用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學小學VS福建小學
go

港大同學小學VS福建小學 [複製鏈接]

以上兩間學校,大家覺得哪間好些?點解呢?

1    0    0    0

引用:港同現在只去到+2nd+in,+港同已收左你嗎?

原帖由 kwkyeung 於 12-10-21 發表
港同現在只去到 2nd in,

港同已收左你嗎?
只收2nd in信,想早些知道分別。

點算好  be honest, HKUGA  發表於 12-10-21 23:45

回覆:港大同學小學VS福建小學

So adorable, you son is do clever.

謝謝大家意見!但兩間返學時間差不多,除了時間,仲有咩何考慮呢?

absolutly 港大同學小學

bobbob  why?  發表於 12-10-22 12:20

醒目開學勳章 王國長老

新高中(5以上%)及入U率:
http://www.edu-kingdom.com/home. ... do=blog&id=1881
分別唔算明顯, 福中入U率稍高, 但HKUGA 5以上又高D

港同: 小學$21000/年, 中學$35000-40000/年
福小: 小學$18000-30000/年, 中學$10380-12720/年(嘩, 好平)

辦學團體: 香港大學畢業同學會VS 旅港福建商會教育基金有限公司 (親中對你黎講係唔係ISSUE? 有人擔心國教親左, 亦有人視為機會因為SUPPORT強, 港同後盾係HKU, 研究支援方面SUPPORT強)

交通都係考慮因素, 有無校車?幾耐? 過海校車未必做到課外活動後, 而且過海應該都要$1800左右了, 分分鐘同學費差唔多

港同辦活動教學都幾出名, 兩間比較我相信港同活動元素會多D, 而港同好重視生命教育, 港同講生命教育唔係"做好自己"咁簡單, 係學埋去愛同服務社會, 由小一至S6一直都有社區服務等元素, 我仔P2已經要學籌備去老人院探訪, P6要自己聯絡服務機構同PLAN晒整個活動, 中學生更加要每年MEET SERVICE HOUR, 福中情況或者等福中家長補充, 家長重唔重視呢樣野亦係考慮因素

kwkyeung  多謝版主意見  發表於 12-10-22 23:00
kwkyeung  多謝版主意見  發表於 12-10-22 23:00

引用:新高中(5以上%)及入U率:+http://www.edu-ki

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-22 發表
新高中(5以上%)及入U率:
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881
分別 ...
非常謝謝!資料好有用!

福小學費全部已改為3000,因為冇左中文班

Charlotte_mom  多謝update, 我o係小一櫬覽抄咋, 可能舊了  發表於 12-10-22 23:16

回覆:brima 的帖子

福中真係咁平?

醒目開學勳章 王國長老

有呈分, 小5,6考好呈分試就可以了, 呈分試都係校內試, anyway都要考的, 小6時中學會問家長升唔升, 你唔留位(唔註冊任何一間直資學校)就可以參加政府派位
‹ 上一主題|下一主題