用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤聽日面試啦
樓主: keith_candy
go

陸慶濤聽日面試啦 [複製鏈接]

係咪爸爸媽咪兩個一起in ?有無只一個入?

回覆:vicky_cheun 的帖子

老師都問得很深入,他們認真的想讓大家互相了解,看看對方是否自己要找的人。一句講晒,他們要找真正認同學校的家長。所以要對學校有認識。

啱啱見完主任,好nice!從問題中可知道呢間學校好有heart!希望會有好消息。

我今日自己帶個仔去面試, 都傾左十幾分鐘. 主住問我有冇去簡介會, 仲咩選呢間學校, 知唔知學校一條龍, 又問我對學校唔考呈分試有咩睇法.

問阿仔面試問乜,佢話問佢住邊, 爸爸做咩工, 媽媽有冇返工 (因我係FTM). 另外讀左幾個好淺既中文字, 玩積木, 老師講故事然後舉手答問題. 完全冇問英文普通話,老師都只係用廣東話問問題.

回覆:SaBB 的帖子

唔該哂!

[img align=right]http://bd.lilypie.com/LdY5p8.png[/img]

簽名被屏蔽

我IN家長大約10分鐘,問左幾條問題~!
1.點解報陸慶濤?
2.有沒有親戚朋友讀緊?
3.對學校唔呈分,有英文中學有咩睇法?
聽我個仔講問左佢好多問題,佢話一上去玩積木,之後一齊睇故事,課室有6個老師,有老師叫佢名就行去坐低,老師問佢個故事講咩?問幾多歲?住邊?讀邊間幼稚園?間幼稚園係邊?父母做咩職業?平時邊個睇佢D功課?有冇學學器?報左幾多間小學?讀A-Z比佢聽,又問佢識唔識用普通話講自己個名,之後再問佢幾個簡單的中文字,就叫佢住排隊等埋其他小朋友喇~

琴日in完 , 各方面都感覺良好 , 無論面試安排 , 小朋友完結等候 , 以及老師同學生們嘅太度都十分好 , 老公好鐘意佢地夠踏實 , 唔花巧 , D 小朋友好有禮貌 , 我地in完嘅時候D學生出去食lunch , 係商場認得我地都主動say Hi , 亞女琴晚同我講咗好多次 "媽咪,我好鐘意呢間學校呀 " , 佢話in完等咗我好耐(我地係最尾果個接個女) , 期間老師又走黎睇下佢 , D姐姐又同佢玩 , 教佢畫畫 , 見佢頭髮亂咗重幫佢扎辮仔 , 佢超開心 , 都不枉我一向擺呢間做頭號目標 , 希望亞女有幸可以入到啦

TKO 區內4 間直資學校以公開試成績、校風及學費計,LHT 應該係 1st choice。

最重要係競爭相對細,近幾年under 1,000 人報名。

回覆:陸慶濤聽日面試啦

校長係簡介會講過,上年報名人數不足500人,今年要分2日,人數應比上年多!我估約600,呢間都係我首選,如果20號收到信取錄左,我就唔再去In 其他學校!

panman1020 發表於 12-10-15 13:58
校長係簡介會講過,上年報名人數不足500人,今年要分2日,人數應比上年多!我估約600,呢間都係我首選,如 ...
我諗唔止600人, 因我的小朋友的NO. 己經是9XX 了, 我是最後一日交表的.....

但係從小朋友口中講, 個 interview 都算好易, 可能好多小朋友都識答哂, 咁唔知學校會點選小朋友呢.

http://www.plklht.edu.hk/images/M_images/ADMISSION/ADMISSION/ADMISSION/interview%20schedule.pdf

Dear all, from the above link, it shows that we can check the result on line on 20/10, good luck to all!

回覆:cinnamonroll 的帖子

Thanks for your information.好想快d知道結果

問過in我地個主任,佢話今年嘅報考人數係舊年嘅兩倍

今年競爭真係大好多呀~!間間都成千人報名~

小黑咪 發表於 12-10-15 15:46
但係從小朋友口中講, 個 interview 都算好易, 可能好多小朋友都識答哂, 咁唔知學校會點選小朋友呢.:questio ...
我估, 最後個PART 畫畫都有計分的. 因為是兩個英文老師向我小朋友問了幾句, 睇下佢有乜反應, 然後我見到佢有MARK 左D 野響塊版後面, 所以可能都會計埋分的. 但不能肯定.

bighead9849 發表於 12-10-15 17:39
我估, 最後個PART 畫畫都有計分的. 因為是兩個英文老師向我小朋友問了幾句, 睇下佢有乜反應, 然後我見到佢 ...

畫畫sure 唔計, 因為晝晝唔係必要做既野. D小朋友見完帶入禮堂後,老師就問有冇見到家長,如果有就可以即走.

回覆:小黑咪 的帖子

Thanks !

回覆:小黑咪 的帖子

我個仔都係見完即走,沒有留下來畫畫,所以應該唔計

‹ 上一主題|下一主題