用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 请问陈守仁要IN几耐?
樓主: guorong
go

请问陈守仁要IN几耐?   [複製鏈接]

我小朋友 in o左 3間, 佢話最鍾意 TSL, 因為有 ipad 玩

點算好  我個仔喜歡港同,因為好近就有魚蛋, 燒賣食  發表於 12-10-9 11:38
chunsamyuen  same as my son, but he attended TSL only.  發表於 12-10-9 10:32

but my son told me he didn't have an IPad during interview wor...

我個女就話要用耳筒聽問題, 但個耳筒開得好大聲, 佢聽到隻耳嗡嗡鳴, 根本聽唔到問乜, 我問佢點解唔話比HELPER 知, 佢話佢有講, 但耳鳴到都唔知講乜好....,
其實要個5AGE 小朋友用耳筒機聽問題有冇需要呀??,D 老師開口問咪得啦

chunsamyuen  開口問咪比其它小朋友聽到囉  發表於 12-10-9 12:49

引用:我個女就話要用耳筒聽問題,+但個耳筒開得好

原帖由 irenedidi 於 12-10-09 發表
我個女就話要用耳筒聽問題, 但個耳筒開得好大聲, 佢聽到隻耳嗡嗡鳴, 根本聽唔到問乜, 我問佢點解唔話比HELP ...
請問係係咪全程都戴著headphone ?
又見有D家長話個小朋友無見過iPad, 點解會唔同?
我好怕出年我小朋友in果時,見到個iPad會失控,因家中極少用電子產品

引用:Quote:原帖由+irenedidi+於+12-10-09+發表

原帖由 mylee6 於 12-10-09 發表
請問係係咪全程都戴著headphone ?
又見有D家長話個小朋友無見過iPad, 點解會唔同?
我好怕出年我小朋友in果 ...
我小朋友話有一共有四位老師負責整個流程,第一位負責iPad , 小朋友用耳筒聽指示再在iPad 揀答案,第二位係外藉英文老師用英文問問題要讀英文句子,第三位係本地老師用中文問問題,要讀中文,而第四位同第三位一樣(我相信我小朋友指老師職責一樣,故佢冇再同第四位老師傾計)。佢話冇睇卡通/dvd亦冇看書....

MCLIAN  你哋的小朋友好叻, 是男仔定女仔?我嗰出來時仲好似發緊夢!  發表於 12-10-9 13:31
dollyyuki  妳小朋友好叻, 講到比妳知有幾多老師, 我個只係話有 3部 ipad 玩, 1部玩中文, 1部玩英文, 1部玩國語.  佢都話冇睇卡通/dvd亦冇看書, 亦冇考數學....  發表於 12-10-9 13:28

引用:Quote:原帖由+mylee6+於+12-10-09+發表請問

原帖由 MyCastle 於 12-10-09 發表
我小朋友話有一共有四位老師負責整個流程,第一位負責iPad , 小朋友用耳筒聽指示再在iPad 揀答案,第二位係 ...
Thx, MyCastle!
你小朋友能夠咁有條理講番出來,好難得!
聽左你講都無咁擔心,已經要準備好多野,唔想因TSL用iPad,要預先教小朋友用iPad,沒有value!!

引用:Quote:原帖由+MyCastle+於+12-10-09+發表我

原帖由 mylee6 於 12-10-09 發表
Thx, MyCastle!
你小朋友能夠咁有條理講番出來,好難得!
聽左你講都無咁擔心,已經要準備好多野,唔想因TSL ...
不用客氣,其實我不能100%肯定,我也只是嘗試問問了解一下情況,希望同事實相距不遠。

有關iPad, 或許我的分享是:我小朋友也沒多大機會接觸iPad、電子遊戲或iPhone,但完成面試,佢表現得好開心,那我也很安慰了。

silvia_ng 發表於 12-10-9 09:39
暫時未聽到學校話行電子書呢, 可能面試太多人先用ipad吧。
我個人都反對用電子書的(雖然書包有時都幾重),  ...

I agree with you too.

我仔也是in完好似發完夢,最緊張粒糖。

也說沒有ipad,但有touch screen電腦。有一題三角形數,讀中文“我看見小鳥在天空飛“。其他失憶。

prodef 發表於 12-10-9 00:00
這間學校用新式教學, 可能第日上堂個個學生都要帶 i-pad 或 i-phone 用 apps download 上堂內容和答問題.  ...

SFA 好似用緊iPad 上課   

http://hk.news.yahoo.com/小學要全級學生買ipad捱轟-書價3倍-拒買可租每年2000元-211623855.html

醒目開學勳章

prodef 發表於 12-10-10 01:18
這話題冇人敢回應, Apple, facebook, 恭喜晒! 你們已成功切切底底洗晒全世界人的腦, 遠哀過國教多多聲, 你 ...

分清楚, 冇人"敢"回應同冇人"想"回應係唔同的, 當然, 前者可能自我感覺比較良好。

電子產品用得其所有佢好處, 如家長認為要杜絕子女接觸, 係各人選擇, 我唔會stop子女接觸, 亦唔會視其洪水猛獸, 正如我自己一樣, 我喜歡上網搵information, 喜歡上bk/ek, 但亦有人可以飛鴿傳書去問人取資料。

點算好    發表於 12-10-10 14:24

prodef 發表於 12-10-10 01:18
這話題冇人敢回應, Apple, facebook, 恭喜晒! 你們已成功切切底底洗晒全世界人的腦, 遠哀過國教多多聲, 你 ...

我就喜歡用電子產品來教小兒. 舊年他考小一就有三間直資小學offer 他正取生. 我哋从末報讀過面試班. 主要是按排一些有趣的教育网站, 以生動有趣的方式練中英數. 又用CD/DVD來学唐詩/英詩和九因歌.
他很愛玩COMPUTER GAMES. 我哋就限制他只可在週末玩.
針有两頭利, 有智慧的人會知道點用.

Lok-Lok  agreed   發表於 12-10-10 16:05
ps383  good sharing  發表於 12-10-10 15:53

回復 kamosdad 的帖子

agree

如果你唔認同用科技教學, 你可以選擇最傳統小學, 相信不多。作為父母, 你可以控制點去用科技去學習, 亦可以一刀切, 但對小朋友有用嗎?最少, 屋附近公共圖書館最少有幾台電腦, 用Microsoft Window, 唔通話Microsoft對我們有害? 事有兩面體, 將profit拿走, Apple努力將iPad推廣於教育發展, 之前看TVB節目, 丹麥幼稚園用iPad於教學上, 最後學校話用, 家長是持什麽態度….不同意, 匆插

醒目開學勳章

prodef 發表於 12-10-10 16:09
回復 牛精仔 的帖子

".....可否撥番你們所賺的千億1成出來, 教育世人不要不理性地追新型號而製造無數電子 ...

香港賽馬會咪做緊呢樣野囉, 一方面從賭博收緊水, 但就同樣撥返d出黎宣傳賭博禍害, 幫人戒賭。 成效係點, 咪叫盡返小小責任, 有做下野咁囉。 其實係咪奴隸, 都係靠父母自己把關, 有好野食, 點有益都好但比人喪食, 有益都變有害啦, 呢d唔駛其他人講啦掛。

OMG~~~

回覆:请问陈守仁要IN几耐?

校長上apple news.
http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=18038342&category_guid=vice&category=daily

‹ 上一主題|下一主題