用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有個朋友講......
go

有個朋友講...... [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

同你朋友講, 直資只係一種funding模式, 正如津校有好與唔好, 直資亦一樣, 套句話: 唔理黑貓白貓, 捉到老鼠就係好貓
如果硬性define津校vs直資而只限制左選擇, 蝕底既係自己

醒目開學勳章 王國長老

引用:我諗佢朋友意思係:+讀得書既,+去乜學校,+最

原帖由 Yanamami 於 12-10-06 發表
我諗佢朋友意思係: 讀得書既, 去乜學校, 最終都入到三大, 所以不必砍崩頭入名直資, 讀津校都OK, 又可慳番d. ...
津校咪一樣爭崩頭!我同意學費係有分別,但點見得直資壓力較大呢?

Yanamami  typo:緊張  發表於 12-10-6 21:56
Yanamami  因為家長(講緊DGS之類DSS)勁緊長?   發表於 12-10-6 21:55

醒目開學勳章 王國長老

ohnono 發表於 12-10-7 13:26
有直資學校為校長添置宿舍,有校長動用經費買賣房地產、股票、基金。資源係有,但都未必一定用在學校和同學 ...

直資無錯係可以收學費, 但同時直資亦要自負升盈虧好多野, 包括老師薪俸(自由市場價格), 活動開支, 每年大修小修, 唔同津校, 直資小至買張椅, 大至換晒全校冷氣幾年一次大維修, 都係自己錢, 所以收入多, 支出亦多
‹ 上一主題|下一主題