用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔 ...
go

邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔谷?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+smallfoothk+於+12-10-23+15:5

原帖由 smallfoothk 於 12-10-23 發表

回復 vincher 的帖子
而家應該要nursing degree, 除非唸住一世做登記護士

MC1128  東華學院及公大搞好多註冊護士課程,但注意一定要護士管理局認可  發表於 12-10-24 22:23
chanwendy  而家好多醫院都有開自己的 nursing school, 但唔係 degree 囉, 出來人工好似會比 degree 少啲.  發表於 12-10-24 10:34
Jackieson  agree  發表於 12-10-24 01:23
smallfoothk  nursing degree??  發表於 12-10-23 19:14

醒目開學勳章 王國長老

chanwendy  而家好多醫院都有開自己的 nursing school, 但唔係 degree 囉, 出來人工好似會比 degree 少啲.  發表於 1 小時前

而家做RN(註冊護士)係要有NURSING DEGREE, 應該POLYU, HKU有得讀(唔肯定其他)
[url=http://sn.polyu.edu.hk/en/progra ... es/jupas/index.html]http://sn.polyu.edu.hk/en/progra ... es/jupas/index.html[/url]

無錯, 出面有護士學校, 但只係FOR EN(登記護士), 得罪講句無前途架WOR, 可以再讀OPEN U DEGREE成為RN, 但條路唔易行, 要返工又要返學又要做無薪PLACEMENT, 仲要交學費
http://www.hksh.com/chi/nursingschool/index.html

(已忍唔住打俾護士朋友DOUBLE CHECK了, 以上係正確的)

smallfoothk  thx  發表於 12-10-24 13:15

醒目開學勳章 王國長老

Jackieson 發表於 12-10-24 12:43
唔好講到"誤了女兒一生"咁嚴重啦, b1生又的確真係唔係入梗U讀學位既, 強如DGS, SPCC, 曾記, 鄧記, QC等等,  ...

好多家長覺得愉快學習係死路一條, HKUGA已經出左成績, 不過不失, 都有一半入U (愉快學習+無放棄任何學生情況下)
當年我都係抱住一個"信"字擺兩個仔女入去 (正如N年前抱個信字揀UST無揀HKU), 而家唔錯丫, 我仲覺得有希望架

Jackieson  support  發表於 12-10-24 13:14

醒目開學勳章 王國長老

我見養和網頁都係得EN, 係咪有新發展我就唔知喇......
養和, 唔易做呢, 你家姐EQ一定好高, 我朋友果時日日喊(唔係辛苦, 係俾D高級職員蝦)
‹ 上一主題|下一主題