用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園面試後感
go

幼稚園面試後感 [複製鏈接]

3    0    0    0

引用:我是第一次做媽咪上星期帶14個月的小女兒去

原帖由 candylove111 於 12-10-16 發表
我是第一次做媽咪
上星期帶14個月的小女兒去一間幼稚園interview 明年N班
應同,我都係第一次做媽咪,近月為報學校已情緒緊張,經常失眠。已見了一家,阿仔表現平平,擔心再下去會冇學校收。有衝動想過放棄面試,因為根本唔認同這遊戲規則,排隊取表,排隊交表,過五關斬六將,小朋友得果一歲多d,根本面試都考不出什麼來。但細想,如我真的放棄,阿仔就會因我既衝動而付出代價,一想到這樣,又不情願地繼續這討厭既遊戲。

chingcheang-ka  same thinking...個個小朋友被咁既無能教育變成高分低B人....  發表於 12-10-28 14:13

遊戲規則就係咁, 唔參與又唔得, 香港O既教育制度認真有問題!

阿仔今個星期六interview咁岩同另一間簡介會撞期~我同c6鬼死咁緊張~一個要去interview一個要去簡介會~我同c6又要咁著~阿仔又要咁著~靜一靜咁諗~我們真係好怪獸~但我地唔想的~因為個遊戲係咁樣玩~只可以繼續行落去~

readymama  盡左力有參與過便足夠!  發表於 12-10-23 00:04

有苦自己知

ppdada 發表於 12-10-16 10:28
阿仔今個星期六interview咁岩同另一間簡介會撞期~我同c6鬼死咁緊張~一個要去interview一個要去簡介會~我同c ...

我都好希望我 c6 好似你 c6 咁緊張
我 c6 從來一d緊張都冇, 因為他直情唔理,
覺得實有書讀, 洗鬼理間學校好唔好

回覆:幼稚園面試後感

之前同BB去過啲名幼稚園的playgroup,感覺都一樣,所以無報。

有啲家長盡力推自己個小朋友去老師面前「表演」或擁抱、爭玩具俾小朋友「表演」,可能想老師記得自己個小朋友,之後容易啲入PN,但真係好難頂,playgroup時已鬥一番,第時點算,咁係其中一個原因令我決定俾小朋友以後讀國際學校。

後來,參加過ESF、YMCA playgroup,感覺好好多,free play 時,媽媽們多鼓勵小朋友一齊玩、互相擁抱、我地都會擁抱其他小朋友,感覺自然、友善。

CatEgg  我女in PN時都無端端走去hug老師,嚇c我!我哋從來無教佢咁做,唔怪得當時老師個樣有少少反感  發表於 12-10-24 18:20
brrbaby2007  very true  發表於 12-10-22 17:13

簽名被屏蔽

同意!我唔系香港人,好難明點解香港的教育要甘樣運作,教育本身的意義有哪裡?我唸就算系香港人都可能不太認同。不過趨勢如此,我地做父母要系香港生活唯有屈服。我參與這個制度之餘,我都不停提醒自己唔好迷失,最緊要系俾仔仔一個開心的童年,讀書固然重要,但要開心的學習。好多人為了生活,為了唔拾輸,為了小朋友有“好”的教育,不顧一切,結果他們輸了品格,輸了真正的生活質素,好可悲。所謂教育,其實好大部分來自父母同家庭本身。

neko1234  無錯, 做家長千期唔好迷失, 要幫小朋友生活取得平衡, 任何事情無論幾有益, 就算學習, 都係過猶不及..  發表於 12-10-25 12:05
brrbaby2007  yes, 好可悲  發表於 12-10-22 17:14

世界是互動的.
家長喜歡什麼學校?希望小朋友樣樣皆能.
幾歲人仔返幾個鐘頭學, 要學自理去洗手間, 要飲飲食食, 要活動大小肌肉, 還要學各方話言, 懂得與人相處, 又要計數常識樣樣精......
要教出咁既人才, 學校為求自保, 又豈能不要小朋友過五關才收呢?

我都係新手媽媽, 囝囝八個月大啦. 都努力研究緊佢應該讀乜野學校.
都係嗰句, 學校教育重要, 家庭教育也同樣重要.
小朋友最緊要有個快樂的童年!

我反而認同要透過面試才收呢個方式。學校可揀選覺得適合自己的學生,家長亦可多一機會去認識學校,減少錯配既機會,我個仔當年都係面試之後而放棄一間名氣頗大既幼稚園。試想下如果學校係已先到先得既形式去收生,你估大家會早幾多日去一d心儀既名幼稚園交表,到時候既可能更恐怖。

我自覺得要個2歲去interview 都有點過份.. 但僧多粥少冇辬法.. 係學校都想要個乖叻的學生架啦... 著得靚我自己覺得係一份專重, 你去見工/去飲都著好D ...

readymama  Ryan_baba, 好認同你既講法,其實放鬆d 未唔會覺得係好似談判咁,唔係生就係死。  發表於 12-10-23 00:10
Ryan_baba  其實你可以將面試當作去playgroup玩,相信感覺會好一d  發表於 12-10-16 12:52

回覆:Ryan_baba 的帖子

屯門既幼稚園係咁 ,上星期既事,朋友夜晚8pm排到第二朝學校開門,排通宵既結果係1x位,一定入到間學校。

brrbaby2007  使唔使呀  發表於 12-10-22 17:15
sysy474  想請教係邊間?  發表於 12-10-16 22:27
sysy474  Crazy .....................  發表於 12-10-16 22:26

對於改變不了的事實除了面對沒什麼更好的方法

是一世流流長..呢句好。
我都報左幾間, 有人話我好報咁少,我估應該緊有一間收我個女, 下午班都照殺...我覺得帶阿女去interiview.好緊張呀....haha

其實都唔關教育制度事,只是物競天擇,資源競爭是定律,就算一棵樹都要爭取陽光水份。最重要係家長怎樣面對,係不摘手段投機取巧,或積極準備坦然面對。大家一起努力吧。

Ryan_baba  Bingo  發表於 12-10-16 13:41

其實悉心打扮並無不妥,是一種禮貌,始終第一印象是重要的。讚賞小朋友,是對小朋友的鼓勵與認同,是很好的教導方法。但刻意比較其他小朋友,我就不認同,每個小朋友都有其特質同優點,唔需要用其他小朋友黎抬高自己。其實面試係一個配對過程,唔係要分叻唔叻,乖唔乖,而係小朋友既特質性格適合適合間學校,間學校又啱唔啱個小朋友,但小朋友噤細個,面試時間又短,所以面試只有象徵性。結論是,隨緣吧,不要太認真,只要努力過,盡力過,小朋友開心,享受過程,已是最好的結果。不要給予自己、老公、小朋友太多壓力。

candylove111  OMG!!!  發表於 12-10-24 11:51
readymama  呼叫出來有何不妥? 如人家,上司都可像這樣稱讚你, 點解要收埋?  發表於 12-10-23 00:16
candylove111  父母緊張得呼叫及拍掌(連出面也聽到)是正常嗎? 你都是這樣? 讚賞需要呼叫出來嗎?  發表於 12-10-16 16:47

methy 發表於 12-10-16 12:31
屯門既幼稚園係咁 ,上星期既事,朋友夜晚8pm排到第二朝學校開門,排通宵既結果係1x位,一定入到間學校。

...
我都有排果間幼稚園,早上六點去到..已經好人排 (我以為九龍塘果d先係咁),結果排10x,
就算收左讀上午班既機會唔大, 覺得對唔住自己個B.:(
果日排完之後又過去另一間排, 又排左兩三個鐘,
真係唔知點解我地香港人要咁辛苦, BB出世前要撲床位, 之後又要撲奶粉, 宜家又要撲學位..

回覆:bbrmb 的帖子

頂硬上! 支持你! 加油!

‹ 上一主題|下一主題