用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教公文數
go

想請教公文數 [複製鏈接]

我個女今年k.3,自今年4月開始學公文數,但到現才剛升level A。重要我多番要求下才升。老師説我个女計數準,但每每份多過10mins,所以遲:遲未升。自此後她每星期比2份我个女,每一份做3次,這pattern是否正常?ths
   1    0    0    0

巳經偏小.  免強升級佢仲辛苦.
佢之前都未獎握到.  就要再面對新題目.

貢獻勳章

回覆:unisou 的帖子

應該係每日一份,這是公文式的特色,去旅行、病都話要每日做!我個女是k3暑假開始,一年不夠便超越學年、你自己覺得計算ok唔ok?是否公文式唔啱你個女?我大仔都不能讀公文數,但我個女就超鍾意!一係你試下轉教室!

我仔升A時,測試是6分鐘做1OO題的加數,囉到A級升班。
我諗你要做到一份十張紙要2O分鍾內才可。
注:到測試時的題目是打亂哂出的,不會順序的

其實半年一個level,唔算耐,我個公文老師都話 A level我個仔都要半年才得,開頭都唔信,以為之前咁好,點知

回覆:想請教公文數

我的囝囝K2做公文數,到K3時已超過學年,有小一水平。但升上小一後,約十月左右,停左學公文數,原因是不太配合香港教育,第二無文字題,第三,重複操數又要應付學校功課,時間不夠用。而且小一學校的數學文字題較古惑,所以停了。自己自行在坊間搵補充練習佢操數,補充練習我推介學林。

回覆:想請教公文數

mimicactus:我仔情況一樣,由k2開始學公文數,現在小一已停了,無時間做,而且公文數重覆做好多次,小朋友只是記得答案,其實他不明白。

thx for sharing
‹ 上一主題|下一主題