用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小 vs 宣道
樓主: dragonball0301
go

音小 vs 宣道 [複製鏈接]

dragonball0301 發表於 12-10-21 21:51
兩間學校的音樂同樣出眾,你們較喜歡那一間?

若果你小朋友音樂出眾,學校係會編D勁嘅老師比佢,上年老師帶咗D勁嘅学生出國參加比賽,攞咗世界冠軍,但學校真係過份低調,完全唔提,要家長問老師,老師先輕輕帶過話係. 當然學校亦有大部份係音樂天份一般或低於水平的. (我個女就係.)  至於學術水平,我相信愈名嘅名校,就愈要靠家長自己努力,老師可以 un un 脚.  但音小家長一般都唔太瘋狂,因學校並不鼓勵,所以唔會出到10優狀元.

回覆:88654321 的帖子

引用:咁即係如果我願意為子女付出努力,音小既可

原帖由 20072010 於 12-10-26 發表
咁即係如果我願意為子女付出努力,音小既可提供愉快環境,而我可在其他渠道提昇小朋友学術水平,將來一舉兩得 ...
但係你要預左會好辛苦,因為要兩邊兼顧。

回覆:音小 vs 宣道

其實宜家做父母邊個可以他條架,唔谷的學校你又要顧,但係入得谷個d,難道又可以好舒服?係EK,睇到要幫小朋友溫學校d考試,又或者要應付教得淺,考得深既post實在太多了。

回覆:sp3014 的帖子

引用:我覺得学校唔谷,亦唔好有超越年級的考試要

原帖由 20072010 於 12-10-28 發表
我覺得学校唔谷,亦唔好有超越年級的考試要求。留番D小学時間俾小朋友發展興趣,打好最重要的中英数基礎,在 ...
講得好啱。將戰線拖長,不要只嬴在起跑線上。

回覆:chunyatmama 的帖子

回覆:20072010 的帖子

但是有時真的好矛盾,如果小學時吾谷下等到中學時䦕始青少年時期又會否習慣或者努力呢?

回覆:sonmeow 的帖子

‹ 上一主題|下一主題