用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生 用什麼手機plan?
go

中一生 用什麼手機plan? [複製鏈接]

亞仔而家用增值電話卡(冇得上網,如要上網額外收費$8/1小時) + android智能手機。
我發覺有個問題 - 近日發現收了多次$8, 問亞仔有冇上過網, 但亞仔又話冇。

0    0    0    0
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

上網額外收費$8/1小時 ????
邊樹咁便宜呀 ?
唔係講緊  $?? / KB or $ ?? /MB 咩 ?

一路只用最平$20 /月

回覆:hw1115 的帖子

數據
本地: $8/小時 任用, 用夠$24全日任用
(使用量5GB....)
如果每日收$8*30 / $24*30;  咪好貴。
諗著慳啲電話費先用增值電話卡。 唔知部電話有啲什麼程式自動上網
冇諗過用增值電話卡可以上網。

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

引用:一路只用最平$20+/月

原帖由 杰杰媽媽 於 12-09-28 發表
一路只用最平$20 /月
係增值電話卡?還是月費plan?

杰杰媽媽  電訊數碼-----最平月費$20  發表於 12-9-29 11:17

回覆:totoro 的帖子

電訉數碼~$72 1700分鐘及冇限上網

kingbb I am 7 years old. ;-) :-D :-D

totoro 發表於 12-9-28 17:40
亞仔而家用增值電話卡(冇得上網,如要上網額外收費$8/1小時) + android智能手機。
我發覺有個問題 - 近日發 ...
有可能係手機自動上網更新軟件, 你打去你張電話卡個台問吓要按什麼掣取消上網功能, 佢會教你, 咁就唔會扣多錢, 我亞媽部手機之前都係咁, 取消咗上網功能之後冇再發生這種情況.

我唔俾我囡上網, 只可以打出打入同send SMS, 增值$50足夠用兩至三個月.

首先要停佐部機個流動數據.

引用:Quote:totoro+發表於+12-9-28+17:40+亞仔而

原帖由 wyl 於 12-09-28 發表
有可能係手機自動上網更新軟件, 你打去你張電話卡個台問吓要按什麼掣取消上網功能, 佢會教你, 咁就唔會扣多 ...
thanks.

16628 發表於 12-9-28 19:40

e間幾平,抵用。佢即係新世界傳動,同 123,pccw 同一個網~

20蚊 成千分鐘,3x 蚊千八分鐘~ $60+$12 (=$72) 無限數據同1700 分鐘。

回覆:totoro 的帖子

中一生冇必要用手機上網,最好cut咗個數據·

冇用任何plan, 用電話卡, 每次只增值$50, 可以用2-3個月.  公共場所及屋企有wifi, 已足夠俾阿仔whatsapp同學及download好多games/music/vedio/comics, 亦已足夠令我好勞氣.

pineapple0983 發表於 12-9-29 10:46
e間幾平,抵用。佢即係新世界傳動,同 123,pccw 同一個網~
20蚊 成千分鐘,3x 蚊千八分鐘~ $60+$12 (=$72) 無限數據同1700 分鐘。
新世界, 123,pccw 是三個唔同的網
PCCW 賣佐 CSL 後買番 sunday 個網
CSL 再買新世界網
CSL 有新世界, one2Free(123),1010 網

20蚊 成千分鐘,3x 蚊千八分鐘 - 咁平?

回覆:cow 的帖子

最緊要平又不可以上網。

我仔學校唔俾用SMARTPHONE,連有CAM既都唔得,只可以申請用打出打入既電話,老師睇過部電話OK冇問題,批準用,仲會係部冇問題既電話後面貼個校印LABEL。

佢唔洗指意可以用手提上網

PS:校內要關電話,唔係又要留堂!

reginayu  我好鐘意您仔仔學校噤做, 唔使我個仔成日羨慕同學嘅電話, 重想慳錢離買添。  發表於 12-9-30 18:47

cow 發表於 12-9-29 13:49
新世界, 123,pccw 是三個唔同的網
PCCW 賣佐 CSL 後買番 sunday 個網
CSL 再買新世界網

你用過就知.......nwm+123......

你講既 M&A 係電信業好正常,但影響唔到個網的

如對個 plan 有疑問:去nwm 睇下.............無限數據...

引用:中一生冇必要用手機上網,最好cut咗個數據

原帖由 khmama 於 12-09-29 發表
中一生冇必要用手機上網,最好cut咗個數據·
問咗電訊商:增值電話卡冇得set off個數據。 要係部電話off咗個數據。 其實一早已經off咗個數據, 但係都間唔中都見到扣了$8的數據收費。 都唔知那個apps update。

People $50 儲值咭,用得小可以用足6個月再增值,低用量超抵!

引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+12-9-29+15:40+編

原帖由 杰杰媽媽 於 12-09-29 發表

我仔學校唔俾用SMARTPHONE,連有CAM既都唔得,只可以申請用打 ...
我鐘意學校呢個政策

16628 發表於 12-9-28 19:40
同意. 大多數學生用"人仔台" 即中國移動 or "兔仔台"電訉數碼, 最平, 無限上網, 唔怕中招. 好多 Apps 會自動更新, 你用左數據都唔知, 所以好易中招.

其實 smartphone 拖得就拖, 唔好出住. 但如果佢周邊大部份人/ 同學都用 smartphone, 唯獨是他沒有, 就會給人笑及被排擠 ~ 你無用whatsapp 呀? 點搵妳呀, 點同妳通消息呀? 那又要留意一下他之心理質素, 小朋友就緊係想最潮及埋堆啦, 又無可厚非的.  

我地E+覆客人email 之外, oversea 夜晚都要同客 whatsapp, 點可以唔用 smartphone?

小學要嚴格控制, 不准這樣, 不准那樣. 但中學就要放手, 放手唔係話唔理佢, 要同佢"傾", 升上中學後, S1下學期開始就會變成另一個人, 小心小心. 而且, 父母也要與時並進, 唔係又話代溝, 無計傾. 先要仔女崇拜父母, 這樣才可以有效地"管教", 唔 buy 你的話, 就當你唱歌, 所以都要上下 youtube, "Oppa 江南 style" 要知係嘜, 全球三億人次上去睇過, 妳做佢亞媽唔知? 佢點同你吹水呀? 我E+晚晚同亞仔好好傾, 手機一齊睇 youtube 吹下水. 講下學校D野, 只好聽 (索料) 唔好回應 (太明顯佢會知妳在索料), 唔好只得佢一個人响間房度唔知做緊嘜...  

小心升中後開始之反叛期, 好勁, 要小心處理.  

‹ 上一主題|下一主題