用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣學之園開放日
go

青衣學之園開放日 [複製鏈接]

噚日去左,好失望,校舍细,老師好冇heart. 答問題好求其,又冇outdoor. 係openday人手唔夠,定係學校的真面目?有冇讀緊的家長可以分享下?

3    0    0    0

回復 pigpigmummy 的帖子

校舍细 and 冇outdoor is the fact, this will not change.  Just evaluate whether you are satisfied with the "software" and P.1 placement result there (can be browsed from its website).

What I concern is the teachers. Are they caring to kids? Is the school "kids-oriended"? From the open day yesterday, it gives me ab impression that it's very commercial.

Felt th same as Pigpigmummy.  Any one whose kid studying there can share any real life advices?  Tks.

上年去過既感覺係d老師會忙於應付有小朋友本身讀緊既家長,多過真係介紹學校俾真係黎參觀既家長

回覆:青衣學之園開放日

我覺得佢開放日只是讓大家見見學舍,並不會有學校推介環節。我自己就是被學本課程的書本吸引的。老師方面,我可以話無得頂,我自己完全無唸過咁爭崩頭嘅學校原來咁 caring。開放日一年一次,又唔係日日做,我覺得有閃失亦不為過。

校舍細,係一個事實,所以佢地收生人數也好少(試過PN只係收早上一班,下午一班,唔知今年有冇變),雖然申請人數一年比一年多.收生少,所以返學時唔會覺得好迫. 但open day就一定會令人感覺好迫.

青衣係細校,個人喜歡細校,由校長至校工,個個都幾乎識晒啲小朋友.老師好caring.打電話搵老師,老師好快會覆,也很有耐性同你講吓小朋友既情況.太多例子,總之,我個人好滿意.

不過若撇除呢啲,我最滿意的要算是LH的課程設計.

What's the characteristic of LH的課程?

Immersion biligual.  The school principal of TY campus is very experienced.  The P.1 placement result of TY campus has been the best amongst the various LH campus in the past few years.  

My child is studying in the HL campus.  The teachers are very caring.  I received many calls from the class teachers during PN.  The syllabus is good.  One of my children is now in P.1 and he can adapt to the P.1 syllabus very well.  There is a very strong support for P.1 interview - 20 free interview leassons, each last for 1.5 hours; a lot of home activity kits, etc.

I do not feel that LH treats the Open Day as "show time".  Instead, they organized various activities for parents and kids to play, and let the public look at its campus and school materials.

除咗校本學程,比較少人提嘅係LG 每兩個月會派一份教具俾小朋友番屋企同家長玩。嗰份教具係配合當時學生年紀,如PN第一次係錢箱同錢幣、第二次派穿珠。可見學校不單重視語文,小朋友適齡肌肉、智力發展亦照顧到

仲有每個週末都有當週所教嘅兒歌Upload 俾家長同小朋友重温,所以係嫁,勤力嘅 LH 家長可以好忙,我屋企而家逢週末 (有時連埋週日晚!)都要全家陪佢載歌載舞。仲未計一星期起碼兩次課堂照片Update 呢? 六百蚊雜費全包喎!

最後我有一樣嘢好欣賞學校,就係生日會學校會預備清蛋糕俾大家分享,叫家長唔使預備。錢事小,我覺得價值觀事大。生日唔好攪到小朋友公主王子咁。好似我朋友救世軍要家長自己預備蛋糕,其實呢間學校而家好多人爭,已經唔係咁平民,小朋友家長蛋糕越買越Fancy ,又派晒禮物咁,就算我朋友唔想做,但你收咗全班廿九次,你好意思太寒酸咩?所以我好贊成LH 做法。小朋友大攪可以私下做,但唔好喺學校

青衣學之園係第一間分校,所以會比感覺舊D。我仔仔今年讀PN,只係得上下午各一班,每班27~28人。其實細有細好,就算唔係敎我仔既老師都會認得仔仔。老師有愛心,由其個NET,個個學生都好鍾意佢。學校會個個星期upload小朋友校園生活相上網,我見好多時遊戲時個net都會抱個學生坐,我相信唔係個個老師都會咁做,由其只當打份工既就一定唔會。平時放學後打比老師問小朋友情況,老師都會講得好detail。

我仔仔係要校車既,落車後要行10米左右先到學校門口,每次校車到學校時,老師們會出去車到幫手,1個拖4個入學校,老師未到媬母唔會比小朋友自己落車,依樣真係好好。我見有D學校係冇老師出來幫手。

LH的課程係自己編制,我地唔駛買街外書,學校收好小書簿費,但其實都幾多書同其他敎才。中文見字卡敎生字,英文有letterland 同每個月有不同主題,每個主題會有本theme book & Vedio 。普通話每星期2堂。

我小朋友讀得好開心,而且真係學到野,放學返到屋都會唱學校教既歌。

回復 claire_poon 的帖子

is your kid studying in TY campus?

係呀。如果你要冇outdoor playground ,可楝凱帆分校,而且凱帆分校會有4~5班pn。

Thanks for your info. do they have outdoor activities schedule outside campus?

打錯字,LH只係得凱帆分校有outdoor playground

LHK 是一間好有心辦學的KG.  有無户外play ground 對我來說不是考慮因素, 上

我都有去開放日,我仔仔讀凱帆校,我都覺得佢地冇乜Sel l 自己學校,反而真係俾個機會大家睇下間學校,我都好滿意佢地個課程,尤其係英文教拼音

我無去過青衣分校, 但我諗青衣分校個地點, 點都唔及康城校個位置差..
但LH吸引的地方, 係軟件, 而唔係硬件..

neko1234 發表於 12-10-24 11:07
我無去過青衣分校, 但我諗青衣分校個地點, 點都唔及康城校個位置差..
但LH吸引的地方, 係軟件, 而唔係硬件. ...

都系,學之園出名的系學術
我本來都唔注重學校環境
不過自從陪仔仔去playgroup之後,發覺其實學校環境都好重要
因為他每日好幾個鐘頭都系學校,有機會系戶外玩下,曬下太陽,我個人覺得可以較健康地學習
至於學術性的野,我反而覺得唔需要太谷
不過每個學校都有她的優缺點,所以都好睇結果有邊間肯收我仔仔先決定啦

個人認為戶外活動可以父母自己做,例如我個每日會去公園,假日我哋會去草地同沙灘行,都唔可以依賴晒學校

‹ 上一主題|下一主題