用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今屆各學校既面試方式及問題都比往年困難 ...
go

今屆各學校既面試方式及問題都比往年困難 [複製鏈接]

跟面試班既老師傾談,綜合各間私小/直資學校今年既面試方式及問題,老師覺得比以往困難好多,難度加深,學校傾向簡選精英中精英。聽完都為小朋友感到痛心,要過幾多関先至讀到小學

5    0    0    1

"學校傾向簡選精英中精英"....呢樣唔係DAY 1已經係咩?
但我覺得今年幾間熱門學校問既野同上年差不多,不是很高難度 -- 所以家長更難猜測收生標準,因為好多人都會識答!

回覆:prupru 的帖子

我都覺得有別於往年聽番嚟的面試模式,今年都好鍾意用筆試比較academic 的方式(手寫or圈答案)去screen一水先,再加2nd in (好多往年1 round都加到2 round )先好似以往的interview 去選人

我唔覺得別深, 只系花樣多左.

回覆:今屆各學校既面試方式及問題都比往年困難

我估可能今年間間都勁多人,所以搞多d花臣去sceen走一d人先

我就覺得,小朋友行入去無耐,佢地D有經驗既人已經識SCREEN大部份佢地想要既STYLE出來。
我請STAFF時,睇左CV,都大概知自己想請邊個,見下只是CONFIRM下。

kerkermui  認同  發表於 12-10-10 12:31
點算好  100% true  發表於 12-10-10 09:45

淘汰制的社會生存方式是殘酷無情的, 但我相信入學後大部份的小朋友(配對到合適自己程度)都是很喜歡校院生活的。
唯一不滿意的可能多是為人父母的, 多覺得自己小朋友可望高一線, 結果個小朋友入到都讀到嘔餅

prodef 發表於 12-10-10 09:39
但我不認為學校會真係screen左你們的application form and portfolio.

我覺得APPLICATION會有高層次SCREEN過。
當然不是睇背景(APPLICATION FORM都無咩睇到),但學校可能會儘量唔將同校既人在同一時段甚至同一组面試,這是非常合理的PRE-GROUPING。

之後小朋友入去果刻,其實都已經睇到好多野。
我細女讀教會KINDER,入學時人人都無交PORTFOLIO啦,面試也每人只有5分鐘。
但佢收既學生,離奇地係95%接近STYLE既!
你話,學校係真係有佢IDENTIFY佢STYLE既方法
對於天真無邪既PRE-K1生,佢地只需要幾分鐘就睇出。去到考P1,因為小朋友可以比大人TRAIN佢掩飾真性情(EG,跟著面試班教佢地做既野),所以學校要多D時間去觀察佢地,也是可以理解。

crystalpui  SPK?  發表於 12-10-10 15:31
kerkermui    發表於 12-10-10 12:32
iantsang     發表於 12-10-10 10:14

CoffeeCake 發表於 12-10-10 09:44
我覺得APPLICATION會有高層次SCREEN過。
當然不是睇背景(APPLICATION FORM都無咩睇到),但學校可能會儘 ...
我又覺得唔需要, 如果基數夠大, 唔洗, 又如果唔夠大, 系免不了的.

點算好 發表於 12-10-10 09:49
我又覺得唔需要, 如果基數夠大, 唔洗, 又如果唔夠大, 系免不了的.

佢地反正都要入DATA,入左DATA,要做呢個 GROUPING 也不需要太多時間,就幾分鐘在EXCEL按個制!
我有朋友小朋友係D好大型KINDER讀(即一年幾百個畢業生果種),佢都可以無撞過同學仔,有可能係巧合,但有PRE-GROUPING也不出奇呢!

同感, 今年好似全部都傾向做卷, 考左中英數能力先, 之後再做少少手眼協調活動. 都明既, 太多申請人, 有咩方法快得過考試卷? 一班一兩個老師睇住幾十人坐係課室做考試卷, 分數客觀反映學術水平. 就揀分數高的進2nd in 便攪掂.
到2nd in 得返三四百個小朋友先同佢傾下計, 慢慢揀0岩心水的.

CoffeeCake 發表於 12-10-10 09:48
之後小朋友入去果刻,其實都已經睇到好多野。
我細女讀教會KINDER,入學時人人都無交PORTFOLIO啦,面試也每 ...

我識幾位入到男拔的孩子, 真係有一種類似的style.學校係好有經驗去揀合乎自己style 既學生0架.
其實見得多小朋友, 望下傾兩句已經知個小朋友咩類型.

不過申請人太多, 要短時間作出挑選, 就唯有考學術做試卷.

其實做試卷對一些比較內向怕醜但學術水平高既小朋友不失係一件好事.
不過....可能令未來幾年幼稚園生要面對更多學術操練...唉....

但係D中英數問題又唔係太深!所以學術方面既"過關”人數,一定多過佢地想2ND IN既人數!
群體活動時,小朋友似乎有被觀察,學校不止看體能咁簡單

咩為之深咩為之淺?
例如問: 桌上五隻蘋果, 小明食左三隻, 現在桌上剩下幾隻蘋果?
如果一般跟足政府教育局課程指引的幼稚園, 會教這些題目嗎?
我女的K3表哥仔, 真係唔識呢類題目的.

”桌上五隻蘋果, 小明食左三隻, 現在桌上剩下幾隻蘋果?”
呢類題學校真係唔會教,但平時家長有把握機會同小朋友溝通,小朋友會自己PICK UP 到。
尋日我問我個未夠3歲既女:有2個曳既小朋友(我暗示係佢同埋家姐),得一支籐條,點算?
我個女都識講”差一條”
(當然,真正SMART 既就會話,一條可以教訓2個)

HaYi  good girl, fair allocation (even the punishment tool.. )   發表於 12-10-10 13:29
chunsamyuen    發表於 12-10-10 12:33
‹ 上一主題|下一主題