用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不可以參加統一派位
go

不可以參加統一派位 [複製鏈接]

不可以參加統一派位!申請參加統一派位被列為備取生,怎算?

0    0    0    0

回覆:tabo911 的帖子

Which school?

回覆:不可以參加統一派位

救恩

引用:不可以參加統一派位!申請參加統一派位被列

原帖由 tabo911 於 12-10-19 發表
不可以參加統一派位!申請參加統一派位被列為備取生,怎算?
If yours is a girl, worth giving up central allocation as central western district is Gd for girls. If yours is a boy, you may consider if your target is UCC (East Kowloon) and whether you ve confidence that your boy will be top 30 in KY. ;)

培正,民生都糸

回覆:tabo911 的帖子

下?點算!

係咪救恩知你參加左統一派位,所以只得waiting,如果係咁有少少那過。

是可以參加自行,但如果要參加六月的統一派位,便不可以啦,其實大部份直資和私校都一樣,你接受左offer,就不可參加統一派位。

引用:是可以參加自行,但如果要參加六月的統一派

原帖由 carphoto 於 12-10-19 發表
是可以參加自行,但如果要參加六月的統一派位,便不可以啦,其實大部份直資和私校都一樣,你接受左offer, ...

據我所知是:
1. 直資:接受取錄就不可參加大抽獎
2. 私小:大部份都可參加大抽獎
    所知以下除外:
     A. 培正(應該只是幼稚園直上學生,新生往年是可以的)
     B. 高主教(不知詳情)
     C. 救恩(今年新聽聞)          D. 民生(剛聽聞)
這幾間私小的做法是,如果你玩大抽獎,教育局會通知佢地,然後把你們由"已取生"變成"waiting list".
有錯請更正.

回覆:onepiece 的帖子

即係如果連自行都唔參加,反而好大機會收。

引用:+本帖最後由+onepiece+於+12-10-19+22:15+

原帖由 onepiece 於 12-10-19 發表
我只知道救恩的情況,幾年已經係咁做啦,並不是新例啦 !

回復 onepiece 的帖子

私校不可大抽獎:
St Clare, KY, Raimondi

聽聞今年不可再大抽獎:
GH, TL

上年仍可大抽獎:
KTS, APS, ST LOUIS

所以上年有朋友有RAIMONDI & ST LOUIS OFFERS 但最後放了RAIMONDI 因手揸灣仔地址想博ST JOE

又有朋友放棄了ST CLARE因自行中了跑馬地聖保祿

剛剛今年有朋友會放棄將得到的必收生津校學位因不想細仔讀家姐的學校, 想細仔讀救恩。

魚與熊掌, 豈能兩者同時兼得?

回覆:cmchang0927 的帖子

請問係咪參加自行=大抽獎,見私小一定就唔收?

引用:請問係咪參加自行=大抽獎,見私小一定就唔

原帖由 大支野 於 12-10-19 發表
第一步自行,第二步才大抽獎

引用:請問係咪參加自行=大抽獎,見私小一定就唔

原帖由 大支野 於 12-10-19 發表
小一派位分兩部份,分別係自行及統一(即所謂大抽獎)。自行派位係計分,即父母係舊生呀,同宗教又有分之類啦。就算你報直資及私校,都可以參加自行派位的。

統一派位(即大抽獎)就係跟屋企住址啦,例如你住址係灣仔,咁就屬於灣仔區校網啦。

宜家大部份直資私校收左你,你就要放棄大抽獎,佢地收生係睇面試表現的,並不會因為你有參加自行派位就唔收你。

‹ 上一主題|下一主題