用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 關於男拔收生。
go

關於男拔收生。 [複製鏈接]

請問要求甚麼條件,學術同課外嘅成績?謝謝。
   2    0    0    0

fyr, 朋友阿仔, 地區小學, 學業成績b1c, 但打波打到全港分齡賽頭幾名, 入咗DBS.

有無打算去27號的Admission Talk呀?我想去,不過唔知攞唔攞到飛。

回復 woodst 的帖子

I am not sure if you are talking about "World Class Arena " which is a maths competition.?

woodst  是的, 打錯咗  發表於 12-10-4 14:31

請問DBS係隨收隨面試, 定係收到所有申請才一次過審核?

回復 blueberry123 的帖子

以我所知, 佢地會收晒報名表, 例如, 有800個申請, 學校會將這份名單呈上教統局, 將學生的全港呈分試成績排名, 由第一排到800.  於是, 學校會取頭300個做面試 (say 今年要見300個學生). 所以, 舊年有些同學仔, 交左表格, 係冇得面試的, 因為排名在300外

Got it, thanks for your information.

張校長退休, 鄭校長可能有另一套收生標準...

odelia_ho  elaborate please  發表於 12-10-18 10:59
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

我想問有無人知道DBS幾時開始INTERVIEW? 會係12月嗎?會唔會係聖誕假等?

回復 花老爺 的帖子

聖誕節holidays, 我啉唔會有老師願意ok 囉

回覆:odelia_ho 的帖子

男拔每年都是在申請表還未截止前, 即十一月中至十二初interview第一批成績全級頭幾名或男拔問個別小學校長recommend的學生, 或體育音樂有卓越表現的學生,而這批體育音樂特異功能人仕通常是朩計他們的成績,每年好似有40個特異功能位, 這批best of the best學生通常在聖誕前12月中收到電話取錄, 通常是今天見明天收電話去註冊.

至於其它朩是男拔首批target收的學生, 通常是等到聖誕後的2,3月才有得見,3,4月先收到reject信, 我見我識得入男拔的家長,朩知是否巧合, 個個都是用電話收到取錄去註冊的消息,interview完收到男拔信都是收rejection信。

小小bb    發表於 12-11-5 10:09

回覆:CPU1995 的帖子

即是尖子早入會著數!?

回覆:Jackieson 的帖子

早唔早入都沒有分別, 反正這批尖子St Paul Co-edu遲d都會收, 朩過申請都未截止就己收一大批學生似乎男拔在簡介會沒有公佈這安排.

勞煩各位。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

副校長有提及G7的收生情況。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

請問男拔interview時會問什麼問題呢? 什麼形式? 十分謝謝 !

知道游水叻會收!

引用:知道游水叻會收!+

原帖由 TwoBabies 於 12-10-22 發表
知道游水叻會收!
純粹靠估:新校長鄭校長為音樂人,又適逢新音樂廳建成,會唔會更需要音樂人才呢?

冷門樂器好似古琴,低大提琴或者管風琴會否佔優
‹ 上一主題|下一主題