請問dgjs現任家長 : (1) 請問是否每週都有中,英文默書,(2) 每週平均多少次 test, quiz. (3) 是否考所有科目還是 only 中英數常 (4) 每年幾測幾考 (5) 聽說教得幾趕因 eg.  xmas 前要考曬試, 大家覺得是比較趕 or 可以安心放假更好? (6) 很多學校會考"課外"題目, 你們是否一樣? (7) 平均每天多少樣功課 (連更正) (8) 學校是 through train 的, 升中學是否較少壓力 ? 很多問題 謝謝你們的分享 !

回覆:momochiu 的帖子

thx momochiu. MCS 風氣樸實嗎? 每年幾測幾考? 是否考所有課目? thx!

momochiu  考所有課目  發表於 12-10-28 10:37
momochiu  MCS 風氣樸實, 3測3考^^  發表於 12-10-28 10:37

回復 NatalieBaby 的帖子

每週中英默但撞其他科測驗會停。到現在只默了三次中默。每年12月及6月考試,只考中英數。好少功課,約三樣。除了數學,其他科不是天天有家課。測驗不定期,範圍不太。暫時好滿意

我地寫字比較慢慢,所以最花時間是中文生字、常識生字和畫畫。開學至今共寫了十次中生、三次常生,每次約一版;畫畫隔一星期才交,可以得閒先做。功課量真的不能說多。

咁又真係唔多喎
但朋友認識個班基督堂K.2學生已能自己寫到一篇中英文文章先至最驚人!仲拍了照片給我觀賞, 嚇到
所以才出此標題, K.2都咁, K.3呢?小一的要求不是更

但這只是小一,聽聞小三會忙好多。如果妳分唔到時間俾細女,靠佢自己,點算?

回覆:BoBo-mum 的帖子

大把家長自行將大量課程教小朋友, 唔太關學校事. 如果K3睇CHAPTER BOOK, 妳叫佢寫幾句佢應該OK. DGJS俾的P1 READER好短, 但大部份孩子看到FAIRY系列D 書, 咁一定有人超班的. 識過個5歲睇HARRY POTTER. 只要唔好咁比會很快樂!
GOOD LUCK

照3lamma所說的, 可能MCS和女拔英數會差不多? 多謝妳們各位女拔的熱心家長! 我其實真的已沒太多時間和精力理個細的, 只想佢可自行handle到功課便OK.因為妳們的熱心, 令我們對女拔都有更清晰的印象, 將來無論誰入到女拔, 都可以參考妳們的資料
‹ 上一主題|下一主題