用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 1英中讀唔掂, 被"勸"走(updated) ...
go

band 1英中讀唔掂, 被"勸"走(updated)   [複製鏈接]

回復 Ivy07 的帖子

好感動呀!!!

Meikin:講開又講,上星期開家長會,老師話阿仔d成績好差,態度又差,又講大話,無樣好,好大幾會留班 我果陣好嬲,回到家即時同佢六國封相,事後我覺得自己太衝動,我當時受到老師說話影響,即時判了佢死刑,好彩老公係到先至無事,我現在重新調整他的學習目標及目的,我不要以升班為基本,只要他做好本份,過了測試再作打算...但心中總有d不開心.無奈.

阿仔今天開始測驗,剛剛測了英及中史,佢話有信心會合格,明天測maths &epa,希望佢d數得啦,小學時數是強項,唔明現在s1會變得差晒??但佢照樣唔肯溫書,溫了一陣epa就要落樓打波.無奈.

Meikin:
佢今年是s1 ,d數仍處於低位,我仍在努力中,希望佢會聽我講

回復 HIN2003 的帖子

剛剛聽到時,我真的有點接受不到,但後來再想一想這個可能是我和阿仔的讀書動力,而事實他當時的成績確是不好,現在剛測完驗,他的成績需然不算好,但現時成績出來有很多科都合格,我相信阿仔己重拾信心了,昨天他放學回來很開心的同我講他中史科成績很滿意,有同學更鼓掌支持他.我聽後都好開心.
我相信老師的一番話是出於關心,阿仔亦都話需然老師好煩,但好關心佢地(全班同學)!
他讀上中學後,開心了很多,因為他現在有很大的自由度,而且他很喜歡現在的同學,老師不會當他們是bb...
但做功課,溫習仍很倚賴我和爸爸,還有他經常打機...我想我是直升機阿媽....

kilykilyk  重拾信心好緊要,加油!  發表於 12-11-7 15:03
Meikin  很好啊, 加油呀!  發表於 12-11-7 09:03
‹ 上一主題|下一主題